Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το βασικό επιτόκιο που ανήλθε στο 5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο 15ετίας, μια κίνηση αναμένομενη από επενδυτές οικονομολόγους.

Σε αντίθεση με την Fed και την ΕΚΤ, που έχουν καταστήσει σαφές ότι οι επόμενες αποφάσεις θα παίρνονται με βάση τα οικονομικά δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση, οι Βρετανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή της BoE, Άντριου Μπέιλι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων.

Bρετανία: Μειώθηκαν κατά 3,8% οι τιμές των κατοικιών τον Ιούλιο

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC)  θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», ανέφερε η BoE στην ανακοίνωση της. «Ορισμένοι από τους κινδύνους πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται», πρόσθεσε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν έξι υπέρ της αύξησης και τρεις κατά. Είναι πρώτη φορά μέσα στο 2023 που τα μέλη της MPC έχουν διαφορετική άποψη.  Η Catherine Mann και ο Jonathan Haskel – ψήφισαν υπέρ της αύξησης κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, ενώ η Swati Dhingra ψήφισε υπέρ της μη αλλαγής, όπως έκανε όλο το τρέχον έτος, προειδοποιώντας για υπερβολική σύσφιγξη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα προβλέπουν ότι το επιτόκιο της BoE θα κορυφωθεί στο 5,75% μέσα στη χρονιά. Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας βασίζονταν στις πρόσφατες υποθέσεις της αγοράς – οι οποίες έχουν πλέον κάπως χαλαρώσει – ότι τα επιτόκια θα κορυφώνονταν στο επίπεδο άνω του  6% και θα παρέμεναν κατά μέσο όρο σχεδόν στο 5,5% τα επόμενα τρία χρόνια.

Η στερλίνα επέκτεινε αρχικά τις απώλειες μετά την απόφαση και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα ενισχύθηκαν, καθώς οι traders περιόρισαν τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Στη συνέχεια η στερλίνα περιόρισε τις απώλειες  και διαπραγματευόταν στα  1,27 δολάρια,καταγράφοντας πτώση 0,3%. Η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,95%.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και οικονομία

Η BOE διατήρησε την πρόβλεψή της ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος ξεπέρασε το 11,1% πέρυσι, θα υποχωρήσει στο 4,9% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Σουνάκ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Ο πληθωρισμός που έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταιών 41 ετών πέρυσι, μειώθηκε πιο αργά από άλλες χώρες, υποχωρώντας στο 7,9% τον Ιούνιο, το υψηλότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται και αυτό είναι καλό νέο», δήλωσε ο Μπέιλι.«Γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους και πρέπει να διασφαλίσουμε απολύτως ότι θα πέσει σε όλη τη διαδρομή πίσω στον στόχο του 2%».

Ωστόσο, η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ελαφρώς πιο αργά στα τέλη του επόμενου έτους. Ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στον στόχο του 2% πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2025, τρεις μήνες αργότερα από ό,τι προέβλεπε τον Μάιο.

«Η επιτροπή αποφάσισε να συμπεριλάβει κάποιους από τους ανοδικούς κινδύνους του πληθωρισμού αναθεωρώντας ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε σχέση με την έκθεση του Μαΐου», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η κεντρική πρόβλεψη δείχνει ότι η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση ενόψει των γενικών εκλογών. Ωστόσο, τα διαγράμματα, που δείχνουν το εύρος των πιθανών σεναρίων, σηματοδοτούν  ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος συρρίκνωσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BOE, η οικονομία της Βρετανίας πιθανότατα θα παραμείνει στάσιμη έως το 2025.  Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% τόσο το 2023 όσο και το 2024 και κατά 0,25% το 2025. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης το 2026, το ΑΕΠ θα είναι κατά 0,75% χαμηλότερο από ό,τι εκτιμήθηκε τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή