Όταν τον γνώριζε μόνο… η μάνα του, ο συνιδρυτής και CEO της Airbnb Μπράιαν Τσέσκι, ήταν ένας άσημος βιομηχανικός σχεδιαστής που πάλευε να τα βγάλει πέρα και να καταφέρει να πληρώσει το ενοίκιό του.

Airbnb Δωμάτια: Μια ανανεωμένη βερσιόν του αυθεντικού Airbnb -Στοιχεία για τις προτιμήσεις των Ελλήνων χρηστών

Η ιδέα, την οποία πολλοί τότε αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό έως χλευασμό, όπως είπε ο ίδιος διηγούμενος την ιστορία του σε πρόσφατη εκδήλωση του Stanford Graduate School of Business, ήρθε όταν μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να ζήσει με τον κολεγιακό φίλο του Τζο Γκέμπια. Νοικιάζοντας το σπίτι τους και τα τρία στρώματα αέρα κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για σχεδιαστές, γεννήθηκε η επιχειρηματική ιδέα.

«Ήταν τότε που η μαμά μου, μού είπε: “λοιπόν, υποθέτω ότι δεν έχεις πια αυτήν τη δουλειά που σου παρέχει ασφάλιση υγείας” . Κι εγώ της απάντησα: “Όχι, μαμά, είμαι επιχειρηματίας”, για να πει: “Όχι, είσαι άνεργος”».

Η αρχή το 2008

Η ομάδα των τριών συνιδρυτών ολοκληρώθηκε με τον Νέιθαν Μπλέχαρτσικ, ξεκινώντας τον ιστότοπό τους το 2008. Η χρονική στιγμή δεν ήταν ιδανική, καθώς την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης χρειαζόταν να επισκέπτονται ιδιοκτήτες διαμερισμάτων  της Νέας Υόρκης για να φωτογραφίσουν τους χώρους για τον ιστότοπό τους και να κατανοήσουν καλύτερα την εμπειρία των επισκεπτών, είχε πει ο Τσέσκι το 2017.

Η επιχείρηση άρχισε να απογειώνεται τον Απρίλιο του 2009, αφού η εταιρεία πέτυχε μια επένδυση 585.000 δολαρίων από τη Sequoia Capital.

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Airbnb ανακοίνωσε ότι οι επισκέπτες είχαν κλείσει ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις μέσω της ιστοσελίδας της.

Η κακή συγκυρία

Η αξία της εταιρείας φέρεται να αποτιμήθηκε σε 31 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, προτού επιστρέψουν στο σημείο μηδέν τον Μάρτιο του 2020. Τότε, λίγους μήνες πριν την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της Airbnb, η επιχείρηση έχασε 80% της αξίας της σε οκτώ εβδομάδες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι δημοσιογράφοι προέβλεψαν: «Είναι το τέλος της Airbnb;» είπε ο ίδιος ο Τσέσκι μιλώντας στους φοιτητές.

Για να αποτρέψει μια ολοκληρωτική κατάρρευση της εταιρείας, η εκτελεστική ομάδα της Airbnb προχώρησε σε απολύσεις, μείωσε τους μισθούς της και τον προϋπολογισμό μάρκετινγκ από «1 δισεκατομμύριο δολάρια σε… μηδέν», είπε χαρακτηριστικά.  Τμήματα όπως ο σχεδιασμός, τα οικονομικά και το μάρκετινγκ συμπτύχθηκαν σε ένα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των ομάδων, πρόσθεσε.

Η κορυφή

Η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη 40% το 2022, είπε ο Τσέσκι. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Airbnb είναι 75,49 δισεκατομμύρια δολάρια και η καθαρή περιουσία του Τσέσκι ανέρχεται σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

«Ποτέ δεν επικεντρώθηκα στην προσπάθεια να βγάλω πολλά χρήματα», δηλώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «απλώς εστίασα στο να είμαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός [και] να έχω εμμονή με την εμπειρία».

Κοιτάζοντας πίσω, ο Τσέσκι είπε ότι η δυσφορία της μητέρας του μπορεί να ήταν δικαιολογημένη. Και οι δύο γονείς του ήταν κοινωνικοί λειτουργοί και η μητέρα του ήθελε να ακολουθήσει δουλειά που «σας πληρώνει πολλά χρήματα», λέει χαρακτηριστικά σήμερα. Άλλωστε, πράγματι «όταν ξεκινάς [μια εταιρεία], είναι κυρίως στο μυαλό σου», πρόσθεσε γελώντας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή