Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η ανησυχία για την άνοδο των επιτοκίων, την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων εξισορροπήθηκε από την προοπτική περιορισμού των προμηθειών.

Το αργό  Brent υποχώρησε κατά 22 σεντς ή 0,3% στα 81,44 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε πτώση 13 σεντς ή 0,2% στα 77,74 δολάρια.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε αρνητικά εδάφη

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν περισσότερο από 5% την περασμένη εβδομάδα καταγράφωοντας την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους σε πέντε εβδομάδες, καθώς η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα χειρότερα από τα αναμενόμενα εταιρικά κέρδη από τον τομέα της τεχνολογίας προκάλεσαν ανησυχίες για την ανάπτυξη μεταξύ των επενδυτών, εξηγεί στο Reuters η αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ. Η σταθεροποίηση του αμερικανικού δολαρίου και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ενισχύουν τις πιέσεις στις αγορές εμπορευμάτων, πρόσθεσε.

Οι προοπτικές του μαύρου χρυσού

Όλες οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε  ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο. Οι εισαγωγές της Κίνας από τους κορυφαίους προμηθευτές, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έκαστη.

Ωστόσο, οι αναλυτές και οι έμποροι παρέμειναν αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων της Κίνας, την οποία τοποθετούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και την πιθανή στενότητα της προσφοράς λόγω των πρόσθετων περικοπών της παραγωγής που σχεδιάζει η ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο.

«Οι προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ και οι ισχυρές προοπτικές ζήτησης από την Κίνα θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις τιμές τις επόμενες ημέρες»,τονίζει η ανεξάρτητη αναλύτρια πετρελαίου, Σουγκάνα Σαχντέβα. «Το μπρεντ είναι πιθανό να βρει βασική στήριξη γύρω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το αργό WTI η στήριξη ευθυγραμμίζεται στα 75 δολάρια» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές