Κανείς δεν περίμενε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα «επέλεγε» ως χρονική στιγμή της διόρθωσής του την εβδομάδα πριν από την κρίσιμη αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία (8/9). Κι όμως, ο Σεπτέμβριος ήδη έχει στερήσει από την αγορά 4 δισ. σε κεφαλαιοποίηση ή σχεδόν το 5% του γενικού δείκτη.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ σήμερα φτάνει μετά βίας τα 84 δισ., από 88 δισ. στις 31 Αυγούστου, με τη «ζημιά» που έχει γίνει μέσα σε πέντε συνεδριάσεις να αντιστοιχίζεται με εκείνη της διόρθωσης μεταξύ 27/7 – 18/8, όταν επίσης η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ έπεσε από τα 90 δισ. στα 85 δισ. Αλλά πλέον τεχνικά η εικόνα φαίνεται να έχει επιδεινωθεί αρκετά για να μπορέσει η αγορά να βγάλει την αντίδραση που έκανε στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με πολλά χαρτοφυλάκια να επιταχύνουν την κατοχύρωση κερδών τους ώστε να μην ροκανιστούν περαιτέρω.

DBRS: Πώς θα επιτευχθεί το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας

Η εικόνα

Η εικόνα της αγοράς μαρτυρά την υποβάθμιση των προσδοκιών για τη σημερινή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS, ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από τον επενδυτική σύσταση. Δεδομένων των σταθερών προοπτικών, το πιο πιθανό σενάριο φαίνεται να είναι η αναβάθμιση μόνο του outlook και όχι της αξιολόγησης, εκτιμούν σήμερα αρκετοί εγχώριοι αναλυτές. Επομένως, ο επόμενος βασικός καταλύτης για την ελληνική αγορά είναι η αξιολόγηση της S&P στις 20 Οκτωβρίου (BB+, θετική προοπτική), καθώς η αξιολόγηση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου δύσκολα θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αφού τη βαθμολογεί 3 βαθμίδες κάτω από αυτήν.

Σε ένα τέτοιο τοπίο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι βίαιες πωλήσεις των προηγούμενων ημερών στο ΧΑ δεν έχουν να κάνουν με δομικές αλλαγές ούτε στις προσδοκίες, ούτε στα θεμελιώδη. Άλλωστε, η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει για την Ελλάδα, ακόμη και αν καθυστερήσει λίγο, και αυτό δεν αλλάζει. Και όσο η εγχώρια αγορά την αναμένει, τόσο θα συντηρεί την ανοδικότητα της, με τις όποιες διορθωτικές κινήσεις που περισσότερο προσφέρουν αγοραστικές επιλογές σε ελκυστικά εδάφη παρά κάποια αιτία πανικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών