Κατά 0,4% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από αύξηση 0,5% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.

Αυτό επεκτείνει το σταθερό μοτίβο μέτριας ανάπτυξης που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 .

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός, στη G7 η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρά στο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.

Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό του ΟΟΣΑ – Στη «χαμηλή» τριάδα η Ελλάδα

Αφενός, η ανάπτυξη αυξήθηκε αισθητά στην Ιαπωνία (σε 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι 0,9% το πρώτο τρίμηνο) και στη Γαλλία (στο 0,5%, έναντι 0,1%). Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε επίσης, αν και πιο οριακά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο (σε 0,6% και 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα, έναντι 0,5% και 0,1% το πρώτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ στην Ιταλία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 0,3%) μετά από αύξηση 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε επίσης στον Καναδά (σε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 0,8% το πρώτο τρίμηνο). Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Οι καταλύτες στη μεταβολή του ΑΕΠ

O ΟΟΣΑ αναφέρει ότι αρκετές χώρες της G7 έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τις αλλαγές στο ΑΕΠ.

Στην Ιαπωνία, οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές) ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας αύξηση των εξαγωγών κατά 3,2% και πτώση των εισαγωγών κατά 4,3%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο (κατά μείον 0,5%). Ομοίως, στη Γαλλία, οι καθαρές εξαγωγές στήριξαν την ανάπτυξη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε (κατά μείον 0,3%). Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυξήσεις των ιδιωτικών και κρατικών δαπανών στήριξαν την ανάπτυξη, ενώ οι καθαρές εξαγωγές συνέχισαν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Το τελευταίο συνέβη και στη Γερμανία, αντανακλώντας μείωση των εξαγωγών κατά 1,1%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης επιβραδύνθηκε σημαντικά (σε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 1,0% το πρώτο τρίμηνο).

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Από τις χώρες του ΟΟΣΑ που βρίσκονται πιο κοντά (γεωγραφικά) στον πόλεμο στην Ουκρανία , το ΑΕΠ ανέκαμψε ισχυρά στη Λιθουανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,8%, έναντι συρρίκνωσης 2,1% το πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απότομα στην Πολωνία το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 3,7%) μετά από αύξηση 3,8% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται στην Ουγγαρία (μείον 0,3%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (3,3%) το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία ​​(1,4%) και την Κόστα Ρίκα (1,3%). Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε δέκα χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην Πολωνία (μείον 3,7%) ακολουθούμενη από τη Σουηδία (μείον 1,5%) και την Κολομβία (μείον 1,0%).

Το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδό του (4ο τρίμηνο του 2019) κατά 5,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στη G7, το ΑΕΠ υπερέβη το προπανδημικό επίπεδό του κατά 4,0%, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ΑΕΠ παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερο.

Σε άλλα μέρη του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ ήταν πάνω από τα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2019 το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία. Η Ισπανία, η χώρα του ΟΟΣΑ που επλήγη περισσότερο από την πανδημία (με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% το 2020), ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδο ΑΕΠ της για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατά 0,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή