Θύμα μια τεράστιας κλοπής μετάλλων έπεσε ο ευρωπαϊκός κολοσσός παραγωγής χαλκού της Ευρώπης Aurubis AG, ο οποίος προειδοποίησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις της για τη φετινή κερδοφορία.

Όπως τονίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της,  δεν γνωρίζει ακόμη την έκταση της ζημιάς, αλλά έχει ανακαλύψει σημαντικές αποκλίσεις στα αποθέματα και τις αποστολές μετάλλων που σχετίζονται με την ανακύκλωσή της.

Υπογράμμισε ότι ήδη διενεργεί ειδική απογραφή αποθεμάτων μετάλλων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, h παγκόσμια βιομηχανία μετάλλων έχει συγκλονιστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια από μια σειρά περιστατικών που αφορούσαν «εξαφανισμένα μέταλλα», συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης σοκ από τον trader εμπορευμάτων Trafigura Group ότι έπεσε θύμα τεράστιας υποτιθέμενης απάτης με νικέλιο.

Στην αντεπίθεση κατά της Trafigura – Κατηγορούν την εταιρεία ότι έστησε την απάτη με το νικέλιο

«Κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης αναθεώρησης των αποθεμάτων μετάλλων, η Aurubis εντόπισε σημαντικές αποκλίσεις στο απόθεμα-στόχο καθώς και σε μεμονωμένα δείγματα από συγκεκριμένες αποστολές υλικών εισροών για την περιοχή ανακύκλωσης», ανέφερε η εταιρεία.

Έρευνες

Η Aurubis είπε τον Ιούνιο ότι η εισαγγελία και η αστυνομία διερευνούσαν ένα ύποπτο κύκλωμα κλοπής που στόχευε υποπροϊόντα που περιέχουν πολύτιμα μέταλλα, από την αλυσίδα παραγωγής της εταιρείας. Αρκετοί χώροι εργασίας της Aurubis και γραφεία εργολάβων στο χώρο του Αμβούργου ερευνήθηκαν εκείνη την εποχή.

Τα τελευταία στοιχεία «οδήγησαν την Aurubis στο συμπέρασμα ότι υπήρξε στόχος ευρύτερης εγκληματικής δραστηριότητας μετά τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο», δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

«Δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλειστεί ότι οι ζημιές μπορεί να είναι στο χαμηλό, τριψήφιο εύρος των εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε.

Τα υψηλής αξίας βιομηχανικά μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο χαλκός, αποτελούν ιστορικά έναν ελκυστικό στόχο για εγκληματίες και η βιομηχανία έχει πληγεί πρόσφατα από μια νέα σειρά σκανδάλων που αφορούν «εξαφανισμένα μέταλλα».

Η Trafigura είπε τον Φεβρουάριο ότι περίμενε να χάσει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό που αποκάλεσε «συστηματική απάτη», αφού διαπίστωσε ότι τα φορτία νικελίου που είχε αγοράσει δεν περιείχαν καθόλου νικέλιο. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και φέτος σόκαρε την αγορά, αφού ανακάλυψε ότι ένας μικρός αριθμός με σακούλες  νικελίου που ήταν καταχωρημένοι στο δίκτυο αποθηκών του ήταν γεμάτοι με πέτρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή