Τέσσερις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας Daniel, καθώς νεκρός εντοπίστηκε ακόμα ένας συμπολίτης μας στον Δομοκό το μεσημέρι της Πέμπτης. Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο που αγνοούνταν στο Πετρωτό.

Κακοκαιρία Daniel: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα

Ο 49χρονος εντοπίστηκε το μεσημέρι από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ, με το σώμα του να είναι καταπλακωμένο από φερτά υλικά, τα οποία παρέσυρε ο μεγάλος όγκος νερού που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Ο άτυχος άνδρας είχε φύγει νωρίς το πρωί της Τετάρτης από το σπίτι του για να φροντίσει τα ζώα του, προτού εκδηλωθούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, κι έκτοτε δεν είχε δώσει ίχνη ζωής.

Οι αγνοούμενοι είναι έξι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι 35χρονων Αυστριακών, όπου παραθέριζαν στα Ποτιστικά του Νοτίου Πηλίου όταν το σπίτι τους παρασύρθηκε από τους χειμάρρους.

Κόσμος σε απόγνωση

Σοβαρά προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά αλλά και οι πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις αυλές.

«Δεν βρίσκουμε κάποιους ανθρώπους στο χωριό Αγία Τριάδα», λέει κάτοικος του χωριού Αγία Τριάδα Καρδίτσας.

Όπως έλεγε ο Βασίλης Γαγανάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, «παίρνουμε στα τηλέφωνα κατοίκους και δεν τους βρίσκουμε. Ελπίζουμε μόνο να μην έχουν πνιγεί».

Μάλιστα, τονίζει ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν επικοινωνήσει με κανέναν.

«Κατεβαίνουν τα βουνά»

Σπίτια έχουν γκρεμιστεί, καταπτώσεις βράχων σημειώνονται σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα και των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ ο Πηνειός ποταμός αρχίζει και ξεχειλίζει σε χωριά των Τρικάλων. Επίσης, ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη των Τρικάλων έχει ξεχειλίσει προς γειτονιές της πόλης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθύνει έκκληση να σταλεί ειδικός εξοπλισμός για να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων, ενώ κάνει λόγο και για πολλές κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, πως «κατεβαίνουν τα βουνά μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τονίζει επίσης, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

«Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι»

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, η κ. Χαρούλα ανέφερε: «Δε χτύπησε το 112. Έχουν καταπλακωθεί άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Καλώ σε βοήθεια.

Έχουν σωθεί άνθρωποι από τα γύρω σπίτια και έχουν έρθει σε εμένα. Έχουν πεθάνει, έχουν πνιγεί άνθρωποι. Ακριβώς στο απέναντι σπίτι από το δικό μου. Δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσω. Δεν μπορώ να πάω να τον βρω».

«Δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Στη συνέχεια είπε: «Κάθε δέκα λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται. Κάθε δέκα λεπτά. Ζητάω βοήθεια. Από την άλλη πλευρά του δρόμου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι.Θέλετε να σας πω το αστείο; Σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Αυτή τη στιγμή το νερό είναι σαν να υπάρχει μία απέραντη θάλασσα.

»Δεν έχετε δει κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Αυτή τη στιγμή η στάθμη ανεβαίνει. Βοήθεια, έχει πνιγεί κόσμος. Εμείς θα ανεβούμε στα ψηλά. Το σπίτι μου είναι διώροφο. Το κάτω σπίτι έχει πλημμυρίσει, τα ζώα μας έχουν πνιγεί όλα. Όσα μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά βρίσκονται στον πάνω όροφο. Το θέμα είναι πως κινδυνεύει πολύς κόσμος».

«Έχουμε μικρά παιδιά»

Η κακοκαιρία Daniel συνεχίζει να δείχνει το τρομακτικό πρόσωπό της και να σαρώνει την Εύβοια και στα ειδικά στα βόρεια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι κάτοικοι, που έχουν εγκλωβιστεί κάνουν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια.

Τα ορμητικά νερά που ξεχύθηκαν στην περιοχή από την επίθεση της κακοκαιρίας Daniel μετέτρεψαν σε λιμνοθάλασσα τα πάντα, μπήκαν σε σπίτια, προκάλεσαν καθιζήσεις σε δρόμους.

«Χρειαζόμαστε άμεσα τρόφιμα και κάποιον φακό γιατί είμαστε χωρίς ρεύμα. Επίσης χρειαζόμαστε και με κάποιον τρόπο να φορτίσουμε ένα κινητό για να έχουμε μια επικοινωνία γιατί έχουμε μικρά παιδάκια εδώ έτσι ώστε αν χρειαστούμε κάτι να μπορούμε να επικοινωνήσουμε», είπε ένας εκ των εγκλωβισμένων στο χωριό της Εύβοιας στο evima.gr

Ο κ. Γιάννης έδωσε στο φως βίντεο και εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στο Μακρύ Γιαλό.

«Ο δρόμος θα πέσει γιατί είναι κούφιος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα