Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μη επεμβατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που επικεντρώνεται στη μετάφραση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενός ατόμου σε μια ροή κειμένου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Neuroscience .

Το σύστημα, που ονομάζεται σημασιολογικός αποκωδικοποιητής, θα μπορούσε τελικά να ωφελήσει ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητά τους να επικοινωνούν σωματικά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, παράλυση ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ανέπτυξαν το σύστημα εν μέρει χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μετασχηματιστή, το οποίο είναι παρόμοιο με εκείνους που υποστηρίζουν το chatbot Bard της Google και το ChatGPT του OpenAI.

Μπορεί το ChatGPT να προβλέψει τις κινήσεις του χρηματιστηρίου;

Εκπαιδεύοντας το σύστημα

Οι συμμετέχοντες της μελέτης εκπαίδευσαν τον αποκωδικοποιητή ακούγοντας αρκετές ώρες podcast μέσα σε έναν σαρωτή fMRI, ο οποίος είναι ένα μεγάλο κομμάτι μηχανήματος που μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το σύστημα δεν απαιτεί χειρουργικά εμφυτεύματα.

Artificial intelligence: Αναζητώντας λύση στον «γρίφο» της τεχνητής νοημοσύνης

Μόλις εκπαιδευτεί το σύστημα AI, μπορεί να δημιουργήσει μια ροή κειμένου όταν ο συμμετέχων ακούει ή φαντάζεται να λέει μια νέα ιστορία. Το κείμενο που προκύπτει δεν είναι μια ακριβής μεταγραφή, μάλλον οι ερευνητές το σχεδίασαν με σκοπό να συλλάβουν γενικές σκέψεις ή ιδέες.

Το εκπαιδευμένο σύστημα παράγει κείμενο που ταιριάζει στενά ή με ακρίβεια με την επιδιωκόμενη σημασία των αρχικών λέξεων του συμμετέχοντος περίπου τις μισές φορές.

Για παράδειγμα, όταν ένας συμμετέχων άκουσε τις λέξεις «Δεν έχω ακόμη το δίπλωμα οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει αρχίσει ακόμη να μαθαίνει να οδηγεί».

«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με αυτό που έχει γίνει πριν, που είναι συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις», δήλωσε ο Alexander Huth, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, στην ανακοίνωση. «Βάζουμε το μοντέλο να αποκωδικοποιεί τη συνεχή γλώσσα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες».

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν τέσσερα βίντεο χωρίς ήχο ενώ βρίσκονταν στο σαρωτή και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να περιγράψει με ακρίβεια «ορισμένα γεγονότα» από αυτά, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ερευνητές της μελέτης έχουν καταθέσει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας PCT για την τεχνολογία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου