Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο; Όπως κάθε χρόνο, το αμερικανικό περιοδικό Fortune Global 500 δημοσιεύει την κατάταξη η οποία απαριθμεί τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε το 2022 κατά 8%, στα 41000 δισεκατομμύρια δολάρια (37335 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά τα κέρδη τους μειώθηκαν κατά 7%, στα 2.900 δισεκατομμύρια δολάρια. Απασχολούν μόνο 70,1 εκατομμύρια εργαζόμενους, ένα πολύ μικρό μέρος του ενεργού πληθυσμού του κόσμου που απαριθμεί 3,43 δισεκατομμύρια. Διοικούνται κυρίως από άνδρες: μόνο 29 από αυτές έχουν επικεφαλής στο μάνατζμεντ γυναίκες, σε σύγκριση με 24 το 2022.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια δύσκολη περίοδο αποτίμησης κερδών

Με βάση τη νέα κατάταξη η διαφορά μεταξύ των αμερικανικών και κινέζικων ομίλων είμαι μικρή: 142 κινέζικοι όμιλοι έναντι 136 αμερικανικών, αλλά ο σωρευτικός κύκλος εργασιών των τελευταίων (13000 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι υψηλότερος από αυτόν των πρώτων (11.700 δισεκατομμύρια).

Ranking

Για δέκατη συνεχή χρονιά, ο κολοσσός διανομής Walmart καταλαμβάνει την πρώτη θέση με κύκλο εργασιών 611,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μπροστά από τη Saudi Aramco (603,6 δισεκατομμύρια) και την κινέζικη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας State Grid (530 δισεκατομμύρια).

Οι υπόλοιπες επτά είναι οι ακόλουθες:

4η Amazon (513,983 δις)

5η China National Petroleum (483,019 δις)

6η Sinopec Group (471,154 δις)

7η Exxon Mobil (413,680 δις)

8η Apple (394,328 δις)

9η Shell (386,201 δις)

10η United Health Group (324,162 δις).

Ο τομέας που γνώρισε την ισχυρότερη ανάκαμψη είναι αυτός των υδρογονανθράκων, με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη που επωφελήθηκε είναι η επιχείρηση Saudi Aramco, η οποία παρέχει σχεδόν το ένα τέταρτο των προμηθειών υδρογονανθράκων του πλανήτη και ανέβηκε στη δεύτερη θέση.

Δύο άλλοι παραγωγοί πετρελαίου συγκαταλέγονται στις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο: Exxon Mobil (7η) και Shell (9η).

Ο τομέας της τεχνολογίας επιβεβαιώνει τον κεντρικό του ρόλο στην αμερικανική οικονομία με τρεις εταιρείες Apple, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και Microsoft, οι οποίες απέφεραν από μόνες τους 233 δισεκατομμύρια καθαρά έσοδα το 2022.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία, με 24 εταιρείες στην κατάταξη έναντι 42 στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Η TotalEnergies βρίσκεται στην πρώτη θέση σε εθνικό και 20η θέση παγκοσμίως. Η Γερμανία, η οποία πρόσθεσε δύο επιχειρήσεις στην κατάταξη φέτος, ξεπερνά τη Γαλλία. Τώρα έχει 30 εταιρείες, με κορυφαία την αυτοκινητοβιομηχανία BMW, στην 57η θέση παγκοσμίως. Σε σύγκριση με το ΑΕΠ κάθε χώρας, η Γαλλία παραμένει ωστόσο η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πολυεθνικών εταιρειών.

Συμπερασματικά, οι ειδικοί ανησυχούν για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας χωρισμένη σε γεωπολιτικά μπλοκ, την ανταγωνιστικότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την επιστροφή στον προστατευτισμό. Επίσης, η κατάταξη δείχνει ότι φλέγοντα ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, οικολογικής μετάβασης, δημοκρατίας, ισότητας των φυλών δεν λαμβάνονται υπόψη. Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δε μολύνουν το περιβάλλον, που διοικούνται από γυναίκες, που σέβονται γενικά τα ESG κριτήρια θα αργήσουν να εφαρμοσθούν (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Μ. Εσκαντάρ, κατάταξη των πιο ενάρετων επιχειρήσεων σύμφωνα με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 21.10.2022).

Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών
Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων
Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France
CIHEAM – International Center for Advanced Mediterranean Agronomic Studies, France, Greece

Δρ. Αιμίλιος Γαλαριώτης
Καθηγητής Χρηματοοικονομικής
Αντιπρύτανης έρευνας
Audencia Business School, France

Δημήτριος Ζοπουνίδης
Πτυχιούχος Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts