Κατά 0,4% αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στις χώρες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από αύξηση 0,5% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις.
Αυτό επεκτείνει το σταθερό μοτίβο μέτριας ανάπτυξης που παρατηρείται από το πρώτο τρίμηνο του 2022 .
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός, στη G7 η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρά στο 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.
Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό του ΟΟΣΑ – Στη «χαμηλή» τριάδα η Ελλάδα
Αφενός, η ανάπτυξη αυξήθηκε αισθητά στην Ιαπωνία (σε 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, έναντι 0,9% το πρώτο τρίμηνο) και στη Γαλλία (στο 0,5%, έναντι 0,1%). Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε επίσης, αν και πιο οριακά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο (σε 0,6% και 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, αντίστοιχα, έναντι 0,5% και 0,1% το πρώτο τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά, το ΑΕΠ στην Ιταλία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 0,3%) μετά από αύξηση 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε επίσης στον Καναδά (σε 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 0,8% το πρώτο τρίμηνο). Η ανάπτυξη ήταν σταθερή στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Οι καταλύτες στη μεταβολή του ΑΕΠ
O ΟΟΣΑ αναφέρει ότι αρκετές χώρες της G7 έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τους κύριους παράγοντες που οδηγούν τις αλλαγές στο ΑΕΠ.
Στην Ιαπωνία, οι καθαρές εξαγωγές (εξαγωγές μείον εισαγωγές) ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας αύξηση των εξαγωγών κατά 3,2% και πτώση των εισαγωγών κατά 4,3%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο (κατά μείον 0,5%). Ομοίως, στη Γαλλία, οι καθαρές εξαγωγές στήριξαν την ανάπτυξη ενώ η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώθηκε (κατά μείον 0,3%). Αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αυξήσεις των ιδιωτικών και κρατικών δαπανών στήριξαν την ανάπτυξη, ενώ οι καθαρές εξαγωγές συνέχισαν να αποτελούν περιοριστικό παράγοντα. Το τελευταίο συνέβη και στη Γερμανία, αντανακλώντας μείωση των εξαγωγών κατά 1,1%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ, αν και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης επιβραδύνθηκε σημαντικά (σε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 1,0% το πρώτο τρίμηνο).
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Από τις χώρες του ΟΟΣΑ που βρίσκονται πιο κοντά (γεωγραφικά) στον πόλεμο στην Ουκρανία , το ΑΕΠ ανέκαμψε ισχυρά στη Λιθουανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 2,8%, έναντι συρρίκνωσης 2,1% το πρώτο τρίμηνο. Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απότομα στην Πολωνία το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (μείον 3,7%) μετά από αύξηση 3,8% το πρώτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συνέχισε να συρρικνώνεται στην Ουγγαρία (μείον 0,3%) για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ (3,3%) το δεύτερο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (1,4%) και την Κόστα Ρίκα (1,3%). Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε δέκα χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην Πολωνία (μείον 3,7%) ακολουθούμενη από τη Σουηδία (μείον 1,5%) και την Κολομβία (μείον 1,0%).
Το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδό του (4ο τρίμηνο του 2019) κατά 5,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Στη G7, το ΑΕΠ υπερέβη το προπανδημικό επίπεδό του κατά 4,0%, αν και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ΑΕΠ παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερο.
Σε άλλα μέρη του ΟΟΣΑ, το ΑΕΠ ήταν πάνω από τα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2019 το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε όλες τις χώρες για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία εκτός από την Τσεχική Δημοκρατία. Η Ισπανία, η χώρα του ΟΟΣΑ που επλήγη περισσότερο από την πανδημία (με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,3% το 2020), ξεπέρασε το προπανδημικό επίπεδο ΑΕΠ της για πρώτη φορά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατά 0,4%.
Latest News
Ο κούκος... αηδόνι στοίχισε στον Ταϊλανδό συνιδιοκτήτη το Selfridges
Ο επικεφαλής του οικογενειακού ομίλου Central Group λέει ότι τα υψηλότερα παγκόσμια επιτόκια κάνουν την αρχική τιμή των 4 δισ. λιρών για το Selfridges λιγότερο ελκυστική
Ο «πυρετός του χρυσού» στην Κίνα γίνεται εύφορο πεδίο για απατεώνες και ξέπλυμα χρήματος
Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο προσφιλής στην Κίνα ως επένδυση, όμως συγκεντρώνει και
Οι άλλες μπίζνες της οικογένειας Hermès - Επενδύσεις στη γαλλική ασφαλιστική εταιρεία Albingia
Η συμφωνία Hermès - Albingia υπόκειται στην έγκριση διαφόρων αρμόδιων αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2025
Η Macy’s αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη λογιστική απάτη των 159 εκατ. δολ.
Η Macy's μειώνει την πρόβλεψη κερδών καθώς η ασθενής ζήτηση επισκιάζει τις πωλήσεις των γορτών
Θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. οι επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2025
Τη χρονιά που φεύγει ξεπέρασαν το προ-πανδημικό ρεκόρ του 2019, φθάνοντας στα 4,96 δισεκατομμύρια – Στο 1 τρισ. ευρώ ο τζίρος των αερομεταφορέων
Γερμανία: Ρεκόρ εξαγωγών όπλων στην Τουρκία
Οι εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία εκτινάχθηκαν στα 230 εκατομ. ευρώ σημειώνοντας ρεκόρ από το 2006. Πυκνή κινητικότητα μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας
«Φυτοζωεί» η αεροναυπηγική βιομηχανία της Ρωσίας - Μόλις 7 νέα επιβατικά αεροπλάνα
Οι κυρώσεις ήταν τόσο αυστηρές για τη Ρωσία που έφεραν την αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας στα πρόθυρα της επιβίωσης
Μη αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού χονδρικής στις ΗΠΑ
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση
O Ντόναλντ Τραμπ στη Wall Street - Χτύπησε το κουδούνι σε πανηγυρικό κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι η επερχόμενη κυβέρνησή του θα εγκαινιάσει «μια οικονομία που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί κανείς»
Ρεκόρ επιβατών για την Emirates τη φετινή εορταστική περίοδο
Το 2023, περισσότεροι από 75.000 επιβάτες της Emirates αναχωρούσαν καθημερινά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι