Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει μπροστά της περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων είπε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ωστόσο πρόσθεσε ότι βλέπει επιτόκιο πολιτικής πάνω από 5% και “ήπια προσγείωση” στον ορίζοντα

«Η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά τόσο στις αγορές προϊόντων όσο και στις αγορές εργασίας και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός», τόνισε στην ομιλία της στο Akron Roundtable.

Μέστερ-Fed: Πάνω από το 5,25% «βλέπει» τα επιτόκια

«Προκειμένου να τεθεί ο πληθωρισμός σε διαρκή πτωτική τροχιά προς το 2%, αναμένω ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί κάπως περισσότερο σε περιοριστικό έδαφος φέτος, με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να κινείται πάνω από το 5% και το πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων να παραμείνει σε θετικό έδαφος για κάποιο χρονικό διάστημα»,εξήγησε η Μέστερ.

H σύσφιγξη των χρηματοπσιτωτικών συνθηκών

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι οι ανισορροπίες στην προσφορά στην οικονομία έχουν αρχίσει να διορθώνονται και με τον σωρευτικό αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed να επιβαρύνει την οικονομία, «είμαστε πολύ πιο κοντά στο τέλος του ταξιδιού σύσφιγξης παρά στην αρχή». Η Mέστερ πρόσθεσε ότι το τι θα συμβεί στη συνέχεια με τα επιτόκια θα εξαρτηθεί από την οικονομία.

Η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ σημείωσε ότι τα τραπεζικά προβλήματα που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιλογές που θα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Επισημαίνοντας την ανάγκη να είμαστε «συνετοί» με την πολιτική, η Μέστερ εξήγησε ότι αυτή η πιθανή αλλαγή στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες «θα λειτουργούσε προς την ίδια κατεύθυνση με την αυστηρότερη νομισματική πολιτική», την οποία η Fed θα πρέπει να αποτιμήσει «για να μας βοηθήσει να βαθμονομήσουμε την κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον».

Αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας, το οποίο σήμερα είναι 3,5%, θα αυξηθεί μεταξύ 4,5% και 4,75%. Βλέπει ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Φεβρουάριο, με βάση την προτιμώμενη μέτρηση της Fed, κυμαινόταν στο 5% σε ετήσια βάση, θα χαλαρώσει στο 3,75% φέτος και θα φτάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου μετά την ομιλία της εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφύγουν την ύφεση, ακόμη και αν η ανάπτυξη πιθανόν να ψυχρανθεί αρκετά ως αποτέλεσμα των μέτρων πολιτικής της Fed.

«Η “ήπια προσγείωση”, φυσικά, είναι αυτό που επιδιώκουμε», κατέληξε αναφερόμενη στο σενάριο στο οποίο η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνει την οικονομία και τον πληθωρισμό, χωρίς να προκαλέσει ύφεση. «Σε αυτό το περιβάλλον, πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ αργή ανάπτυξη – πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ κάτω από 1%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή