Σημαντική αύξηση εσόδων ενέγραψε για το 2022 η Viva Wallet. Ειδικότερα, ο όμιλος, o οποίος στην εκπνοή του περασμένου έτους ολοκλήρωσε το το deal με την J.P. Morgan,ανακοίνωσε έσοδα ύψους 121,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση του περασμένου έτους, αυξημένα κατά 48,7% σε ετήσια βάση.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 57,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 46,8% σε σχέση με το 2021.

Η Viva Bank έκλεισε την περυσινή χρονιά με ζημίες προ προβλέψεων και απομειώσεων 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. το 2021, ενώ οι ζημιές προ φόρων σημείωσαν μείωση έναντι αυτών του 2021 κατά 43% – στα 2,4 εκατ. ευρώ από 4,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τέλος, οι ζημιές της τράπεζας μετά το φόρο εισοδήματος, ο οποίος ήταν 194.900 ευρώ, «άγγιξαν» τα 2,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με 4,04 εκατ. ευρώ ζημίες για το 2021 αντίστοιχα.

Η εταιρεία, η οποία έχει ενεργή παρουσία σε 24 χώρες, διεκπεραίωσε συνολικές συναλλαγές, ύψους 17,48 δισ. ευρώ, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 292,46 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 53,9% του όγκου πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος, ενώ τα αναθεωρημένα EBITDA ήταν αρνητικά (-9,4 εκατ. ευρώ).

Αύξηση των ιδίων κεφαλαίων

Η Viva Wallet αύξησε σημαντικά τα ίδια κεφάλαια του ομίλου 187,4 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. για το 2022 και το 2021 αντίστοιχα. Οι αλλαγές στα ίδια κεφάλαια προέρχονται από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του νέου μετόχου και μετατροπή του ομολόγου.

Το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου ανήλθε σε 607,4 εκατ. ευρώ για το 2022 από 383,4 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ από 80,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Οι συνολικές υποχρεώσεις το 2022 αυξήθηκαν αναλογικά με τις αυξημένες εργασίες της Viva Payments, ενώ το ομολογιακό δάνειο μετατράπηκε σε ίδια κεφάλαια, μειώνοντας περαιτέρω τις υποχρεώσεις του Ομίλου.

Αύξηση του όγκου συναλλαγών

«Το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων, από την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι τον πληθωρισμό και την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ ο κόσμος εξακολουθούσε να ανακάμπτει από τον παρατεταμένο αντίκτυπο της πανδημίας Covid 19. Παρά τις δυσκολίες που έγιναν εξίσου αισθητές σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καταφέραμε να στραφούμε προς τη στρατηγική μας και να αυξήσουμε τις συναλλαγές μας κατά πάνω από 50%, να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας στις 24 χώρες παρουσίας μας, εισάγοντας το «tap-on-phone» της Viva Wallet στην ευρωπαϊκή αγορά, να αυξήσουμε την πελατεία μας και να προωθήσουμε την αποκέντρωση σε όλο το ευρωπαϊκό μας αποτύπωμα» σχολιάζει ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Χαράλαμπος Καρώνης.

Και προσθέτει: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι τα οικονομικά μας αποτελέσματα αντανακλούν τη θετική επίδραση των επιτευγμάτων μας. Τα έσοδά μας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 49% σε σύγκριση με το 2021 και τα μικτά μας κέρδη αυξήθηκαν κατά 47%. Η αυγή του 2023 βρίσκει τη Viva Wallet σε σταθερή οικονομική θέση, χωρίς δανεισμούς, και σε πλήρη τεχνολογική και λειτουργική ικανότητα να υλοποιεί το Στρατηγικό της Σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Η οικογένειά μας Viva έχει αυξηθεί περαιτέρω το 2022 κατά σχεδόν +30%, ξεπερνώντας πλέον τα 800 άτομα σε 24 χώρες της Ευρώπης. Επικεντρωνόμαστε προς την περαιτέρω αποκέντρωση των δραστηριοτήτων μας προς όφελος του αναπτυξιακού δυναμικού των χωρών. Το μείγμα των ανθρώπων της Viva εκτός Ελλάδας αυξήθηκε από 37% σε 40% του συνολικού αριθμού ατόμων».

Το deal με την JP Morgan

Ο κ. Καρώνης υπογραμμίζει ότι η εταιρεία στις 16 Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσε επίσης ότι το deal με τη JP Morganολοκληρώθηκε όπως είχε συμφωνηθεί: «Η JP Morgan κατέχει πλέον θέση στον πίνακα μετόχων της Εταιρείας με μετοχικό μερίδιο 48,5%. Ταυτόχρονα, το Πρόγραμμα Επιλογών Μετοχών της Viva Wallet παραμένει βασικός μοχλός ανάπτυξης», υπογραμμίζει.

«Για το 2023, αν και το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι πιθανό να παραμείνει απρόβλεπτο, στοχεύουμε να συνεχίσουμε προς την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής , που διαμορφώνουν την μέλλον των πληρωμών, ενοποιώντας το κατακερματισμένο ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών . Αξιοποιώντας τη δύναμη των επαναστατικών τεχνολογιών, όπως η «εφαρμογή Viva Wallet POS με tap-on-phone» και η πύλη πληρωμής Smart Checkout της Viva, η Viva Wallet προσφέρει μια συνεκτική λύση, η οποία παρέχει απρόσκοπτους και ασφαλείς τρόπους αποδοχής και επεξεργασίας συναλλαγών πληρωμής τον φυσικό και ψηφιακό κόσμο, εξορθολογίζοντας τις επιχειρηματικές λειτουργίες και βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη» υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις