Ανατροπή στην αγορά φυσικού αερίου την Παρασκευή, με τις τιμές στην Ευρώπη να εκτινάσσονται σε ύψη, καθώς οι traders επανεκτιμούν τους κινδύνους προσφοράς, εν μέσω ενδείξεων παγκόσμιου ανταγωνισμού για το καύσιμο και του κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχή.

Το συμβόλαιο αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 35%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής. Επίσης, καταγράφει την πρώτη πτωτική εβδομάδα από τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία TTF, διαμορφώθηκε κατά 19% υψηλότερα στα 32,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 23%.

Στο… ναδίρ η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη – Η «σφήνα» από τις ΑΠΕ

Εντονη αστάθεια στην αγορά

Όπως γράφει το Bloomberg, h άνοδος της Παρασκευής είναι το τελευταίο παράδειγμα της ακραίας αστάθειας που επικρατεί αυτή την εβδομάδα στην αγορά, με το συμβόλαιο να βρίσκει κατώτατο όριο γύρω στα 23 ευρώ. Ενώ τα υψηλά αποθέματα και η υποτονική βιομηχανική ζήτηση έχουν μειώσει τις τιμές τους τελευταίους μήνες, οι έμποροι αμφισβητούν την πιθανότητα σύσφιγξης των προμηθειών.

Γιατί δεν τελειώσαμε με την ενεργειακή κρίση – Τα σενάρια για τις τιμές του αερίου

Αρκετές διακοπές λειτουργίας στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, παρατάθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου — που βοήθησαν την ήπειρο να ανακάμψει από την κρίση — θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες μετά από μια περίοδο πτωτικής τάσης.

«Οι φυσικές ανησυχίες για το LNG έχουν προκαλέσει αρκετή άνοδο της τιμής», σχολίασε ο James Waddell, επικεφαλής ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και παγκόσμιου LNG στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects Ltd. «Αυτό δίνει επιπλέον ώθηση στο TTF», είπε, αναφερόμενος στο συμβόλαιο αναφοράς που διαπραγματεύεται στην Ολλανδία.

Το καλοκαίρι

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό συμπίπτουν με τις υψηλότερες θερμοκρασίες καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανάγκες ψύξης από την Ευρώπη στην Ασία και να τονώσει τον ανταγωνισμό για το LNG. Οι αποστολές καυσίμου από τις ΗΠΑ – ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης – είναι επί του παρόντος πιο κερδοφόρες στην Ασία τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ένας θερμότερος καιρός πρόκειται να εξαπλωθεί σε περιοχές της Ευρώπης. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό για περιοχές της χώρας από την Παρασκευή, με το θερμόμετρο στο Λονδίνο να αναμένεται να φτάσει στους 27,5 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο. Οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Βερολίνο αναμένεται να είναι υψηλότερες από τη Μαδρίτη και τη Ρώμη το Σάββατο.

Το κύμα καύσωνα στη Βορειοανατολική Ασία τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αυξήσει επίσης τη ζήτηση για ψύξη και θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για φορτία από ευαίσθητους στις τιμές αγοραστές στην περιοχή, σύμφωνα με τον Waddell. «Προβλέπουμε επίσης ένα βαρύ πρόγραμμα συντήρησης για τις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν έχει δείξει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης, ακόμη και με τις τιμές να έχουν μειωθεί περίπου κατά 90% από τα κορυφαία τους το 2022.

Η επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά σχεδόν 10% τον Μάιο από πέρυσι, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια