REUTERS BREAKINGVIEWS

Η ιταλική κυβέρνηση δίνει μάχη προκειμένου να ηρεμήσει τους τραπεζικούς επενδυτές, που τρομοκρατήθηκαν από τον κακώς μελετημένο φόρο στις τράπεζες. Η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να επιβάλει εφάπαξ εισφορά στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους των δανειστών, το ποσό που κερδίζουν οι τράπεζες από τον δανεισμό μείον αυτό που πληρώνουν στους καταθέτες, οδήγησαν την Τρίτη σε βουτιά μετοχές ομίλων όπως η Intesa Sanpaolo, με την Banca Το Monte dei Paschi di Siena (να υποχωρεί έως και 10%.

Η κυβέρνηση είπε τώρα ότι η εισφορά θα περιοριστεί στο 0,1% του συνολικού ενεργητικού. Εάν αυτό ευσταθεί και ισχύσει για τις ιταλικές επιχειρήσεις των τραπεζών, τότε το συνολικό ποσό θα είναι λίγο κάτω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την UBS. Αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ των εκτιμήσεων ορισμένων αναλυτών την Τρίτη και είναι σύμφωνο με τον στόχο της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι ανταποκρίνεται στα σήματα της αγοράς.

Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει μόνο εν μέρει.

Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση μόλις πέντε μεσαίων προς μεγάλες τραπεζών — Intesa, UniCredit, Bper Banca, Banco BPM και MPS – έχει μειωθεί κατά 4 δισ. ευρώ από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά ο φόρος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να έρθουν περισσότερα. Πιο ουσιαστικά, η προθυμία των πολιτικών να ασχοληθούν με την κερδοφορία των τραπεζών θολώνει την επενδυτική υπόθεση για τους επενδυτές: οι τράπεζες βγάζουν λιγότερα χρήματα όταν πέφτουν τα επιτόκια και τα περιθώρια επιτοκίων πέφτουν, αλλά γίνονται εύκολοι στόχοι τη στιγμή που τα επιτόκια αυξάνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners