Ο λεγόμενος «εισαγόμενος» πληθωρισμός, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, κατέγραψε νέα μείωση την εβδομάδα που μας πέρασε για τον μήνα Απρίλιο. Σημάδι εξαιρετικό. Προσέξτε, όχι επιβράδυνση, αλλά μείωση, διόρθωση τιμών και μάλιστα με ποσοστό -17,5%, όταν έναν χρόνο πριν αυξανόταν κατά 39,1%.

Αυτά είναι τα καλά νέα για τον πιο σημαντικό δείκτη από πλευράς στάθμισης για τη μελλοντική πορεία των τιμών, που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η νέα μείωση οφείλεται ξεκάθαρα στην ενέργεια, δηλαδή στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά από μόνα τους έχουν καταφέρει λόγω του ρόλου τους στην ελληνική οικονομία να ρίξουν τον εγχώριο πληθωρισμό κάτω από το 3%.

Τα στοιχεία των εισαγωγών στη βιομηχανία δείχνουν ωστόσο ότι σε αντίθεση με την ενέργεια, ο δείκτης της βιομηχανίας τροφίμων αυξάνεται κατά 9,1%. Τόση είναι η εισαγόμενη αύξηση στα τρόφιμα. Οι υπόλοιπες δυόμισι μονάδες, έως το 11,6% που μετριέται ο πληθωρισμός τροφίμων, οφείλονται στις εγχώριες ανατιμήσεις. Για το πρώτο δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Για το μερτικό που μας αναλογεί όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εξηγούν εν πολλοίς την επίμονη διατήρηση σε ποσοστά άνω του 11% των ανατιμήσεων στα τρόφιμα τον Μάιο, δεδομένου ότι τα στοιχεία των τιμών εισαγωγών αφορούσαν τον Απρίλιο. Συνολικά ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2021, σημάδι εκτόνωσης των εισαγόμενων ανατιμητικών πιέσεων, ωστόσο παραμένει υψηλά σε σχέση με τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Ο δείκτης τιμών εισροών, δηλαδή το κόστος παραγωγής στη γεωργία και την κτηνοτροφία, συνεχίζει να επιβραδύνεται. Υποχώρησε τον Απρίλιο στο +2% από το +25,5% που έτρεχε πριν από έναν χρόνο, με ορισμένους συντελεστές του κόστους να επιμένουν παρά την επιβράδυνσή τους σε σχετικά υψηλά επίπεδα (όπως οι σπόροι +6,3%, λιπάσματα +5,2%, ζωοτροφές +4,9%), ωστόσο άλλοι συντελεστές που δεν εξαρτώνται από το διεθνές περιβάλλον αυξάνονται περισσότερο. Για παράδειγμα, η συντήρηση και επισκευή κτιριακών εγκαταστάσεων τρέχει πλέον με ρυθμό +10,8%, ενώ σε σταθερά διψήφιο ποσοστό παραμένει ο βασικός πάγιος εξοπλισμός των αγροτών όπως τα μηχανήματά τους και ο εξοπλισμός τους. Το παρήγορο για τους αγρότες, αλλά το προβληματικό για την οικονομία και τους αστούς, είναι ότι με πολλαπλάσιο ρυθμό από το κόστος παραγωγής αυξάνονται οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Τον Απρίλιο φέτος επέμενε σε ποσοστά της τάξεως του 10,9%, μόλις στο μισό από τον περσινό «πολεμικό» 2022, που οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έφευγαν από τους αγρότες κατά μέσο όρο υψηλότερες 20,2%. Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι βασικός παράγοντας της αύξησης είναι η συνεισφορά του ελαιόλαδου με +43,2% υψηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι. Αλλά και το κρέας με +13,4% και τα δημητριακά με +8,2% διατηρούν ψηλά τον δείκτη της εγχώριας ακρίβειας των τροφίμων.

Συμπερασματικά, η διόρθωση του εισαγόμενου πληθωρισμού συνεχίζεται. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η αδυναμία της εγχώριας αγοράς να ενσωματώσει άμεσα στην παραγωγή τις μειώσεις, φέρνοντας στο προσκήνιο τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα και λόγω μεγέθους, της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων στη χώρα μας. Η αντιμετώπιση αυτού του νέου τύπου εγχώριας ακρίβειας είναι ίσως και ένα από τα πρώτα θέματα πραγματικής οικονομίας που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion