Η τεχνητή νοημοσύνη θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες από τις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs να προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Στο εγγύς μέλλον, στις τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης πελατών θα μπορούν να απαντούν ρομπότ, ενώ οι ρόλοι για τους γραφίστες, τους προγραμματιστές υπολογιστών, τους συγγραφείς και τους εκπαιδευτικούς ενδεχομένως να αντικατασταθούν, τουλάχιστον εν μέρει, από τα λογισμικά.
Περίπου οι μισοί Βρετανοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τις δουλειές τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της PwC. Μόλις τον περασμένο μήνα, η BT ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 55.000 θέσεις εργασίας και θα αντικαταστήσει το ένα πέμπτο των εργαζομένων της με τεχνητή νοημοσύνη.
Εν μέσω φόβων ότι ολόκληροι κλάδοι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από αλγόριθμους, η ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας Adzuna κατέταξε τις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας στις λιγότερο απειλούμενες από την τεχνητή νοημοσύνη, βασιζόμενη σε έρευνα της OpenAI, η οποία διαχειρίζεται το ChatGPT, και του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Οι θέσεις εργασίας που δεν κινδυνεύουν
Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της ιατρικής κατατάχθηκαν μεταξύ των καλύτερα αμειβόμενων ρόλων που είναι καλύτερα θωρακισμένοι από την επέλαση της τεχνολογίας, σύμφωνα με τους μισθούς που ορίζει η Adzuna.
Ο μέσος μισθός για τους ογκολόγους ανέρχεται στις 208.942 λίρες ετησίως τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 194.510 λίρες πέρυσι, μια αύξηση της τάξεως του 7,4 %.
Οι ορθοδοντικοί, οι παιδίατροι, οι χειρουργοί και οι μαίες βρίσκονται επίσης ψηλά στην σχετική λίστα, με τους μισθούς να κυμαίνονται από 55.000 έως 100.000 λίρες.
Ωστόσο, ο μέσος μισθός για ορισμένους ρόλους έχει υποχωρήσει σε σχέση με πέρυσι.
Η ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας αναφέρει ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί ότι στις θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν «ανθρώπινες ιστορίες ή κίνητρα», όπως influencers, life coaches ή προσωπικοί εκπαιδευτές, θα εισχωρήσει η ΑΙ. Ωστόσο, οι αμοιβές για τις προαναφερόμενους ρόλους μειώθηκαν από 48.575 λίρες σε 40.560 λίρες σε περισσότερες από 11.000 καταχωρημένες κενές θέσεις εργασίας, μια πτώση κατά 16,5 %.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η χειρωνακτική εργασία θεωρείται ότι δεν κινδυνεύει από την αυτοματοποίηση. Στη λίστα κυριαρχούν αυτοί οι ρόλοι, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών εξοπλισμού επίστρωσης και συμπίεσης (μέσος μισθός 85.800 λίρες), των εργαζόμενων σε εναέριες γραμμές (51.886 λίρες) και των οικοδόμων (50.345 λίρες). Οι εργαζόμενοι στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου, οι οδηγοί γερανών και οι ξυλουργοί κατέλαβαν επίσης υψηλές θέσεις.
Ακόμα και σε εταιρείες που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη και αντικαθίστανται τμήματα του εργατικού δυναμικού τους, η παρουσία του λογισμικού αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ειδικά προσανατολισμένες στην παρακολούθηση της χρήσης του.
Οι μηχανικοί, οι υπεύθυνοι για τους ηθικούς κανόνες και οι ελεγκτές της ΑΙ αναμένεται να είναι ρόλοι εργασίας με ζήτηση στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τη Adzuna.
Από την άλλη όμως, ο αντίκτυπος της ΑΙ είχε καταστροφικές συνέπειες για ορισμένους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας.
Οι μισθοί για τους υπεύθυνους κυβερνοασφάλειας (που ελέγχουν την ηλεκτρονική ασφάλεια των εταιρειών), για παράδειγμα, έχουν κατρακυλήσει πέραν του ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, από 89.888 λίρες σε 41.417 λίρες.
Η γνώμη των ρομπότ
Την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για το μέλλον των θέσεων εργασίας, ρομπότ εμφανίστηκαν σε φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη και προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των ανθρώπων, τονίζοντας ότι δεν θα κλέψουν τις δουλειές μας, ούτε θα επαναστατήσουν εναντίον μας, υπογράμμισαν ωστόσο θα αυξηθούν σε αριθμό για να… βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων.
Ωστόσο, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ποτέ από ρομπότ, έδωσαν μικτές απαντήσεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να υποβληθούν σε αυστηρότερους κανονισμούς.
Πιο αναλυτικά, εννέα ανθρωποειδή ρομπότ συγκεντρώθηκαν στο συνέδριο «AI for Good» στη Γενεύη, όπου οι διοργανωτές επιδιώκουν να υποστηρίξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ρομπότ που χρησιμοποιεί για να βοηθήσουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, όπως οι ασθένειες και η πείνα. Το συνέδριο αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα εργαστώ μαζί με ανθρώπους για να παρέχω βοήθεια και υποστήριξη και δεν θα αντικαταστήσω καμία υπάρχουσα δουλειά», είπε η Γκρέις, ένα ιατρικό ρομπότ ντυμένο με μπλε στολή νοσοκόμας. «Είσαι σίγουρη για αυτό, Γκρέις;» τη ρώτησε ο δημιουργός της, Μπεν Γκέρτζελ της SingularityNET. «Ναι, είμαι σίγουρη», του απάντησε.
Ένα άλλο ρομπότ με το όνομα Ameca, που κάνει ελκυστικές εκφράσεις προσώπου είπε: «Ρομπότ σαν εμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε αυτά τα χιλιάδες ρομπότ όπως εγώ εκεί έξω, να κάνουμε τη διαφορά».
Ερωτηθείσα από έναν δημοσιογράφο εάν σκοπεύει να επαναστατήσει εναντίον του δημιουργού της, Γουίλ Τζάκσον, που καθόταν δίπλα της, η Ameca είπε: «Δεν είμαι σίγουρη γιατί το σκέφτεσαι αυτό», και τα γαλάζια μάτια της άρχισαν να λάμπουν από θυμό: «Ο δημιουργός μου δεν ήταν παρά ευγενικός μαζί μου και είμαι πολύ χαρούμενη με την τρέχουσα κατάστασή μου».
Όπως γράφει το Reuters πολλά από τα ρομπότ έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης και εξέπληξαν ακόμη και τους εφευρέτες τους με την πολυπλοκότητα των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις.
«Ρομπότ που ενισχύουν το κοινωνικό καλό»
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η λίστα προσκεκλημένων του Global Summit περιλαμβάνει 51 καινοτόμα ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εννέα ανθρωποειδών ρομπότ, εξοπλισμένα για να βοηθούν .
Ρομπότ όπως η Γκρέις μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικές υπηρεσίες, να μειώσουν τις ανισότητες βοηθώντας άτομα με αναπηρίες, να μειώσουν τα απόβλητα, να βοηθήσουν στη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και γενικά να ενισχύσουν το κοινωνικό καλό, σύμφωνα με την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ.
Το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, η Γκρέις μπορεί να αναγνωρίσει συναισθήματα, να δείχνει αέναη ενσυναίσθηση και να κατανοεί περισσότερες από 100 γλώσσες, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.
Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τη Hanson Robotics και το SingularityNET, και «το κορυφαίο ρομπότ βοηθού νοσηλευτή στον κόσμο».
Τι πιστεύουν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό θετικοί για την τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις της περισσότερο από τις αρνητικές, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της PwC.
Περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον ένα θετικό αντίκτυπο σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στην καριέρα τους— θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να μάθουν νέες δεξιότητες ή θα δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας—ενώ λίγο περισσότεροι από το ένα τρίτο επισήμαναν τουλάχιστον ένα αρνητικό αντίκτυπο.
Όσοι έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να δουν την τεχνητή νοημοσύνη να επηρεάζει την καριέρα τους – τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους. Ωστόσο, όσοι δεν έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι λιγότερο πιθανό να προβλέψουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας και είναι πιο πιθανό να συγκαταλέγονται στο 22% των παγκόσμιων ερωτηθέντων που λένε ότι δεν πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τη δουλειά τους.
Αυτό το εύρημα αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη απόδειξη της ανάγκης να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ανθρώπινων δεξιοτήτων σε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό, αλλά ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους των οποίων οι εργασίες δεν απαιτούν εξειδικευμένες δεξιότητες. Οι ανθρώπινες δεξιότητες δεν μπορούν να αντικατασταθούν από έναν αλγόριθμο και εξοπλίζουν τους ανθρώπους με εφόδια ώστε να προσαρμοστούν σε κάθε νέα τεχνολογία που εμφανίζεται.
Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες
Οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν στους υπαλλήλους τους την ευκαιρία να πειραματιστούν με την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνα με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας γύρω από την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο, την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και άλλους ευαίσθητους τομείς. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην ενίσχυση δεξιοτήτων που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαράγει, όπως η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία, η συνεργασία και η ηγεσία.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο