Η Κίνα επιδιώκει την απόκτηση αδειών χρήσης για να ενισχύσει την πρόσβασή της στη γερμανική τεχνολογία, καθώς οι κανονισμοί για τις επενδύσεις καθιστούν όλο και πιο δύσκολες τις εξαγορές εταιρειών στον τομέα, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη σχετική μελέτη.

Η μελέτη που διεξήχθη από το οικονομικό ινστιτούτο IW, αναλύοντας στοιχεία της Bundesbank για λογαριασμό της εφημερίδας, διαπίστωσε ότι τα γερμανικά έσοδα από άδειες χρήσης από την Κίνα υπερτριπλασιάστηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2014. Σε σύγκριση με το 2020, η αύξηση ήταν περίπου η μισή.

Οι ΗΠΑ τραβάνε το σχοινί: Απαγορευτικό επενδύσεων σε ΑΙ στην Κίνα

«Υπάρχει μια σαφής πρώιμη ένδειξη ότι οι κινεζικές εταιρείες αναζητούν έναν νέο τρόπο για να αποκτήσουν πρόσβαση στη γερμανική τεχνολογία», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτθες, επικεφαλής της μονάδας ερευνών του IW για τις παγκόσμιες και περιφερειακές αγορές.

Οι τεχνολογικές άδειες είναι ένας τρόπος για την Κίνα να προσπαθήσει να μπει «από την πίσω πόρτα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

Αποφυγή υπερβολικής εξάρτησης

Καθώς η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να πλήττεται από τη διακοπή των δεσμών με τη Ρωσία, το Βερολίνο δρομολόγησε μια αναθεώρηση της πολιτικής του για την Κίνα, ζητώντας μια προσέγγιση «απεξάρτησης από κινδύνους» που επιδιώκει να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία της χώρας ως βασική αγορά για πολλές εταιρείες.

Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες επενδύσεις και οι προσφορές εξαγοράς από κινεζικές εταιρείες έχουν προσελκύσει την προσοχή του Βερολίνου τους τελευταίους μήνες. Πέρυσι, μια προσφορά της κινεζικής Cosco για επένδυση σε λιμενικό τερματικό σταθμό του Αμβούργου προκάλεσε πολιτική κρίση πριν εγκριθεί με μικρότερο ποσοστό από το αρχικά προγραμματισμένο.

Μέσω συμφωνιών αδειοδότησης, οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν νόμιμη άδεια να χρησιμοποιούν γερμανική τεχνολογία.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι περισσότερες τέτοιες συμφωνίες θεωρούνται χωρίς προβλήματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δίνουν στις κινεζικές εταιρείες πρόσβαση σε ευαίσθητη έρευνα, για παράδειγμα στη βιομηχανία ημιαγωγών, όπου η τεχνολογική τεχνογνωσία μπορεί να εφαρμοστεί και σε στρατιωτικό πλαίσιο.

Ερωτηθείς εάν το Βερολίνο θα ρυθμίσει στενότερα τα εν λόγω μοντέλα αδειών, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο Reuters ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του νόμου για τον έλεγχο των επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή