Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Οι εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ήδη οι πρώτοι ψηφοφόροι έχουν φτάσει στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με την νέα ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή μέχρι τις 2 το μεσημέρι έφτανε στο 29,13%, μειωμένη σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οπότε και το ποσοστό για το αντίστοιχο διάστημα, ανερχόταν στο 31,52%.

Σε νεότερη ενημέρωση, μέχρι τις 16.30 είχε ψηφίσει το 40,77% του εκλογικού σώματος. ενώ την ίδια χρονική περίοδο στις εκλογές της 21ης Μαΐου η συμμετοχή ήταν 48,76%.

Το πρώτο αποτέλεσμα εκτιμάται στις 20:30 το βράδυ, αφού αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται με λίστα και δεν θα χρειαστεί καταμέτρηση σταυρών.

Live όλες οι εξελίξεις από το in

18:30 Αντίστροφη μέτρηση για το exit poll

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Την ίδια ώρα θα ακολουθήσει το πρώτο exit poll.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

18:25 Έφτασε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έφτασε στα γραφεία του κόμματός του συνοδευόμενος από την κόρη του, ενώ στους δημοσιογράφους που περίμεναν εκεί είπε απλώς «σε λίγο θα ξέρουμε περισσότερα».

18:17 Πού θα μάθουν το exit poll οι αρχηγοί των κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στα γραφεία του κόμματος, από λεπτό προς λεπτό, από όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Από νωρίς βρίσκονται όμως εκεί οι συνεργάτες του και έχουν αρχίσει να φθάνουν και στελέχη του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στην οικία του όπου θα μάθει τα αποτελέσματα της αναμέτρησης και μετά τις ανακοινώσεις θα βρεθεί στην Κουμουνδούρου. Αρκετά στελέχη και συνεργάτες του βρίσκονται ήδη εκεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε από την Κρήτη όπου ψήφισε και αναμένεται το απόγευμα στα γραφεία του κόμματός του. Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επικρατεί αισιοδοξία, μετά και τα αισιόδοξα μηνύματα, που όπως λέει το επιτελείο του, έχουν λάβει.

17:50 Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο δείγμα που συγκεντρώθηκε μέχρι τις 16:30 το απόγευμα οι εκλογικές περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής είναι ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας με 48,13% και ακολουθούν με περίπου 45% Β΄Θεσσαλονίκης, Ανατολική Αττική, Φθιώτιδα, Νότιος Τομέας Αθήνας και Ηράκλειο Κρήτης.

Αντίστροφα, το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές καταγράφεται στη Φλώρινα (25%), με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής να εντοπίζεται στην Κεφαλονιά (27%), ενώ κάτω του 30% μετρήθηκε η συμμετοχή σε Λακωνία και Ευρυτανία.

17:25 Περίπου 54% ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο εκλογικό τμήμα για τους Έλληνες του Εξωτερικού στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιάννη Μανδαλίδη.

Από τους 91 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα οι 49.

Στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, η συμμετοχή ήταν 67%, ψηφίσαν οι 57 εκ των 85 εγγεγραμμένων.

17:15 Στην κάλπη με… ασθενοφόρο έφτασε 95χρονη ψηφοφόρος από την Κέρκυρα.

17:07 Στο 40,77% ήταν η συμμετοχή στις 16:15 έναντι 48,76% τον Μάιο, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει 3.564.116 άτομα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα θα είναι γνωστή στις 20:30 το απόγευμα.

Ο κ. Σταυριανουδάκης σχολίασε ότι η μειωμένη συμμετοχή κατά 8% σε σχέση με τον Μάιο δεν είναι μικρή ως ποσοστό, αλλά χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πού θα φτάσει.

16:52 «Η εκλογική διαδικασία σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται ομαλά από νωρίς το πρωί. Λειτουργούν κανονικά και τα 3.433 εκλογικά τμήματα και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο δημοτικό σχολείο στη Βραχιά Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς θα διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ζωές μας, αλλά και την πορεία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως και μια πολύ σημαντική ημέρα για τη Δημοκρατία μας και γι’ αυτό καλώ όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους νέους να ψηφίσουν, να γεμίσουν τις κάλπες και να στείλουν έτσι ένα ηχηρό μήνυμα. Άλλωστε, εμείς οι ίδιοι κρατάμε το μέλλον της χώρας στα χέρια μας. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε έτοιμοι, από την επόμενη κιόλας ημέρα, από αύριο το πρωί, να συνεργαστούμε με όλους τους εκπροσώπους της περιοχής μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και φυσικά με τη νέα Κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσουμε να δίνουμε λύσεις προβλήματα του τόπου μας και να πηγαίνουμε τη Μακεδονία σταθερά μπροστά», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

16:45 Να υπενθυμίσουμε ότι η επόμενη ενημέρωση για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα είναι στις 17:00. Στο 29,13% διαμορφώθηκε η συμμετοχή μέχρι τις 13:30, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι κάλπες, ως γνωστόν, θα κλείσουν στις 19:00.

16:40 Ψηφοφόρος ετών 99 πήγε να ψηφίσει στις Σέρρες, δίνοντας το παράδειγμα.

Ο κ. Βαγγέλης Ζαχαριάδης συμβούλεψε τους νεότερους να αφήσουν τα κινητά και να μιλούν περισσότερο μεταξύ τους.

16:30 Ομαλά διεξάγεται η ψηφοφορία σε όλη τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που πάνε στις κάλπες κατευθείαν από την παραλία, ενώ αρκετοί ήταν και εκείνοι που έκαναν το ανάποδο δρομολόγιο.

16:22 Αξίζει να σημειώσουμε (ειδικά για την ενημέρωση όσων δεν έχουν ακόμα ψηφίσει) ότι παρατηρούνται ουρές και καθυστερήσεις στο ρεύμα εισόδου Αθηνών – Κορίνθου από Κόρινθο μέχρι Νέα Πέραμο.

16:10 Θρίλερ με τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο του 3% και θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή βλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, όπως δήλωσε στο κεντρικό μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

15:55 Υπό αφόρητη δυσοσμία η εκλογική διαδικασία στη Δραπετσώνα. Σήμερα, ημέρα εκλογών, αναδείχθηκε το δράμα που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι εξαιτίας των ρύπων από τα καζάνια της εταιρείας Oil One. Χαρακτηριστική η περίπτωση του 2ου δημοτικού σχολείου Δραπετσώνας που λειτούργησε την ημέρα της ψηφοφορίας ως εκλογικό κέντρο. Τα παράθυρα και οι πόρτες έμειναν κλειστά, παρά τη ζέστη καθώς η οσμή που «βρομίζει» τον αέρα της περιοχής δεν μπορούσε να γίνει ανεκτή από εκλογικούς αντιπροσώπους, εφορευτική επιτροπή και ψηφοφόρους. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:35 Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Σε πολλά εκλογικά κέντρα, έχουν διαμορφωθεί χώροι υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας.

Πίσω από το παραβάν για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν: α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου

15:25 Αμέσως μετά το γαμήλιο γλέντι,πήγε να ψηφίσει ζευγάρι στην Κηφισιά. Οι νεόνυμφη θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, λίγο πριν αναχωρήσουν για το ταξίδι του μέλιτος.

15:15 Ο πρωταθλητής του καράτε Λευτέρης Ντάβαρης έκλεψε την παράσταση στον Πύργο. Επέλεξε να μεταβεί στην κάλπη για να ψηφίσει… καβάλα στ’ άλογο. Η εικόνα εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους που πάντως γνωρίζουν την αγάπη του Λευτέρη για τα πανέμορφα αυτά ζώα, όπως αναφέρει το patrisnews.com.

15:00 Στην κάλπη έχοντας αγκαλιά το εγγόνι της, μετέβη η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου. Τη σχετική φωτογραφία δημοσίευσε η ίδια, στον λογαριασμό της στο Instagram.

14:30 Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα υπάρχουν στα παραβάν και στις πόρτες κολλημένες κόλλες Α4 που γράφουν «ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΥΡΟ» για να υπενθυμίζουν στους εκλογείς ότι στον φάκελο, πίσω από το παραβάν, πρέπει να βάλουν μόνο το ψηφοδέλτιο χωρίς σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων.

14:08 Στο 29,13% η συμμετοχή, στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Μιχάλης Σταυριανουδάκης το ποσοστό συμμετοχής είναι κατά 2,4% χαμηλότερο από το αντίστοιχο την ίδια ώρα στις εκλογές του Μαΐου (31,52%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από 18,794 εκλογικά τμήματα που αποτελούν το 87% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων η συμμετοχή είναι 29,13% ενώ αντίστοιχα μέχρι την ίδια ώρα τον Μάιο ήταν 31,52%.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, είναι το Ηράκλειο, η Φθιώτιδα, η Β’ Θεσσαλονίκης, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική και η Λάρισα.

Οι περιοχές με τη χαμηλότερη συμμετοχή είναι οι: Φλώρινα, Κεφαλονιά, Ευρυτανία, Λακωνία και Λευκάδα.

Μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας περιοχής, σε συμμετοχή, υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Ο τελευταίος είναι στο 17,03% και ο πρώτος στο 33,52%.

14:01 Στην κάλπη με κάθε μέσο. Στιγμιότυπα από την εκλογική διαδικασία.

13:45 Φθορές προκάλεσαν άγνωστοι στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της Σάλπης στον νομό Ροδόπης, το οποίο χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο.

Συνεργείο του Δήμου Ιάσμου έσπευσε να αποκαταστήσει τις φθορές παρουσία δύο αστυνομικών από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά.

«Στις 08:00 το πρωί είχαν προσέλθει έντεκα (11) ψηφοφόροι», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η δικηγόρος – δικαστική αντιπρόσωπος, Σαλή Ζεηρά. Παρόντες, εκτός από το γραμματέα και ένα μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι πρώτοι εκλογείς, κυρίως ηλικιωμένοι που πήγαν πριν την έναρξη των εργασιών στα κτήματά τους ή μόλις τελείωσε η κυριακάτικη Λειτουργία.

13:30 Στο 55ο Σχολείο Αθηνών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς. Ο κ. Σαρμάς αποχώρησε χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.

13:20 Ανω κάτω έγινε εκλογικό τμήμα στο Ηράκλειο, όταν ψηφοφόρος αντί να ρίξει τον φάκελο στην κάλπη, τον έριξε στη σακούλα σκουπιδιών.
Η δικαστική αντιπρόσωπος έψαχνε επί μισή ώρα στα σκουπίδια, για να τον βρει, όπως μεταδίδει το cretapost.

13:02 Με μπαστουνάκι ή χωρίς, ασχέτως αν αντέχουν τα πόδια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι πηγαίνουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, δείχνοντας τον δρόμο στους νεότερους. Από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στις κάλπες δηλώνοντας, ότι παραμένουν ενεργοί πολίτες.

Ενδεικτικά, στα Πετρανά Κοζάνης ένα ζευγάρι υπερήλικων ο κ. Δημήτρης, 97 ετών και η 90χρονη σύζυγός του κ. Ευθυμία προσήλθαν στην κάλπη νωρίς το πρωί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εικόνα από ertnews

Και δεν ήταν οι μόνοι.

12:42 Ένταση υπήρξε στο 332ο Εκλογικό Τμήμα του Πύργου για τη σειρά παράδοσης των ψηφοδελτίων

Εκπρόσωποι κομμάτων και ψηφοφόροι, κατήγγειλαν τη δικαστική αντιπρόσωπο για παράδοση της δέσμης των ψηφοδελτίων στους πολίτες που προσέρχονταν να ψηφίσουν, βάζοντας πάντα πρώτο το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, oι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κατήγγειλαν την δικαστική αντιπρόσωπο για μεροληψία, ενώ εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και ένσταση κατά της δικαστικής αντιπροσώπου.

Η ένταση έληξε με έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας.

12:35 Viral έγινε ο γάιδαρος που μπήκε σε εκλογικό κέντρο. Ο γάιδαρος κέντρισε τα βλέμματα, όπως άλλωστε ήθελε ο ιδιοκτήτης του, για να περάσει το δικό του μήνυμα στις εκλογές.


Πηγή φωτογραφίας: argolikeseidhseis.gr

12:13 Στο 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Αρχικά ο Κυριάκος Βελόπουλος μπήκε σε λάθος εκλογικό τμήμα, αλλά στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σωστό.

12:05 H πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

12:00 Στην κάλπη από την… κούνια. Στιγμιότυπα με τους πιο μικρούς «ψηφοφόρους»

11:52 Ψήφισε στην Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Η Δημοκρατία απειλείται από τη συγκέντρωση πλούτου, μέσων ενημέρωσης στα χέρια των λίγων. Απειλείται από τις πλατφόρμες που μας ελέγχουν καθημερινά. Απειλείται από την κλιματική αλλαγή, από τον αυταρχισμό, από την πόλωση. Σήμερα κάνουμε το καθήκον μας επιλέγοντας τους εκπροσώπους του λαού. Αλλά η δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές, γι αυτό και από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία».

11:45 Εκλογική διαδικασία… self service το πρωί στα Χανιά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα έλειπαν όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη αναμπουμπούλα. Δεδομένης της απουσίας της εφορευτικής επιτροπής, oι πολίτες που προσέρχονταν στο τμήμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κατέληγαν να παίρνουν μόνοι τους τα ψηφοδέλτια.

11:30 Δικαστική αντιπρόσωπος στη Λέσβο έχασε την βαλίτσα της στο αεροδρόμιο και καθυστέρησε να πάει στο εκλογικό κέντρο που είχε οριστεί. Η Εβελίνα Χαλαμπαλάκη, μίλησε στο MEGA για την περιπέτεια της στο αεροδρόμιο: «Ταξίδευα από Ηράκλειο προς Μυτιλήνη, γιατί διορίστηκα Λέσβο, με ανταπόκριση Αθήνα. Είχαμε μία περιπέτεια με τις αποσκευές, μέσα στις αποσκευές βρισκόταν ο διορισμός και όλα τα έγγραφα που είχα προετοιμάσει για τις εκλογές, εγκυκλίους και άλλα. Χάσαμε τις αποσκευές, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την 3η αποσκευή, η μία ήρθε κανονικά, η δεύτερη χάθηκε, την βρήκαμε μετά από μία μέρα.

Η εταιρεία δεν απαντάει στα email. Έτρεχα στα αεροδρόμια και καθυστερούσα το Πρωτοδικείο και τον Δήμο στην Πέτρα, για να έρθω και να αναλάβω καθήκοντα», είπε.

11:20 Στο 11,29% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι στιγμής.

«Στο διάστημα μεταξύ 10:00-10:30 από 17.130 δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή κοντά στο 80%, το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 11,29%, δηλαδή ψήφισαν 888.995», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στο διάστημα αυτό τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής είχαν το Ηράκλειο Κρήτης, η Ανατολική Αττική, ο Έβρος, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Φλώρινα, η Κεφαλονιά, η Ευρυτανία και η Καστοριά.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το ποσοστό συμμετοχής της κάλπης της 21ης Μαΐου δεδομένου ότι δεν είχε δοθεί ποσοστό συμμετοχής για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη ενημέρωση για τις εκλογές θα είναι στις 14:00.

11:11 Στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία.

«Καλώ κάθε προοδευτικό πολίτη ό,τι και εάν επέλεξε στις 21 Μαΐου να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τη μόνη δημοκρατική παράταξη σε αυτή τη νέα της πορεία. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα τέσσερα χαμένα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα, μία αναποτελεσματική αντιπολίτευση και μία αλαζονική πελατειακή κυβέρνηση που οι επιλογές της καθημερινά αποδομούν το κοινωνικό κράτος. Από τη δική μας πλευρά, δεσμεύομαι πως θα είναι η δύναμή τους μέσα και έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, με αγώνες και αγκαλιάζοντας τις αγωνίες τους, τις ελπίδες και τις ανάγκες τους. Η δημοκρατική παράταξη όσο πιο ισχυρή είναι σήμερα το βράδυ τόσο πιο πολύ θα υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική δύναμη απέναντι στη συντήρηση, στην αναξιοκρατία, απέναντι στην αδιαφάνεια τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ.

10:59 Σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε:

«Σήμερα το λόγο τον έχουν οι πολίτες και η Δημοκρατία. Ψηφίζουμε για δεύτερη φορά για να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση. Οι πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους με ωριμότητα. Οι πολίτες θα ψηφίσουν για την προσωπική τους ευημερία, για το καλό το δικό τους, για το καλό της οικογένειάς τους. Θα ψηφίσουν για μια πατρίδα που θα προσφέρει συνθήκες ευημερίας και κοινωνικής ισότητας σε όλους τους Έλληνες. Εύχομαι καλή ψήφο και η συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία να είναι αυξημένη».

10:50 Στο Αρκαλοχώρι έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα

10:45 Για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας θα ενημερώσουν στις 11 οι δικαστικοί αντιπρόσωποι το Υπουργείο Εσωτερικών. Επόμενη σχετική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

10:43  Στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, όπου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

10:37 Σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε:

«Στη σημερινή τελική και κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα κρίνεται ποιος και πως θα κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια, κρίνεται η ζωή μας την επόμενη τετραετία, αλλά κρίνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας. Κρίνεται αν την επόμενη ημέρα θα έχουμε μία κυβέρνηση ανεξέλεγκτη ή ισορροπία στη δημοκρατία και στο πολιτικό μας σύστημα. Αν θα έχουμε ισχυρή αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να παίξει αξιόπιστα αυτό το ρόλο. Να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά και να παίξει έναν ρόλο εξισορροπητικό στο σύστημα και στη δημοκρατία. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία αύριο».

10:30  Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. 

Είναι η πρώτη φορά που ψηφίζει στο Περιστέρι ο κ. Τσίπρας.

10:20 Ο Αρκάς για την αποχή

Στις εκλογές είναι αφιερωμένη η σημερινή καλημέρα του Αρκά. Στέλνει αιχμηρό μήνυμα κατά της αποχής,  δείχνοντας έναν άνδρα να απολαμβάνει το μπάνιο του και γράφοντας: «Απόλαυσε το μπάνιο σου κι άσε τους άλλους να αποφασίσουν για τη ζωή σου».

10:07 Χωρίς να κάνει δήλωση ψήφισε ο Αντώνης Σαμαράς

10:02 Στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας ψήφισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας – Ξέχασαν να του δώσουν ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Απρόοπτο σημειώθηκε στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς δεν του έδωσαν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Έτσι αναγκάστηκε να βγει από το παραβάν και να ζητήσει από την εφορευτική επιτροπή το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

«Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δεν υπάρχει! Αν γίνονται και σε μένα τέτοια λάθη, φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται αλλού, θα γίνω και viral», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία του δήλωσε:

«Σήμερα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, είναι η μέρα των εκλογών, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες απόψε το βράδυ, πρέπει όλοι να βρισκόμαστε εκεί, για να κάνουμε το ΚΚΕ πιο ισχυρό, να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει ισχυρή, λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση 100% και στη Βουλή, και στους ερχόμενους λαϊκούς αγώνες».

09:50 Η Φίνος Φιλμ για τις εκλογές

Με ένα απολαυστικό βίντεο με αποσπάσματα από μεγάλες επιτυχίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, σχολιάζει η Finos Film τη σημερινή ημέρα των εκλογών.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου μιλάνε για την πολιτική, με ατάκες που άφησαν ιστορία.

Στη λεζάντα γράφει «Κυριακή κοντή γιορτή! Καλή ψήφο!»

Δείτε το βίντεο

09:30 Στις κάλπες και τα… κατοικίδια

09:16 Με τις εκλογές Ιουνίου 2023 συνέπεσε φέτος το πανηγύρι του Αϊ Γιαννιού στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο.

Ειδικότερα, οι «αρματωμένοι» που συμμετείχαν στο πανηγύρι πήγαν στις κάλπες με τις παραδοσιακές στολές τους, νταούλια και ζουρνάδες, δίνοντας μια διαφορετική «νότα» στην εκλογική διαδικασία, όπως μεταδίδει το nafpaktianews.gr.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο  ξεκίνησαν να χορεύουν παραδοσιακούς.

Ανάμεσα στους χορευτές ήταν και ένας άνδρας εν ονόματι… Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε βίντεο

09:08 Στο 1ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης έφτασε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

09:00 Δείτε εικόνες από την εκλογική διαδικασία


08:49 «Αρκεί να ψηφίσει…»

Το δικό του κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, έστειλε ένας 88χρονος ψηφοφόρος, που ψηφίζει ανελλιπώς από το 1958. «Εδώ μας στερούν δικαιώματα», «είναι ανάγκη» να ψηφίσουμε είπε και πρόσθεσε:

«Ψηφίζω από το 1958, δεν έχω χάσει καμία εκλογική διαδικασία. Τι θα ψηφίσει ο καθένας είναι δικαίωμά του αρκεί να έρθει να ψηφίσει».

Δείτε τι είπε

08:40 Με μικρά προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά, «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε ένα εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου».

Επίσης,  «με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων».

Πάντως, όπως τόνισε η Μαρία Σαλμά, στο ΑΜΠΕ, «όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

08:36 Πού θα ψηφίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της χώρας θα μεταβούν στα εκλογικά κέντρα που τους αντιστοιχούν προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψηφίσει στις 10:30 π.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα (Λεβίδου 42).

Ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, θα ψηφίσει στις 10.30 π.μ. στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Παναγή Τσαλδάρη 2 & Κουντουριώτου 1Α, Περιστέρι).​

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,  Νίκος Ανδρουλάκης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 10.30 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου (εκλογικό τμήμα 431).

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Κυριακή θα ψηφίσει στις 10:00 π.μ. στο 137ο εκλογικό τμήμα του ΤΕΕ Λαμίας (πρώην Μουστάκειο – Καποδιστρίου 27).

Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, θα ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στο 637 εκλογικό τμήμα – 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο 104ο εκλογικό τμήμα, στο 44ο δημοτικό σχολείο Αθηνών (Μηλιαράκη 57-59 & Κουρτίδου).

08:30 Εκλογική αντιπρόσωπος πήρε τον άνδρα, το παιδί και τον ανιψιό της στο εκλογικό τμήμα για συμπαράσταση

08:15 Προβλήματα αντιμετωπίζουν με την εφορευτική επιτροπή πολλά εκλογικά κέντρα. 

08:00 Σε δημοτικό σχολείο Περιστερίου, καθυστέρησαν να φτάσουν όλα τα άτομα της εφορευτικής επιτροπής, ωστόσο οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι κανονικά στις θέσεις τους.

07:50 Σε εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά προσήλθαν αρκετά νωρίς ορισμένοι ψηφοφόροι περιμένοντας να ανοίξουν οι κάλπες. Στην είσοδο του σχολείου υπάρχει ένα μπλε παραβάν για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.

07:40 Οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης.

07:27 Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

07:15 Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές έως τις 7 το απόγευμα και τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένεται περίπου στις 20:30 το βράδυ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα