Στον χάρτη της Βρετανίας είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιρλανδία και σίγουρα άγνωστο σε όλους όσοι δεν είναι γνώστες της γεωγραφίας. Η νήσος του Μαν, μια χώρα εξαρτημένη από το βρετανικό στέμμα, είναι ωστόσο γνωστή σε όλους όσοι αναζητούν φορολογικούς παραδείσους. Μετά από δεκαετίες προσφοράς υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και να στραφεί στην φαρμακευτική κάνναβη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Το νησί στη μέση της Ιρλανδικής Θάλασσας έχει πληθυσμό 84.000 κατοίκων και η οικονομία του έχει αφήσει πίσω της εδώ και καιρό παραδοσιακοούς τομείς όπως η αλιεία και στράφηκε στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι ασφάλειες είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας του, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής των 5 δισ. λιρών, ενώ ο αμέσως μεγαλύτερος είναι ο τζόγος: οι επιχειρήσεις του νησιού προσφέρουν υπηρεσίες «λευκής ετικέτας» για να δανείζουν ουσιαστικά τις άδειές τους σε μη βρετανικές εταιρείες.

Γερμανία: Νομοσχέδιο υπέρ της ιδιωτικής χρήσης κάνναβης

Θεωρείται επίσης φορολογικός παράδεισος με το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης να εκτιμά ότι οι χρηματοοικονομικές ροές μέσω της επικράτειας κοστίζουν σε άλλες χώρες δισεκατομμύρια λίρες χαμένων δημοσίων εσόδων κάθε χρόνο.

Με στόχο την αύξηση του πληθυσμού και του ΑΕΠ

Τώρα όμως ήλθε η εποχή να κάνει μια καινούρια στροφή με στόχο να διπλασιάσει το ΑΕΠ του. « Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία» εξηγεί ο υπουργός Επιχειρήσεων, Τιμ  Τζόνστον «και η ενθάρρυνση της βιομηχανίας φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια πτυχή του σχεδίου μας για τον σχεδόν διπλασιασμό του ΑΕΠ έως το 2032, με τη δημιουργία 5.000 περισσότερων θέσεων εργασίας και την παροχή ευκαιριών στους νεότερους Μανξ στο νησί». Μανξ είναι το όνομα της κελτικής φυλής, οι απόγονοι της οποίας κατοικούν εκεί έως σήμερα. Ο Τζόνστον αναφέρθηκε και στο δημογραφικό ζήτημα αναγνωρίζοντας ότι το νησί έχει έναν ηλικιωμένο πληθυσμό και εξηγώντας ότι στόχος είναι να αυξηθεί ο πληθυσμός.

Ωστόσο, απέρριψε τις επικρίσεις  σχετικά με τον ρόλο του κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νήσου του Μαν στην παγκόσμια οικονομία, λέγοντας ότι το νησί διαθέτει ισχυρή ρύθμιση και διαφάνεια. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι υπάρχει πλήρη στήριξη για το σχέδιο ανάπτυξης της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλων βιομηχανιών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει τον πληθυσμό του νησιού σε 100.000 μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Ο ίδιος είπε: «Το νησί είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή νησιά της Ευρώπης: «Ως μεταποιητική επιχείρηση υψηλής αξίας και χαμηλού όγκου ταιριάζει πολύ καλά σε αυτό που πρέπει να κάνουμε στο νησί. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όταν τα πράγματα εξάγονται είναι υψηλής αξίας».

Η κυβέρνηση χορήγησε την πρώτη άδεια υπό όρους στην νεοσύστατη επιχείρηση GrowLab Organics πέρυσι. Αξίζει να σταθεί κανείς στο παράδοξο ότι η αδειοδότηση διεκπεραιώνεται από υπαλλήλους που υπάγονται στη ρυθμιστική αρχή τυχερών παιχνιδιών του νησιού, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα ήταν ταχύτερο από τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη – τα οποία συνταγογραφούνται κυρίως για τον χρόνιο πόνο – νομιμοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, μετά από παρόμοιες κινήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, τον Καναδά και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και είναι νόμιμη σε  πολιτείες των ΗΠΑ, sτον Καναδά, sτην Ουρουγουάη και sτις Κάτω Χώρες – ένας κατάλογος που σύντομα θα περιλαμβάνει και τη Γερμανία.

Μόνο εξειδικευμένοι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν το φάρμακο στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλες οι εταιρείες που το πωλούν πρέπει να πληρούν τις αυστηρές απαιτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας.

Ο ανταγωνισμός

Οι παραγωγοί της Νήσου του Μαν δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νησί ακολουθεί τα βήματα του Τζέρσεϊ και του Γκέρνσεϊ, δύο άλλων εξαρτημένων περιοχών του στέμματος, στη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης. Οι καλλιεργητές θα βρεθούν επίσης αντιμέτωποι με ανταγωνιστές  σε περιοχές όπου η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και του Καναδά, όπου η βιομηχανία γνωρίζει μεγάλη άνθηση πριν από μια θεαματική έκρηξη.

Οι παραγωγοί θα ανταγωνίζονται επίσης έναν περιορισμένο αριθμό βρετανικών εταιρειών που έχουν περάσει από την επίπονη διαδικασία της έγκρισης του Υπουργείου Εσωτερικών για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Η GW Pharmaceuticals ήταν πρωτοπόρος στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν αγοραστεί έναντι 7,2 δισ. δολαρίων (5,7 δισ. λιρών), ενώ η Celadon Pharmaceuticals κέρδισε φέτος τη δυνατότητα να πωλεί λάδι κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Phytome, που εδρεύει στην Κορνουάλη, επικεντρώνεται στην έρευνα και την εξαγωγή ενώσεων από τα φυτά κάνναβης, παρά στην πώληση σε φαρμακεία.

Μια άλλη νεοφυής επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Dalgety, η οποία διανύει μέρος της περιόδου καλλιέργειας 14 εβδομάδων για την πρώτη παρτίδα φυτών της στο Staffordshire. Ο Τζέιμς Λίβεσλι, επιχειρησιακός διευθυντής της Dalgety, επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov – που ανατέθηκε από μια κλινική φαρμακευτικής κάνναβης – σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν παράνομη κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, όπως η διαχείριση του πόνου ή το άγχος. Η Dalgety θέλει να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ασφαλέστερο, συνεπές, ρυθμιζόμενο προϊόν αντί να βασίζονται στους εμπόρους του δρόμου, είπε.

Η GrowLab Organics στη Νήσο Μαν ελπίζει να εξάγει 15 τόνους κάθε χρόνο. Έχει υποβάλει αίτηση για την κατασκευή της εγκατάστασης καλλιέργειας στο νησί. Μόλις κατασκευαστεί θα μπορεί να λάβει πλήρη άδεια, εφόσον πληροί καθορισμένα κριτήρια. Τα αποξηραμένα άνθη κάνναβης θα χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό σε ατμοποιητές, που θα εισπνέονται από τους ασθενείς.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του νησιού είναι «η νομοθετική ευελιξία», λέει στοn Guardian ο Alex Fray, ένας από τους ιδρυτές της GrowLab και κάτοικος της Νήσου Μαν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Πρέπει να εφευρίσκει συνεχώς τον εαυτό του για να επιβιώσει.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση