Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο θάνατος σε αεροπορικό δυστύχημα του ιδρυτή της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν ήταν δολοφονία που πιθανώς εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι συζήτησαν την προκαταρκτική εκτίμηση υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη καθ’ οδόν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να καταστράφηκε από βόμβα τοποθετημένη επί του αεροσκάφους και όχι από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμούσε από την πρώτη στιγμή ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε σκόπιμα, αν και η ακριβής αιτία της συντριβής δεν είναι ακόμη σαφής. Η έρευνα της Ρωσίας φαίνεται να εξετάζει τη θεωρία μιας βόμβας στο αεροπλάνο.

Στα πρώτα σχόλια για τη συντριβή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη ότι «οι προκαταρκτικές πληροφορίες λένε ότι κάποιοι υπάλληλοι της Wagner ήταν εκεί».

Εκφράζοντας συλλυπητήρια και αναφερόμενος στον Πριγκόζιν στον αόριστο, ο Πούτιν περιέγραψε έναν «ταλαντούχο επιχειρηματία» αλλά «έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα» που «έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του».

Η «αποκαθήλωση» του Πριγκόζιν ήρθε μετά την αποτυχημένη ανταρσία που απείλησε την εξουσία του Πούτιν. Ο Πούτιν είχε καταγγείλει την εξέγερση ως «προδοσία», αλλά ο Πριγκόζιν φαινόταν να γλιτώνει από τα άμεσα αντίποινα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε μεσολαβήσει για τον τερματισμό της εξέγερσης καθώς οι μαχητές του έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι μισθοφόροι της Wagner πολέμησαν για τη Ρωσία στην Ουκρανία και η εταιρεία εξακολουθεί να έχει εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Το ερώτημα για το αν ο Πούτιν έδωσε πράγματι την εντολή να εξουδετερωθεί ο Πριγκόζιν είναι ασήμαντο όσον αφορά τις επιπτώσεις του», δήλωσε η Μπεθ Σάνερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. «Όλοι θα πιστέψουν ότι το έκανε».

«Ο κίνδυνος της ανυπακοής στο εσωτερικό του στρατού έχει εξαφανιστεί», προσέθεσε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σογικού, «που ήταν τα κύρια αντικείμενα της ανταρσίας του Πριγκόζιν, έχουν πλέον περισσότερη δύναμη από ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Έρικ Γκριν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, υπεύθυνος για τη Ρωσία και τώρα μελετητής στο Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, είπε: «Οι προηγούμενες φάσεις αυτού του επεισοδίου έκαναν τον Πούτιν να φαίνεται αδύναμος. Αυτό πιθανότατα βοηθάει στην επαναβεβαίωση του ρόλου του ως νονού της οργάνωσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα