Μια σπάνια ευκαιρία να ανακτήσει έδαφος στην δραστηριότητα της διαχείρισης του πλούτου αποτέλεσε για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η JPMorgan, η οποία είναι ήδη κυρίαρχος παίκτης στις επενδύσεις, στη λιανική και στην ιδιωτική τραπεζική για πελάτες με πολύ υψηλά εισοδήματα, έχει μείνει πίσω στον τομέα της εξυπηρέτησης της μεσαίας ταξης των πλούσιων, μια ολοένα και πιο επιθυμητή ομάδα σε μια εποχή που ο πλούτος στις ΗΠΑ ανθεί. Στοχεύει λοιπόν να κλείσει το χάσμα με τις Morgan Stanley και Bank of America.

FT: Το παρασκήνιο της εξαγοράς της First Republic Bank από την JPMorgan και ο ρόλος του Jamie Dimon

Η πρόσκηση για την JP Morgan

Η πρόκληση τώρα για την JPMorgan, όπως αναφέρουν οι Financial Times, θα είναι να πείσει τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να παραμείνουν και να κρατήσει τους νεοαποκτηθέντες πελάτες της ευχαριστημένους καθώς μετακινούνται στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση το ενεργητικό. Η JPMorgan αποκτά 229 χρηματοοικονομικούς συμβούλους από την First Republic και περίπου 80 υποκαταστήματα. Επικεφαλής της ενσωμάτωσης της First Republic θα είναι η Jennifer Piepszak και η Marianne Lake, συνδιευθύντριες της καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής της JPMorgan. Και οι δύο έχουν προταθεί ως πιθανοί διάδοχοι του Dimon, ο οποίος ηγείται της τράπεζας από το 2005.

Οι Piepszak και Lake θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αναδημιουργήσουν το σήμα κατατεθέν της First Republic, την ποιότητα των υπηρεσιών, το οποίο ο Dimon τη Δευτέρα χαρακτήρισε «εξαιρετικό», ενσωματώνοντας το σε μια μεγάλη τράπεζα όπως η JPMorgan. Στο πλαίσιο αυτό ο οικονομικός διευθυντής της JPMorgan, Jeremy Barnum, δήλωσε στους αναλυτές αυτή την εβδομάδα ότι η τράπεζα θα «αγωνιστεί σκληρά για να κρατήσει όλους τους πελάτες» που μόλις απέκτησε. Πρόσθεσε ότι ήδη συμβουλευτικές ομάδες της First Republic είχαν ήδη επικοινωνήσει με την JPMorgan για να μετακινηθούν τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που, όπως είπε, «είναι ενθαρρυντικό».

H εμπειρία από την εξαγορά της Bear Stearns

Η τράπεζα έχει ήδη εμπειρία στην εκτέλεση μιας περίπλοκης ενσωμάτωσης, ο Dimon ηγήθηκε μιας παρόμοιας εξαγοράς με κρατική υποστήριξη το 2008 , της Bear Stearns. Όπως και σε εκείνη τη συμφωνία πριν από 15 χρόνια, η JPMorgan σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά το εμπορικό σήμα της First Republic. Και σε μια ανατροπή της μοίρας, η ομάδα χρηματοοικονομικών συμβούλων της First Republic θα ενταχθεί στην JPMorgan Advisors, η οποία είναι η παλιά επιχείρηση διαμεσολάβησης της Bear και στην οποία δούλευε παλαιότερα ο εκλιπόντας πατέρας του Dimon. Η Bear αποτέλεσε δομικό στοιχείο για να χτίσουν την τράπεζα επενδύσεων και το franchising διαχείρισης περιουσίας τους.

Πριν από τη συμφωνία με την First Republic, η επιχείρηση είχε περίπου 500 χρηματοοικονομικούς συμβούλους και η JPMorgan στοχεύει να τους αυξήσει σε 1.000. Οι χρηματιστές που εργάστηκαν στην Bear πριν και μετά τη συγχώνευση με την JPMorgan δήλωσαν ότι η εταιρεία είχε διατηρήσει την ιδιαίτερη κουλτούρα της. “Η JPMorgan Advisors εξακολουθεί να έχει … αυτό το επιχειρηματικό πνεύμα”, δήλωσε ένα στέλεχος που εργάστηκε τόσο στην JPMorgan όσο και στην Bear Stearns. Εκπρόσωπος της JPMorgan δήλωσε ότι η JPMorgan Advisors έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης πελατών στην τράπεζα. Η ιδιωτική της τράπεζα, η οποία υπάγεται σε ξεχωριστό τμήμα υπό διαφορετική ηγεσία, απευθύνεται σε πελάτες εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας με περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατ. δολαρίων.

Συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης δραστηριότητας διαχείρισης πλούτου της τράπεζας και των υποκαταστημάτων λιανικής της Chase, η JPMorgan είχε περίπου 4.700 χρηματοοικονομικούς συμβούλους το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Η JPMorgan επιδιώκει να επεκτείνει αυτόν τον αριθμό σε 6.000 μέχρι το 2025, αλλά εξακολουθεί να επισκιάζεται από τους ανταγωνιστές της Morgan Stanley, η οποία διαθέτει περίπου 16.000 χρηματοοικονομικούς συμβούλους, και της Bank of America, η οποία διαθέτει περισσότερους από 13.000 στην επιχείρησή της Merrill Lynch. Ακόμη και αν καταφέρει να αναπαράγει κομμάτια του εγχειριδίου της First Republic, μια στρατηγική που η JPMorgan έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναδημιουργήσει είναι η χρήση των καταθέσεων από πλούσιους πελάτες για την παροχή μακροπρόθεσμων ενυπόθηκων δανείων jumbo με χαμηλά επιτόκια, μια πρακτική που τελικά καταδίκασε την τράπεζα όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια. Η χορήγηση πολύ μεγάλων, φθηνών ενυπόθηκων δανείων δεν θα συμβεί στο μέλλον”, δήλωσε ο Dimon στους αναλυτές τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή