Μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική, τη Λακωνία και τη Ρόδο δίνουν για ακόμη ένα βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς μεγάλες αναζωπυρώσεις σημειώνονται από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ εκκενώθηκαν πολλές περιοχές με μηνύματα από το 112.

Φωτιές: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική – Μήνυμα του 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών στη Μάνδρα

Νέα ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Νέα ενημέρωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός το βράδυ της Πέμπτης, για την εξέλιξη των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Δυτικής Αττικής, στη Λακωνία και τη Ρόδο, με τους πυροσβέστες να μάχονται για τον περιορισμό των μετώπων.

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός ζήτησε την προσοχή των πολιτών τις ημέρες που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών, τονίζοντας ότι η Πυροσβεστική προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων στην Κρήτη, καθώς εκτελούσαν θερμές εργασίες, προκαλώντας πυρκαγιές.

«Οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Τα μέτωπα

Στα μέτωπα των πυρκαγιών σε Κουβαρά, Λουτράκι, Δερβενοχώρια Βοιωτίας, Εμπωνα Ρόδου και Λευκόχωμα Σπάρτης συμμετείχαν και οι Ενοπλες Δυνάμεις με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη». Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνίδας – Κουβαρά επιχείρησαν 50 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης», δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, δύο λεωφορεία καθώς και 12 οχήματα γενικής χρήσης.

Για το μέτωπο στην Περαχώρα Λουτρακίου, διατέθηκαν δύο προωθητές γαιών, μια ομάδα «Δευκαλίων» με 11 άτομα, μια ομάδα «Ξενοκράτης» με 8 άτομα. Στα Δερβενοχώρια επιχείρησαν 6 προωθητές γαιών, δύο λεωφορεία, δέκα οχήματα γενικής χρήσης (8 MS 290 GD και δύο πολιτικού τύπου) και δύο ομάδες «Δευκαλίων» με 22 άτομα συνολικά. Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχείρησε ενα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα.

Στα Λευκόχωμα Σπάρτης επιχείρησαν δύο αεροσκάφη PZL. Συνολικά, έξι αεροσκάφη CL-215, πέντε αεροσκάφη CL-415, 16 αεροσκάφη PZL και 6 ελικόπτερα Chinook επιχείρησαν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.

Δυτική Αττική

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Αττική, οι πυροσβέστες μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο τις σιάσπαρτες εστίες φωτιές και κυρίως τα μέτωπα στη θέση Καραούλι και στην Αγία Σωτήρα Μάνδρας. Νωρίτερα, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τέσσερις στην περιοχή της Μάνδρας. Η εντολή εκκένωσης αφορούσε τις περιοχές Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης και για την Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Άγιο Παντελεήμονα και Κιάφα, καθώς το μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο. Συγκεκριμένα, στις 16:25 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι Δυτικής Αττικής προς Οινόη και στις 17:40 εκδόθηκε νέο μήνυμα εκκένωσης από Οινόη προς Ερυθρές.

Επιπλέον, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μήνυμα μέσω του 112 έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής Άγιος Ιωάννης Κορακάς, προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό τους με κατεύθυνση προς τη Μάνδρα.

Στις φωτιές της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν να επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 300 πυροσβέστες με 122 οχήματα και από αέρος σήμερα διατέθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας 7 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό τους.

Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης στο νησί της Ρόδου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχείρησαν νωρίτερα από αέρος, ενώ οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με εθελοντές καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειες προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς.

Το έργο των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς γίνεται όμως δυσκολότερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες, ενώ υπάρχουν και αναζωπυρώσεις εκτός από τα μέτωπα της φωτιάς που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους.

Αναζωπυρώσεις και στη Λακωνία

Αναζωπυρώσεις παρουσιάζει και το μέτωπο στη Λακωνία, στην ίδια περιοχή που ξέσπασε η πυρκαγιά την Τετάρτη.

Στην περιοχή έπνεαν νοτιοανατοολικοί άνεμοι και επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική έκταση.

Στο ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικου Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε ενάεριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα