Πώς να νιώθουν οι εγχώριοι θαυμαστές του «αγώνα» των Αργεντίνων, που έχει… οδηγήσει σε 9 συνεχείς χρεοκοπίες τα τελευταία 20 χρόνια τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και από χθες σε επιτόκια 97%, σε συνέχεια του πληθωρισμού 109% που ανακοινώθηκε για τον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, που χρειάστηκαν μηχανισμό στήριξης την προηγούμενη δεκαετία και συντεταγμένα τα κατάφεραν, είναι αυτές που όχι απλώς ανακάμπτουν, αλλά εμφανίζουν και τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Στις χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν κατά σειρά καλύτερης επίδοσης, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος και Πορτογαλία, «τρέχουν» την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2023 και παίρνουν το «αίμα τους πίσω» από τις χώρες του Βορρά. Το έγραφε εξαιρετικά πέρυσι ο Economist, «τα γουρούνια (PIGS) πετούν, ενώ οι βόρειες χώρες πέφτουν στη γη». Προσέξτε, για τη Γερμανία προβλέπεται σύμφωνα με την Κομισιόν το 2023 ανάπτυξη 0,2% (τρίτη από το τέλος) και για τη Γαλλία μόλις 0,7%. Την ίδια ώρα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία προβλέπεται ανάπτυξη 2,4% και για την Ιρλανδία 5,5%.

Η Νότια Ευρώπη, από μια προβληματική περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τείνει να γίνει αυτή που «σέρνει το κάρο» της ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις τρέχουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακός.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν δύο γεγονότα. Και τα δύο υπαγορευόμενα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για περίπου μία τετραετία σε συνδυασμό με τα άφθονα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν δημιουργήσει πέραν της προσδοκίας, πραγματικές συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τις χώρες της περιοχής.

Με δεδομένο ότι το πρώτο (πάγωμα δημοσιονομικών κανόνων) παύει να υφίσταται στο τέλος της χρονιάς, ο επιτυχής χειρισμός του δεύτερου (Ταμείο Ανάκαμψης) θα κρίνει το μέλλον των συγκεκριμένων χωρών τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.

Ηδη οι χώρες του Βορρά… καλοβλέπουν την αποτυχημένη απορρόφηση των κονδυλίων. Οσα δεν αξιοποιηθούν, αυτή τη φορά εγκαίρως, θα πρέπει να επιστρέψουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Να μην επιβαρύνουν τον δανεισμό της ευρωζώνης. Αρα διευκολύνσεις και οι συνήθεις ελληνικές παρατάσεις δεν χωρούν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το χρονοδιάγραμμα είναι γνωστό και είναι ασφυκτικό.

Υπό αυτές τις συνθήκες το έργο που έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Θα χρειαστεί την ενεργοποίηση κάθε διαθέσιμου ανθρώπινου πόρου, προκειμένου όχι απλώς να μη χαθεί ούτε ευρώ, αλλά να υλοποιηθούν τα έργα με μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Το θέμα επίσης είναι να εντοπιστούν έγκαιρα οι αδύναμοι κρίκοι, φορείς του Δημοσίου όπως οι δήμοι, που αδυνατούν εκ των πραγμάτων να υλοποιήσουν τέτοιου μεγέθους έργα. Θα χρειαστεί να ξεπεραστεί και η συνήθης ελληνική γραφειοκρατία, η οποία και σε αυτή την περίπτωση έχει βάλει τη δική της πινελιά, αλλά και κατεστημένα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Για το τελευταίο άκουγα χθες το παράδειγμα της εφαρμογής της ηλεκτρονικοποίησης της δικαιοσύνης, όπου κάποια από τα 300 και βάλε δικαστήρια που υπάρχουν στη χώρα δεν επιθυμούν και μπλοκάρουν την υλοποίηση. Για να προχωρήσουμε όμως ως χώρα, με τέτοιου είδους νοοτροπίες πρέπει να τα βάλει η νέα κυβέρνηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion