Μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος  Μυλώνας έκανε γνωστό ότι η τράπεζα, λόγω της επιφυλακτικότητας του επόπτη στο τρέχον περιβάλλον χρηματοοικονομικής αστάθειας, δεν θα διανείμει μέρισμα από τα κέρδη του 2022.

Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι ο όμιλος θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου το 2024 από τα κέρδη της χρήσης του 2023, το οποίο θα είναι υψηλότερο από τον εφετινό στόχο.

Εθνική Τράπεζα: Απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 15% το α΄ τρίμηνο 2023

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας στον SSM αφορούσε τη διανομή του 20% της κερδοφορίας του 2022.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την ενίσχυση της καθαρής της κερδοφορίας κατά 34% στο α΄ τρίμηνο του 2023, αυξάνοντας το δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 15% έναντι στόχου για 11% στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η επίδοση αυτή ήταν αποτέλεσμα τόσο της βελτίωσης των οργανικών εσόδων του ομίλου, όσο και της συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε μεταξύ άλλων πως στο σημερινό θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ο όμιλος διατήρησε τη δυναμική του, «συνδυάζοντας τα σημαντικά επιτεύγματα του Προγράμματος Μετασχηματισμού με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ισολογισμού μας».

Κατά τον ίδιο, «βασικός παράγοντας της επιτυχίας μας παραμένει η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και η πλεονάζουσα ρευστότητά μας».

Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, «οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της ισχυρής οργανικής δημιουργίας κεφαλαίου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις