Δριμείς χαρακτηρισμούς κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν κατά την διάρκεια ενός πολιτικού εράνου στη Γιούτα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα» λόγω των οικονομικών προκλήσεων και δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της αδύναμης ανάπτυξης. «Εχουν κάποια προβλήματα. Αυτό δεν είναι καλό γιατί όταν οι κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ: Ανακοινώνει σχέδια για απαγόρευση αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα

«Δριμύ κατηγορώ»

Οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν θυμίζουν τα σχόλια που έκανε σε έναν άλλο έρανο τον Ιούνιο, όταν αναφέρθηκε στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα». Η Κίνα χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως προβοκάτσια.

Οι επικρίσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Κίνα με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων των δύο υπερδυνάμεων.

Ο καταναλωτικός τομέας της Κίνας έπεσε σε αποπληθωρισμό και οι τιμές των εργοστασίων αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Η Κίνα μπορεί να εισέρχεται σε μια εποχή πολύ πιο αργής οικονομικής ανάπτυξης με στάσιμες τιμές και μισθούς, σε αντίθεση με τον υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως.

Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό και έχουν δει μια ισχυρή αγορά εργασίας.

«Η Κίνα έχει πρόβλημα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την Τετάρτη ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα απαγορεύσει κάποιες νέες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών. Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την τάξη και την ασφάλεια και διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή