‘Εναν χρηστικό οδηγό για τους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμόσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο για να προστατευθούν από τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, δημοσιοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την European Banking Authority (EBA), την European Securities and Markets Authority (ESMA) και την European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).

Περιγράφοντας με έναν εύληπτο τρόπο τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων στις χρηματοοικονομικές επενδύσεις εξηγεί ότι η επενδυτική στρατηγική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει τις πραγματικές αποδόσεις των τοποθετήσεων και διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός  τα διάφορα είδη χρηματοπιστωτικών μέσων

Μετοχές

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων στη χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμες. Η γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας έτσι θετικά ή αρνητικά την τιμή των μετοχών τους στην αγορά. Για τους ιδιώτες επενδυτές αυτό δεν είναι εύκολα προβλέψιμο, καθώς ο πληθωρισμός δεν θα επηρεάσει τις τιμές των μετοχών όλων των εταιρειών με τον ίδιο τρόπο.

Χρηματοπιστωιτκά μέσα με τοκομερίδιο σταθερού επιτοκίου

Πολλά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. O επενδυτής λαμβάνει μια περιοδική σταθερή πληρωμή μέχρι την ημερομηνία λήξης του μέσου (τοκομερίδιο) και την αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης (ονομαστική αξία) κατά τη λήξη.

Ο πληθωρισμός έχει αντίκτυπο σε αυτές τις επενδύσεις. Κατά τη λήξη, το ποσό που εισπράττεται θα είναι το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια των πληθωριστικών κύκλων, αλλά η αγοραστική του δύναμη είναι μειωμένη. Με άλλα λόγια, με το ίδιο ποσό αγοράζετε λιγότερα αγαθά σε περιόδους πληθωρισμού.

Χρηματοπιστωτικά μέσα με τοκομερίδιο κυμαινόμενου επιτοκίου

Μια τέτοια μορφή επένδυσης είναι τα ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπου ο επενδυτής λαμβάνει  μια περιοδική κυμαινόμενη πληρωμή μέχρι την ημερομηνία λήξης του μέσου (τοκομερίδιο)· και την αποπληρωμή της αρχικής επένδυσης (ονομαστική αξία) κατά τη λήξη.

Η αξία του περιοδικού τοκομεριδίου είναι κυμαινόμενη, εξαρτάται δε από διάφορους παράγοντες (για παράδειγμα, μπορεί να συνδέεται με τα επιτόκια, τον πληθωρισμό κ.λπ.).

Ο πληθωρισμός επηρεάζει την αποπληρωμή κατά τη λήξη, η οποία θα είναι η ίδια κατά τη διάρκεια των πληθωριστικών κύκλων, αλλά η αγοραστική δύναμη αυτού του ποσού μειώνεται. Το περιοδικό τοκομερίδιο είναι κυμαινόμενο και μπορεί να αντισταθμίσει την επίδραση ή μέρος της επίδρασης του πληθωρισμού. Ωστόσο, οι μεταβολές των επιτοκίων των τοκομεριδίων δεν αντανακλούν πάντοτε το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων ούτε αντισταθμίζουν σε κάθε περίπτωση το ποσοστό πληθωρισμού.

Επενδυτικά κεφάλαια

Η επένδυση σε επενδυτικά κεφάλαια παρέχει πρόσβαση σε ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από διάφορα χρηματοοικονομικά μέσα. Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων στα επενδυτικά κεφάλαια εξαρτάται από το είδος του επενδυτικού κεφαλαίου και τη σύνθεση του  χαρτοφυλακίου επενδύσεων, όπως τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, τον τομέα δραστηριότητας, κ.λπ.

Τα  τρία βήματα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων 

1.Δώστε προσοχή στην πραγματική απόδοση των χρηματοοικονομικών επενδύσεών σας

Κατά τη σύγκριση των επενδυτικών ευκαιριών ή την ανάλυση των δυνητικών κινδύνων και οφελών ενός χρηματοπιστωτικού μέσου:

  • λαμβάνετε υπόψη πάντοτε τον κίνδυνο πληθωρισμού και τις πιθανές επιπτώσεις του στην πραγματική αξία και την πραγματική απόδοση της επένδυσης
  • Μην ξεχνάτε ότι ο κίνδυνος πληθωρισμού προστίθεται στο σύνηθες κόστος των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως: τέλη προσχώρησης και αποχώρησης και κόστος συναλλαγής, κ.λπ. Αξιολογήστε το κόστος των χρηματοοικονομικών επενδύσεών σας και ελέγξτε αν υπάρχουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις

Ελέγξτε ή ζητήστε από τον χρηματοοικονομικό σας σύμβουλο πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τις καθαρές πραγματικές αποδόσεις (μετά το συνολικό κόστος + τον πληθωρισμό).

2.Εξετάστε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των επενδύσεών σας

Έχετε πάντοτε υπόψη τις βασικές αρχές των επενδύσεων:

  • διατήρηση ενός δεόντως διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου
  • διασφάλιση ότι οι επενδύσεις παραμένουν ευθυγραμμισμένες με τους στόχους σας

Η διαφοροποίηση των ειδών των μέσων που επενδύονται σε ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να δημιουργήσει μια απόδοση αρκετά υψηλή ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν επενδυτικά κεφάλαια, μετοχές και ομόλογα μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του κινδύνου πληθωρισμού:

  • Οι μετοχές υπόκεινται σε υψηλότερους κινδύνους και μεταβλητότητα σε σύγκριση με τα ομόλογα. Ωστόσο, αναμένεται να παρέχουν συνήθως υψηλότερες αποδόσεις, οι δε επιπτώσεις του πληθωρισμού δεν είναι σαφείς, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως·
  • Τα ομόλογα ενδέχεται να επηρεάζονται πιο άμεσα από τον πληθωρισμό και τις επακόλουθες αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά η τιμή τους είναι λιγότερο ευμετάβλητη από την τιμή των μετοχών
  • Η επένδυση σε επενδυτικά κεφάλαια, όπως είναι οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ)), μπορεί να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Τα μέσα αυτά όχι μόνο εξαλείφουν την ανάγκη επιλογής μεμονωμένων μετοχών ή ομολόγων, αλλά προσφέρουν επίσης έκθεση σε διάφορες μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και οικονομικούς τομείς, ανάλογα με τη σύνθεση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου.

3. Ζητήστε συμβουλές για την προσαρμογή των επενδύσεών σας

Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Αν ως επενδυτής έχετε αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις σας, συζητήστε με έναν αδειοδοτημένο χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Σε περιόδους πληθωρισμού θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος θα αξιολογήσει την ανάγκη επικαιροποίησης του προφίλ σας και θα επανεκτιμήσει την καταλληλότητα των επενδύσεών σας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου