Με ψήφους 127 υπέρ έναντι 89 κατά και μιας αποχής η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη σε δεύτερη ανάγνωση την πρόταση νόμου για την «προστασία της EDF από τη διάσπαση». Το κείμενο που εγκρίθηκε «σκοπεύει να επεκτείνει τον αριθμό των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων που επωφελούνται από τα εκπτωτικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το κλίμα που επικράτησε στην Εθνοσυνέλευση ήταν τεταμένο όχι λόγω του επείγοντος να ρυθμιστούν τα όσα αφορούν την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία κατά τον καλύτερο τρόπο εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που ταλαιπωρεί με διακοπές ρεύματος πολλούς καταναλωτές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές στη χώρα, αλλά επειδή η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, όπως εξάλλου και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είναι αντίθετοι με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Αριστερά και υποστήριξαν η γκωλική Δεξιά (Ρεπουμπλικανοί) και η άκρα δεξιά (Εθνική Συσπείρωση) της Μαρίν Λεπέν.

Γαλλία: Ζημιές 17,9 δισεκ. ευρώ για την EDF – Στα 64,5 δισεκ. ευρώ το χρέος της

Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από πολύωρες συζητήσεις και μια σειρά αναβολών, τις οποίες η Αριστερά του Ζαν-Λικ Μελανσόν (η Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση ή NUPES) κατήγγειλε ως «ελιγμούς» και «απόπειρες παρακώλυσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ενορχήστρωσε το προεδρικό στρατόπεδο».

Ο επίμαχος όρος «εθνικοποίηση»

Το κείμενο είχε ήδη εγκριθεί για πρώτη φορά από την Εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια από τη Γερουσία. Ωστόσο, η γαλλική Άνω Βουλή είχε διαγράψει το άρθρο 1 της πρότασης νόμου, το οποίο έκανε λόγο για «εθνικοποίηση» της EDF. «Η λέξη δεν εμφανίζεται πλέον στο κείμενο, αλλά αυτό δεν αλλάζει απολύτως τίποτα», δήλωσε την Πέμπτη ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φιλίπ Μπρεν, ο οποίος είναι εκ των βασικών συντακτών της πρότασης νόμου.

Η Γερουσία στην οποία κυριαρχεί η Δεξιά, αντιπρότεινε να διαγραφεί ο επίμαχος όρος αλλά να κατοχυρωθεί νομοθετικά το γεγονός ότι «η Électricité de France είναι μια ανώνυμη εταιρεία εθνικού συμφέροντος, η οποία ελέγχεται κατά το 100% από το κράτος». Την Πέμπτη η Εθνοσυνέλευση στη δεύτερη ανάγνωση της πρότασης νόμου ενέκρινε και διατήρησε τη διατύπωση της Γερουσίας θεωρώντας ότι διασφαλίζει το δημόσιο και αδιάσπαστο χαρακτήρα της EDF.

Ωστόσο, με τροπολογία του Φιλίπ Μπρεν σχεδιάζεται να οριστεί ένα μερίδιο που θα φθάνει τουλάχιστον το 1,50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας το οποίο θα διατεθεί σε εργαζόμενους και σε ορισμένους πρώην εργαζομένους σ’ αυτήν.

Η κυβέρνηση Μπορν δια του υπουργού Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκίρ διαβεβαίωσε ότι «ήδη δρομολογεί μια εθνικοποίηση της EDF» (δεν φοβήθηκε τον επίμαχο όρο). Ο Λεσκίρ υπενθύμισε ότι το γαλλικό κράτος κατέχει σε αυτή τη φάση μερίδιο 96% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Για μια «επιστροφή στο μέλλον», έκαναν λόγο δημοσιογράφοι του Radio France σχολιάζοντας την όλη πολιτική και νομοθετική διελκυστίνδα για την εθνικοποίηση μιας δημόσιας εταιρείας κοινής ωφελείας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών ανέστειλε έπειτα από έντονες αντιδράσεις το αμφιλεγόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης της EDF με τον κωδικό «Ηρακλής», που προέβλεπε την απόσχιση από την εταιρεία τον κλάδο παραγωγής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε μάλιστα να εξαγοράσει το μερίδιο των μετοχών της EDF που διαπραγματεύονται στην αγορά – την ερχόμενη Τρίτη το Εφετείο αναμένεται να εγκρίνει τη διαδικασία.

«Ο Ηρακλής είναι νεκρός»

Ο Φιλίπ Μπρεν και ο συνάδελφός του του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Σεμπαστιάν Ζιμέλ – πρόκειται για τους δύο εισηγητές της πρότασης νόμου – επέμειναν να συμπεριληφθεί στο υπό εξέταση νομοθέτημα μια λεπτομερής απαρίθμηση των «αποστολών και των λειτουργιών» που θα εκτελούνται από την EDF. Ζήτησαν συγκεκριμένα να αναγράφεται στο κείμενο η υποχρέωση της εταιρείας για την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Στόχος των αριστερών βουλευτών είναι να αποτρέψουν την εκτελεστική εξουσία από το να αναβιώσει το σχέδιο ‘Ηρακλής’», σημειώνει το AFP. Και στην πρότασή τους αυτή βρήκαν υποστήριξη και από κοινοβουλευτικά στελέχη της Δεξιάς. «Ο Ηρακλής είναι νεκρός και ενταφιασμένος. Γιατί φοβάστε να το κατοχυρώσετε με νόμο;», ρώτησε τους συναδέλφους του τού κόμματος του Μακρόν «Αναγέννηση» και τους υπουργούς ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Πατρίκ Χετζέλ.

Ο υπουργός βιομηχανίας και οι βουλευτές της «Αναγέννησης» υποστηρίζουν ότι η αναλυτική καταγραφή των λειτουργιών της EDF που ζητεί η αριστερο-δεξιά αντιπολίτευση είναι πιθανόν να λειτουργήσει ως βαρίδι για τη διοίκηση της EDF και να δυσχεράνει το έργο της ή ακόμη και να αποτρέψει τη μελλοντική αναδιάρθρωση της εταιρείας. «Είναι μια ρύθμιση που θα περιορίζει την EDF στη δραστηριότητά της», σημείωσε ο βουλευτής της «Αναγέννησης» Ζαν-Ρενέ Καζνέβ.

Φτηνό ρεύμα σε όλες τις ΜΜΕ

Στη θυελλώδη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Πέμπτης για το καθεστώς, το ρόλο, τις λειτουργίες και τις αρμοδιότες της EDF οι εκπρόσωποι του γαλλικού λαού επέκτειναν σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το όφελος από τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια (εκπτώσεις στις χρεώσεις δηλαδή, λόγω ενεργειακής κρίσης), που ίσχυαν έπειτα από απόφαση της Γερουσίας μόνο σε ορισμένες ευπαθείς επαγγελματικές ομάδες, ιδιαίτερα στους βιοτέχνες αρτοποιούς.

Ο υπουργός Ρολάν Λεσκίρ τόνισε το ιδιαίτερο κόστος του μέτρου (11 δισ. ευρώ), θεωρώντας ότι η ήδη παρεχόμενη κρατική αρωγή είναι αρκετή. Έπειτα από πρόταση των Ρεπουμπλικανών η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμπερίληψη των κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων στους ευεργετουμένους από τα εκπτωτικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει την επιστροφή στην Άνω Βουλή της εγκριθείσας από την Κάτω πρότασης νόμου «και η Αριστερά ελπίζει σε μια γρήγορη ψηφοφορία», όπως μεταδίδει το AFP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή