Ποδήλατα αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (ηλεκτρικά και μη) εξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το 2021.

Οι εισαγωγές ήταν υπερδιπλάσιες από τις εξαγωγές, καθώς στο μπλοκ εισήχθησαν ποδήλατα αξίας 2,5 δισ. ευρώ, αυξημένης κατά 32%. Η συνολική αύξηση της εμπορικής αξίας των ποδηλάτων μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση του εμπορίου ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία είναι συνήθως πιο ακριβά.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου που είναι σήμερα Σάββατο 3 Ιουνίου.

Με βάση τα δεδομένα του 2022, η ΕΕ εξήγαγε 365.000 ηλεκτρικά ποδήλατα, ποσότητα αυξημένη κατά 16% σε σύγκριση με το 2021), ενώ εισήγαγε 1,2 εκατομμύρια τεμάχια, αυξημένα κατά 16%. Επιπλέον, η ΕΕ εξήγαγε 1 εκατομμύριο μη ηλεκτρικά ποδήλατα, ποσότητα μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με το 2021 και εισήγαγε 5,2 εκατομμύρια τεμάχια, ποσότητα μειωμένη κατά 9%.

Πού ωθούνται οι ευρωπαϊκές εξαγωγές

Το 2022, η Ελβετία ήταν ο κύριος εξαγωγικός προορισμός για τα μη ηλεκτρικά ποδήλατα της ΕΕ (25% του συνόλου εκτός ΕΕ, μετρούμενη σε αξία), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (7%).

Για τις εξαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης οι κύριοι προορισμοί (38% και 27% των συνολικών εξαγωγών ηλεκτρικών ποδηλάτων εκτός ΕΕ, αντίστοιχα), ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (13%) και τη Νορβηγία (9%).

Καμπότζη και Ταϊβάν: κύριες πηγές εισαγωγών ποδηλάτων

Όσον αφορά στις εισαγωγές μη ηλεκτρικών ποδηλάτων από την ΕΕ, αυτές προέρχονταν κυρίως από την Καμπότζη (30% των συνολικών εισαγωγών ποδηλάτων εκτός ΕΕ), την Ταϊβάν (23%), την Κίνα (11%), το Μπαγκλαντές (10%) και την Τουρκία (6%).

Οι εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων στην ΕΕ προέρχονταν κυρίως από την Ταϊβάν (56% των συνολικών εισαγωγών ηλεκτρικών ποδηλάτων εκτός ΕΕ), ακολουθούμενες από το Βιετνάμ (14%), την Ελβετία (13%), την Κίνα (8%) και την Τουρκία (5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green