Με το «2023 Capital Link Sustainability Leadership Award» τιμήθηκε η κα Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Διδάκτωρ Νομικής στο πλαίσιο του 13ου Ετήσιου Capital Link Sustainability Forum που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά την παραλαβή του βραβείου η κα Λαζαράκου αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε επίπεδο προαγωγής της εταιρικής διακυβέρνησης, στην επίτευξη ποσόστωσης για τις γυναίκες μέλη διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών αλλά και στην προαγωγή των αρχών της βιωσιμότητας που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις.

Σήμερα ξεκινά 13ο Annual Capital Link Sustainability Forum «Χρηματοδότηση, Επενδύσεις & Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Χαρακτηριστικά, η κα Λαζαράκου τόνισε τη συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών και που ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα.

Στα επιτεύγματα της θητείας της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε την αναδιοργάνωσή της, αλλά και την ολοκλήρωση των υποθέσεων που εκκρεμούσαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Λαζαράκου όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της ο αριθμός ήταν τριψήφιος ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν μηδενιστεί.

Βιωσιμότητα

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια των πάνελ του φόρουμ ο κ. Τζον Κουδούνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, και ο κ. Ντιν Μητρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metropoulos & Co, μίλησαν για την Βιωσιμότητα και την Ευκαιρία Δημιουργίας Μακροπρόθεσμης Αξίας.

Όπως είπε ο κ. Κουδούνης, επενδύοντας στο ESG η Calamos έχει την ευχέρεια να επενδύει σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Επίσης, τόνισε την ανάπτυξη του τομέα αφού όπως είπε το 2016 οι επενδύσεις στο ESG έφταναν τα 22 τρις. Δολάρια ενώ το 2022 το ποσό αυτό έχει «εκτοξευθεί» στα 41 τρισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι σχετικές επενδύσεις θα πολλαπλασιαστούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο κ. Κουδούνης σημείωσε ότι απαρχή της στροφής στο ESG ήταν ουσιαστικά η οικονομική κρίση του 2008 που έκανε τη νεότερη γενιά να δείξει ενδιαφέρον για πιο ουσιαστικά θέματα. «Ο κόσμος ξεκίνησε να ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα που θα αλλάξουν συγκεκριμένες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

ESG

Ο κ. Μητρόπουλος από την πλευρά τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει, παράλληλα με την προσπάθεια των επιχειρήσεων, και μεγαλύτερος ρόλος στο θέμα του ESG εκ μέρους των κυβερνήσεων. Θα πρέπει να γίνει μια τεράστια συζήτηση και να υπάρξει λεπτομερής έλεγχος, είπε από την πλευρά του ο κ. Κουδούνης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητρόπουλος υπήρξε εξαιρετικά αισιόδοξος για το πώς θα είναι ο κόσμος μελλοντικά, θα είναι πολύ διαφορετικός, είπε τονίζοντας τον ρόλο που θα παίξουν σε αυτό παράγοντες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και γενικότερα η τεχνολογική εξέλιξη.

Ενέργεια

Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Κουδούνης είπε ότι μέσω της Calamos επενδύει και στον τομέα της ενέργειας αλλά με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους αγωγούς μεταφοράς καυσίμων, ενώ για την εξόρυξη είπε ότι έχει σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Calamos Investments έχει παρουσία από το 1977 και παρέχει παγκόσμιες επενδυτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, επενδυτές και επενδυτικά ιδρύματα. Αυτή τη στιγμή η επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους και άνω των 80 επαγγελματιών του επενδυτικού κλάδου.

Επενδύσεις

Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές από το χώρο των επιχειρήσεων αντάλλαξαν απόψεις και τοποθετήθηκαν στο θέμα της βιωσιμότητας που αποτελεί παράμετρο-κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμμορφώνονται με μια σειρά νέων κανονισμών σχετικά με τα κριτήρια περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) ενώ  όλο και περισσότερες εταιρείες και επενδυτικά κεφάλαια υιοθετούν προγράμματα ή πολιτικές που βασίζονται σε αυτά τα κριτήρια σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να βελτιώσουν την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive