Σε χαμηλή πτήση παραμένει και σήμερα Δευτέρα το πετρέλαιο, φλερτάροντας στενά τα 80 δολάρια, χωρίς ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα να τα πιάνει.

Καθοριστικά φαίνεται να επιδρούν στις κινήσεις των επενδυτών οι ανησυχίες για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της Τετάρτης, σε συνδυασμό με την απρόσμενη συρρίκνωση της κινεζικής βιομηχανίας τον Απρίλιο, βαραίνοντας περισσότερο από ό, τι η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ που ξεκινάει σήμερα 1η Μαΐου.

Πετρέλαιο: Σε απότομη πτώση οι τιμές – Γιατί «έπεσαν έξω» οι traders της Wall Street

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουλίου διαμορφώνονταν στα 79,78 δολάρια το βαρέλι στις 02:09 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό στα 76,23 δολάρια σημειώνοντας και τα δύο συμβόλαια αναφοράς απώλειες κατά 0,7%.

Τα δεδομένα από ΗΠΑ και Κίνα

Οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές τον Μάρτιο, καθώς η αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από τη μείωση των δαπανών για αγαθά, αλλά οι επίμονες υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Σε αυτή την περίπτωση, θα δεχθούν πίεση η ενέργεια και τα μέταλλα, εκτιμά σε σημείωμά της η ANZ Research.

Τα μάκρο στοιχεία για τις ΗΠΑ δείχνουν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο επιβράδυνση τον Μάρτιο, ενώ η επιτάχυνση των καταναλωτικών δαπανών αντισταθμίστηκε από τις επιχειρήσεις που ρευστοποιούσαν αποθέματα εν αναμονή της ασθενέστερης ζήτησης αργότερα φέτος εν μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Στο μεταξύ, ο PMI στην Κίνα υποχώρησε στο 49,2 από 51,9 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή, κάτω δηλαδή από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.

«Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω ανάμεικτων οικονομικών σημάτων. Το Brent παρακολουθεί ευρύτερες αγορές κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις, με μια σειρά από οικονομικά δεδομένα που δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές», αναφέρει στο σημείωμά της η ANZ.

Πρόβλεψη για 90 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να σκαρφαλώσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του 2023, λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης και της σύσφιγξης της αγοράς, μετά τις τελευταίες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, όπως δείχνει έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν 40 αναλυτές και οικονομολόγοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές του αργού Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 87,12 δολάρια το βαρέλι φέτος, τιμή που αποτελεί υψηλότερη μέση πρόβλεψη από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Το σημείο αναφοράς για το αμερικανικό αργό WTI έχει οριστεί στα 82,23 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο φέτος, όπως αναμένουν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Απριλίου, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη 80,88 δολαρίων ανά βαρέλι στη δημοσκόπηση του Reuters τον Μάρτιο.

Οι περισσότεροι αναλυτές, και όχι μόνο εκείνοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters, αναμένουν ότι οι αιφνιδιαστικές πρόσθετες περικοπές του ΟΠΕΚ+ κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου, θα περιορίσουν σημαντικά την προσφορά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές