Τέσσερις ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, και όλα πλέον φαίνεται να έχουν διευθετηθεί. Το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων μηνών κατέληξε στην αποχώρηση από την ΑΜΚ του ΤΜΕΔΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά δηλαδή που το Ταμείο των Μηχανικών δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία με το ποσοστό του να πέφτει από το 20% στο 5%.

Η συμφωνία για την ΑΜΚ με τη συμμετοχή ενός ισχυρού παίκτη, της Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου), κινδύνευσε και πάλι να τιναχθεί στον αέρα. Όμως, η πυροσβεστική παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, της διευθύνουσας συμβούλου της Attica, Ελένης Βρεττού, και του Αλέξανδρου Εξάρχου από την πλευρά της Thrivest, έσβησε τις φωτιές της τελευταίας στιγμής.

Πλέον η αύξηση κεφαλαίου κατά 473 εκατ. ευρώ θα έχει ευνοϊκή κατάληξη παρά το γεγονός ότι το ΤΜΕΔΕ δεν θα συμμετάσχει. Ο διοικητής της ΤτΕ είχε εδώ και καιρό ένα Plan B σε περίπτωση που «στράβωνε» η συμφωνία κι έκανε πίσω κάποιος από τους συμμετέχοντες στην ΑΜΚ.

Αυτό το σχέδιο ενεργοποιήθηκε μετά το «όχι» του προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδου, έπειτα από τις διαφωνίες της τελευταίας στιγμής με την Thrivest. Και δεν ήταν άλλο από τη συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες θα βάλουν από 10 εκατ. και θα καλύψουν τα 40 εκατ. που απαιτούνται.

Υπενθυμίζεται ότι με με το MoU που είχαν υπογράψει στις 6 Απριλίου τα εμπλεκόμενα μέρη, το ΤΜΕΔΕ έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με 40 εκατ. ευρώ, η Thrivest με 64 εκατ. ευρώ και το ΤΧΣ με 329 εκατ. ευρώ.

Πλέον οι 4 συστημικές τράπεζες αντικαθιστούν το ΤΜΕΔΕ ενώ τα 64 εκατ. ευρώ θα «σπάσουν». Τα 34 εκατ. θα βάλει η Παγκρήτια Τράπεζα (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει με 30 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την συγχώνευση (κατά πάσα πιθανότητα σε ένα χρόνο) της Attica Bank με την Παγκρήτια.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Το νέο δεδομένο, δηλαδή η συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών αφενός διαλύει τα σύννεφα που μαζεύονταν με τη μη συμμετοχή του ΤΜΔΕ κι αφετέρου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και δημιουργεί υπεραξία γι’ αυτές στη νέα, ισχυρή τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση.

Δεν παραβλέπει κανείς επίσης ότι η συμμετοχή της Thirvest, δίνει άλλον αέρα στη νέα τράπεζα που πλέον βγαίνει στην αγορά ως πέμπτος ισχυρός πόλος, εξυγιασμένος, σωστά κεφαλαιοποιημένος που μπορεί να προσφέρει υπεραξία στους μετόχους.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

Στη διοίκηση δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την ΑΜΚ, όπως και ανακοίνωση από το ΤΜΕΔΕ που θα αιτιολογεί την απόφαση της διοίκησης του Ταμείου να μην πάρει μέρος στην αύξηση. Θα πρέπει φυσικά να εξηγηθεί αν υπήρξαν μέχρι την τελευταία στιγμή διαφωνίες με την Thrivest, αν υπήρξαν απαιτήσεις που δεν είχαν εμφανιστεί στην αρχική συμφωνία ή αν ζητήθηκαν εγγυήσεις που δεν δόθηκαν.

Αλλωστε, η διοίκηση του Ταμείου θα πρέπει, είτε συμμετείχε είτε όχι στην ΑΜΚ, να δικαιολογήσει στους μετόχους την απόφασή της. Διότι στο παρελθόν οι συμμετοχές στις αυξήσεις της Attica δεν είχαν αποφέρει θετικά αποτελέσματα για το ΤΜΕΔΕ.

Η νέα εποχή για την τράπεζα ξεκινά με βασικούς πυλώνες το ΤΧΣ, την εταιρεία των Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου, αλλά και τις 4 συστημικές τράπεζες. Και βεβαίως με τις ευλογίες της ΤτΕ που κατάφερε να βρει λύσεις ώστε να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις