Σε μία ακόμη προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την κερδοφορία του 2023 προχώρησαν οι ελληνικές τράπεζες, μετά τις πολύ καλές επιδόσεις τους κατά το β΄ τρίμηνο της εφετινής χρήσης.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές αντοχές που επέδειξαν κατά τη διαδικασία ελέγχου τους από τις ευρωπαϊκές αρχές, στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επιβράβευση των μετόχων τους μέσω μερισμάτων την ερχόμενη χρονιά.

Πειραιώς και Eurobank

Τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησαν χθες οι Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank έδειξαν πως παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων για την πιστωτική επέκταση στο σύνολο της χρήσης, λόγω κυρίως των πρόωρων αποπληρωμών από μεγάλες επιχειρήσεις και των χαμηλών πτήσεων στη λιανική τραπεζική, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, στη ζώνη του 14% – 15%.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις τους, όλα τα μεγέθη τους θα ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν τεθεί τους προηγούμενους μήνες.

Αναμφίβολα καταλύτης για την εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων τους από τις αρχές του έτους αποτελεί η διεύρυνση του επιτοκιακού περιθωρίου στο σημερινό περιβάλλον αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Κόστος δανεισμού και καταθέσεις

Ειδικότερα, η προσαρμογή του κόστους δανεισμού στις αυξήσεις των διατραπεζικών δεικτών euribor είναι υπερπενταπλάσια της αντίστοιχης στις καταθέσεις, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής νέων δανείων και καρτών, αλλά και της αύξησης των υπό διαχείριση κεφαλαίων, κόντρα στο μηδενισμό των εισπράξεων από την εκκαθάριση συναλλαγών, μετά την πρόσφατη πώληση των σχετικών τομέων από όλους τους ομίλους.

Εξάλλου, υποστηρικτικά λειτουργεί η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται και το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι νέοι στόχοι για το 2023

Αναλυτικότερα, οι αναθεωρημένοι στόχοι που ανακοίνωσαν οι δύο συστημικοί όμιλοι για το 2023 είναι οι εξής:

– Καθαρή κερδοφορία

Η Eurobank αναμένει ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα φτάσουν τα 0,28 ευρώ από 0,22 ευρώ προηγουμένως, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει ότι θα ανέλθουν σε 0,65 ευρώ από 0,55 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη εκτίμησή της.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει εφέτος στο 15% για την πρώτη και στο 14% για τη δεύτερη πάνω από τους αρχικούς στόχους (13% και 12% αντίστοιχα).

– Δείκτης κόστος προς έσοδα

Κινητήρια δύναμη των αποτελεσμάτων τους αποτελεί η σημαντική μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα.

Η Eurobank αναμένει ότι το 2023 θα υποχωρήσει στη ζώνη του 33% και η Τράπεζα Πειραιώς στο 38%.

– Πιστωτική επέκταση

Η Eurobank αναμένει καθαρή αύξηση των υπολοίπων των εξυπηρετούμενων δανείων της κατά 2 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,8 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει αύξηση των δανειακών της υπολοίπων κατά 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης έναντι εκτίμησης για 1,7 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι η πιστωτική επέκταση θα ανέλθει σε 1,5 και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα στο β΄ εξάμηνο του 2023, στηριζόμενη στις χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, κυρίως μέσω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

– Δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι δύο τράπεζες εκτιμούν ότι έως το τέλος του 2023 θα υποχωρήσουν περαιτέρω οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις διοικήσεις τους να τονίζουν τη σημασία της οργανικής διαχείρισης του αποθέματος επισφαλειών από εδώ και στο εξής, προς την κατεύθυνση σύγκλησης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης NPE της Eurobank εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει την υποχώρησή του κάτω από αυτά τα επίπεδα.

– Κεφαλαιακή επάρκεια

Η υψηλότερη του αναμενόμενου κερδοφορία, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις μείωσης του σταθμισμένου στον κίνδυνο ενεργητικού, οδηγούν σε αναβάθμιση και του στόχου για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Η Eurobank εκτιμά ότι ο CAD θα ανέλθει σε 20% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 19% και η Τράπεζα Πειραιώς σε 17,5% από 17,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις