Το 2011, ο επιχειρηματίας Μαρκ Άντρισεν δήλωσε: «Το λογισμικό τρώει τον κόσμο». Με αυτό εννοούσε ότι οι εταιρείες λογισμικού διεισδύουν σε μεγάλες περιοχές του φυσικού κόσμου και κατακτούν τα πεδία αναλογικών βιομηχανιών.

Το Netflix κατέστρεψε τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις ενοικιάσεις βίντεο. Η Apple και το Spotify κατέστησαν τα CD απαρχαιωμένα. Η Amazon, παρά την διακίνηση φυσικών αγαθών από αποθήκες, είναι ουσιαστικά μια εταιρεία λογισμικού που απομάκρυνε το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο. Ακόμη και τα αυτοκίνητα έφτασαν να είναι όλο και περισσότερο λογισμικό πάνω σε τροχούς.

Πάνω από δέκα χρόνια μετά, οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων Πολ Κεντρόσκι και Έρικ Νόρλιν αναρωτήθηκαν σκωπτικά σε μια πρόσφατη ανάρτηση σε blog, “Γιατί το λογισμικό αργεί τόσο πολύ να τελειώσει το γεύμα του”. Υποστηρίζουν ότι το λογισμικό θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ ευρύτερα εάν δεν ήταν τόσο ακριβό στην παραγωγή του.

Τώρα έρχεται το ChatGPT, κατασκευασμένο από την OpenAI. Είναι ένα φτηνό ισχυρό λογισμικό που θα μπορούσε να διαταράξει μια σειρά από βιομηχανίες. Μπορεί να απαντήσει σε κάθε είδους ερωτήσεις και να γράψει τα πάντα, από υλικό μάρκετινγκ μέχρι άρθρα ειδήσεων έως νομικά έγγραφα. Μπορεί επίσης να «τουρμπάρει» το υπάρχον λογισμικό.

Για παράδειγμα, η Salesforce έχει ενσωματώσει το ChatGPT στο βοηθητικό εργαλείο Einstein. Όταν ένας εκπρόσωπος πωλήσεων συνδεθεί σε έναν νέο λογαριασμό, αυτό το chatbot μπορεί να παρέχει μια επισκόπηση της εταιρείας, να βρει πληροφορίες περιεχομένου για τα κατάλληλα άτομα και να συντάξει ένα εξατομικευμένο email. Στη συνέχεια, μπορεί να κάνει το email λιγότερο επίσημο εάν χρειάζεται.

Το Instacart έχει εντάξει στις λειτουργίες του το ChatGPT που μπορεί να προτείνει συνταγή, τη μετατρέπει σε λίστα αγορών και επανασυμπληρώνει τα στοιχεία που θα προσθέσετε στο καλάθι αγορών σας. Με απλά λόγια, το ChatGPT είναι ένα εκπληκτικά ευέλικτο λογισμικό. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, αν και συχνά χρειάζεται κάποια δεξιότητα για να δημιουργήσετε τις τέλειες προτροπές. Γι’ αυτό ξεφύτρωσε μια νέα ειδικότητα που ονομάζεται μηχανικός προτροπής, για άτομα που είναι έμπειρα στη σύνταξη προτροπών.

Αυτοί μπορεί να είναι φιλόλογοι και όχι επιστήμονες υπολογιστών, αλλά είναι ένα νέο είδος μάγων τεχνολογίας. Ο μάγος φτάνει σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο αν σκεφτείτε ότι το λογισμικό chatbot μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλου λογισμικού. Εξάλλου, τα chatbots δημιουργούν κείμενα, και ο κώδικας υπολογιστή είναι είδος γραφής. Έτσι, τώρα κάποιος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του λογισμικό απλά τροφοδοτώντας εντολές-προτροπές στο ChatGPT.

Ο πρώην επικεφαλής της τεχνητής νοημοσύνης της Tesla, Ντρέι Καρπάθι, ο οποίος βοήθησε επίσης στην ίδρυση της OpenAI, δήλωσε: «Η πιο καυτή νέα γλώσσα προγραμματισμού είναι τα αγγλικά». Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες. Ο Κεντρόφκι και ο Νόρλιν υποστηρίζουν, «Μια βιομηχανία λογισμικού όπου ο καθένας μπορεί να γράψει λογισμικό, μπορεί να το κάνει για ψίχουλα και μπορεί να το κάνει τόσο εύκολα όσο το να μιλάει ή να συντάσσει κείμενο, είναι μια μεταμορφωτική στιγμή».

Το συγκρίνουν με τη στιγμή που τα μικροτσίπ και η πρόσβαση στο διαδίκτυο άρχισαν να γίνονται ευρέως διαδομένα, προκαλώντας εκπληκτική καινοτομία. Η ανάπτυξη λογισμικού με χρήση του ChatGPT είναι ακόμη στα σπάργανα. Αλλά οι χρήστες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να κάνει απλά προγράμματα που επισημαίνουν λέξεις ή τυχαιοποιούν λίστες ονομάτων. Ένας προγραμματιστής έγραψε ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το ChatGPT για να διασυνδέσει το έξυπνο σπίτι του με το ChatGPT.

Φυσικά, σε αυτό το πρώιμο στάδιο, τα chatbots έχουν σημαντικούς περιορισμούς και κάνουν λάθη συνεχώς. Και ορισμένες εργασίες προγραμματισμού μπορεί πάντα να είναι πολύ περίπλοκες ή δημιουργικές για να τις χειριστεί η τεχνητή νοημοσύνη. Σκεφτείτε λοιπόν πώς μπορεί να αλλάξει ο κόσμος εάν κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια απλή εφαρμογή γράφοντας μερικές εντολές σε απλά αγγλικά αντί να προσλαμβάνει ακριβούς μηχανικούς λογισμικού. Είναι ο απόλυτος εκδημοκρατισμός του λογισμικού.

Και ακόμα κι αν χρειάζεστε ανθρώπους για να γράψουν μερικά κομμάτια λογισμικού, θα χρειαστείτε λιγότερους. Τον Ιούνιο του 2022, το GitHub και το OpenAI παρουσίασαν το Copilot, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί παράλληλα με προγραμματιστές. Προτείνει κωδικό με τον τρόπο που το τηλέφωνό σας προτείνει την επόμενη λέξη ή η υπηρεσία email σας προτείνει μια απάντηση. Σύμφωνα με το GitHub, οι προγραμματιστές βρίσκουν το Copilot τόσο χρήσιμο ώστε να το χρησιμοποιούν για να γράφει κατά μέσο όρο το 46 τοις εκατό του κώδικά τους.

Ο προγραμματισμός γίνεται γρήγορα πολύ πιο εύκολος που σημαίνει φθηνότερος, που με τη σειρά σημαίνει πολύ πιο άφθονος. Το 2017, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia είπε: «Το λογισμικό τρώει τον κόσμο, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα φάει το λογισμικό». Αυτό το μέλλον αρχίζει να διαφαίνεται. Και θα μπορούσε να μεταμορφώσει την κοινωνία με τρόπους που δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης