Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στα νησιά παραμένει το κόστος διαμονής, αλλά και τα μεταφορικά, με εισιτήρια και καταλύματα να έχουν πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να δυσκολευτούν να κάνουν διακοπές.

Δύσκολα θα βρει κάποιος διαμονή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό που να κοστίζει κάτω από 110 ευρώ την βραδιά, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κατάλυμα με τιμή μικρότερη, σε δημοφιλή νησιά όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Φολέγανδρος, η Μύκονος ή η Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, χαμηλώνουν και οι ρυθμοί κρατήσεων από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, η ύφεση στη Γερμανία και η γενικότερη πορεία επιτοκίων και πληθωρισμού σε μεγάλες για την Ελλάδα αγορές αποτυπώνεται στο χαμηλό ρυθμό κρατήσεων που παρατηρείται ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού, αν και ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του χρόνου, τώρα παρατηρείται (με εξαίρεση κάποια εμβληματικά καταλύματα) ένα  «σχετικό κράτημα».

Κοινωνικός τουρισμός

Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΥΠΑ δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός». Σε 10 μέρες θα δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 579.580 αιτήσεις για 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, 1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου. Έτσι, η περίοδος κατά την οποία θα μπορέσουν οι κάτοχοοι να εξαργυρώσουν τις επιταγές τους είναι 1/7/2023 έως 31/7/2024.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Τιμές επιδότησης

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024),ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News