Η Wells Fargo παραδέχτηκε ότι έβαλε υπαλλήλους της να δημιουργήσουν εκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς για τους πελάτες της μεταξύ 2002 και 2016. Η εταιρεία ώθησε τους υπαλλήλους της να το κάνουν αυτό δημιουργώντας μη ρεαλιστικούς στόχους πωλήσεων, τους οποίους παραδέχτηκε όταν ήρθε σε εξωδικαστική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2022.

Για να διευθετηθεί το θέμα, η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ο διακανονισμός μας με την Wells Fargo και το χρηματικό πρόστιμο 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα, ξεπερνούν κατά πολύ το «κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας»», είπε ο Andrew Murray, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη δυτική περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας. Το πρόστιμο «είναι ενδεδειγμένο δεδομένου του εκπληκτικού μεγέθους, του εύρους και της διάρκειας της παράνομης συμπεριφοράς της Wells Fargo, η οποία διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία».

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα όλων των εποχών και θα νόμιζες ότι ήταν κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ ξανά στην τράπεζα.

Τώρα, ωστόσο, μια έρευνα του NBC News δείχνει ότι οι άνθρωποι ανακαλύπτουν μυστηριώδεις νέους λογαριασμούς Wells Fargo που δεν άνοιξαν ποτέ.

Η Wells Fargo αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες

Το νέο ρεπορτάζ του NBC ισχυρίζεται ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι ανακάλυψαν νέους λογαριασμούς Wells Fargo στο όνομά τους που οι ίδιοι δεν άνοιξαν.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους με λογαριασμό στο όνομά του που δεν άνοιξε, ο Τζέι Πάτερσον, εργάζεται ως ορκωτός λογιστής βοηθώντας τους δικηγόρους καταναλωτών να ερευνήσουν μεγάλες τράπεζες.

«Άλλοι καταναλωτές, σε δημόσιες καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές, έχουν αναφέρει παρόμοιους μυστηριώδεις τραπεζικούς λογαριασμούς Wells Fargo, εγείροντας νέα ερωτήματα, λένε οι ειδικοί, σχετικά με τη συμμόρφωση και τη διαχείριση κινδύνου σε μια τράπεζα που ταλανίζεται από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε το NBC.

Η διαφορά μεταξύ αυτών των νέων ψεύτικων λογαριασμών και του προηγούμενου σκανδάλου είναι ότι πρόκειται για λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν για άτομα που δεν είναι πελάτες της Wells Fargo. Στο προηγούμενο σκάνδαλο, οι εργαζόμενοι της εταιρείας πρόσθεταν νέους λογαριασμούς για υπάρχοντες πελάτες.

Το NBC το ονόμασε «σύνθετη απάτη ταυτότητας — όταν οι απατεώνες δημιουργούν νέες ταυτότητες χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πραγματικών και πλαστών προσωπικών πληροφοριών, όπως ονόματα, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης και αριθμούς άδειας οδήγησης». Αυτή είναι μια τακτική που χρησιμοποιείται για ξέπλυμα χρήματος, χρηματοδότηση τρομοκρατίας ή εξαπάτηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κυβερνητικών υπηρεσιών ή ατόμων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Όταν δημιουργήθηκε ο ψεύτικος λογαριασμός του Πάτερσον, ορισμένες από τις προσωπικές του πληροφορίες ήταν σωστές, αλλά κάποιες από αυτές δεν ήταν. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η τράπεζα ελέγχει σωστά τους νέους λογαριασμούς.

Η Wells Fargo αντιμετωπίζει «λυπητερή» 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Wells Fargo δήλωσε επίσης σε μια καταχώρηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την 1η Αυγούστου ότι αναμένει να πληρώσει 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας ειδικής προμήθειας αξιολόγησης που προτείνεται από την Federal Deposit Insurance Corp.(FDIC). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία θέλει να ανακτήσει τα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τις χρεωκοπίες της Signature και της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.

G FDIC δεν έχει οριστικοποιήσει το σχέδιο πληρωμών, αλλά αναμένεται να επιτρέψει στις τράπεζες να πληρώσουν το μερίδιό τους σε οκτώ τρίμηνα ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2024.

Η Wells Fargo δεν θα είναι μόνη που θα πρέπει να πληρώσει το FDIC.

«Τράπεζες με συνολικό ενεργητικό άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλουν περισσότερο από το 95% μιας ειδικής προμήθειας που αποσκοπεί στην κάλυψη 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της Federal Deposit Insurance Corp. μετά από πολλές χρεοκοπίες τραπεζών», ανέφερε ο ιστότοπος της Banking Dive.

Οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία κάτω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εξαιρούνται από τις ειδικές πληρωμές αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή