Ανενεργός δορυφόρος που είχε εκτοξευτεί πριν από τρεις δεκαετίες από την τότε Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε σε κομμάτια 1.400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, πιθανότατα λόγω σύγκρουσης με μικρό διαστημικό σκουπίδι.
Επρόκειτο είτε για τον δορυφόρο Kosmos-2143 είτε για τον Kosmos-2145, δύο δορυφόρους που είχαν εκτοξευτεί με τον ίδιο πύραυλο το 1991, έγραψε στο X (πρώην Twitter) o αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, ειδικός στα διαστημικά σκουπίδια.
Επίγεια ραντάρ παρακολουθούν τώρα επτά μεγάλα θραύματα που απελευθερώθηκαν από τη σύγκρουση, είπε.
Ανενεργοί δορυφόροι και εξαρτήματα παλιών πυραύλων που κινούνται σε ύψος άνω των 800 χιλιομέτρων θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τις διαστημικές επιχειρήσεις, δεδομένου ότι η τροχιά τους δεν φθίνει με την πάροδο του χρόνου ώστε να πέσουν κάποτε στη Γη.
Another possible orbital impact event: 7 debris objects cataloged from a defunct Soviet communications satellite launched in 1991. Debris appears to be from either Kosmos-2143 or Kosmos-2145, two of 8 Strela-1M sats launched on the same rocket.
— Jonathan McDowell (@planet4589) August 29, 2023
Υπάρχουν εξάλλου προηγούμενα περιστατικά: τον Φεβρουάριο του 2009, ένας παρόμοιος σοβιετικός δορυφόρος με την ονομασία Kosmos 2251 συγκρούστηκε με λειτουργικό επικοινωνιακό δορυφόρο της αμερικανικής εταιρείας Iridium σε ύψος 789 χιλιομέτρων.
Το νέφος συντριμμιών που προέκυψε γυροφέρνει μέχρι σήμερα τη Γη και απειλεί άλλους δορυφόρους.
Χιλιάδες ακόμα θραύσματα απελευθερώθηκαν το 2007 όταν η Κίνα δοκίμασε αντιδορυφορικό πύραυλο καταστρέφοντας έναν παλιό κινεζικό δορυφόρο.
Και φέτος τον Ιανουάριο, ένας σοβιετικός κατασκοπευτικός δορυφόρος πλησίασε σε απόσταση μόλις 6 μέτρων ένα τμήμα σοβιετικού πυραύλου σε ύψος 1.000 χιλιομέτρων.
Παραμένει πάντως άγνωστο ποιο ήταν το αντικείμενο που προκάλεσε το τελευταίο περιστατικό –πιθανότατα ήταν υπερβολικά μικρό για να γίνει αντιληπτό από τα επίγεια ραντάρ.
Δεκάδες χιλιάδες σκουπίδια στο Διάστημα
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, γύρω από τη Γη κινούνται σήμερα σχεδόν 35.000 διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών, περίπου ένα εκατομμύριο αντικείμενα 1-10 εκατοστών και 130 εκατομμύρια αντικείμενα μικρότερου μεγέθους.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι ο συνωστισμός αντικειμένων σε γήινη τροχιά συνιστά απειλή.
Οι παραλίγο συγκρούσεις είναι όλο και συχνότερο φαινόμενο. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει επανειλημμένα διορθώσει την τροχιά του για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια, ενώ η SpaceX χρειάστηκε να πραγματοποιήσει 26.000 ελιγμούς αποφυγής για τους δορυφόρους Starlink την περασμένη διετία.
Το χειρότερο σενάριο είναι το λεγόμενο «σύνδρομο του Κέσλερ», το οποίο περιέγραφε η ταινία Gravity: μια πρώτης σύγκρουση σε τροχιά απελευθερώνει αρκετά θραύσματα που προκαλούν στη συνέχεια νέες συγκρούσεις σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που εμποδίζει την πρόσβαση στο Διάστημα.
Latest News
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits