Νέο καθοδικό ξέσπασμα κάνει αυτήν την ώρα το  Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει παντελώς αδύναμο να κρατηθεί στη ζώνη των 1.200 μονάδων, έχοντας πλέον βάλει πλώρη για τη δοκιμασία των χαμηλών του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,18% στις 1.189,91 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,35% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.891,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,69% στις 916,25 μονάδες.

Νευρικότητα και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Το τεστ στα χαμηλά

Μπορεί το ΧΑ να προσπάθησε να κλείσει το μήνα σε καλύτερα επίπεδα, αλλά η διάθεση των αγοραστών να κρατήσουν τα επίπεδα όλο και μειώνεται. Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται εν τέλει ένας δύσκολος μήνας για την αγορά, η οποία δεν κατάφερε ούτε με τη βοήθεια της επενδυτικής βαθμίδας να αλλάξει μια παράδοση που κατατρέχει τις περισσότερες αγορές του κόσμου.

Με αφορμή το αρνητικό διεθνές κλίμα, η συντριπτική πλειονότητα των χαρτοφυλακίων ρευστοποιεί θέσεις, ομολογουμένως ιδιαιτέρως κερδοφόρες, ειδικά εάν ανοίχτηκαν στις αρχές του έτους, ή ακόμη και από τον Απρίλιο. Ενδεικτικό μάλιστα των προθέσεών τους είναι ότι από τις 30 Αυγούστου, το ΧΑ έχει καταφέρει μόλις έξι ανοδικές συνεδριάσεις, οι οποίες αποτέλεσαν ευκαιρίες για καλύτερες πωλήσεις στη συνέχεια. Άλλωστε, όπως σχολιάζει και χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, και να «θυσιαστούν» και λίγες μονάδες κέρδους, οι αποδόσεις από την αρχή της χρονιάς είναι μεγάλες ούτως ή άλλως.

Πλέον, το επίπεδο των 1.185 μονάδων, ή πιο συγκεκριμένα τα χαμηλά του Σεπτεμβρίου στις 1.182 μονάδων, θέλει προσοχή, διότι κάτω από εκεί εκκινεί επίσημα η πτωτική τάση, με πρώτη ζώνη υποδοχής τις 1.140 μονάδες. Μέχρι τώρα οι ανησυχίες είναι διαχειρίσιμες, καθώς οι τζίροι παραμένουν μέτριοι, μην παραπέμποντας σε γενίκευση της τάσης για ρευστοποιήσεις, αλλά το κλίμα είναι αρνητικό.

Στο ταμπλό

Η κατακόρυφη πτώση των κερδών της ΕΥΔΑΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους, φέρνουν τη μετοχή στο -4,66%, με την Aegean και την Πειραιώς να την ακολουθούν από κοντά με +3,58% και -3,38% αντίστοιχα. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Ελλάκτωρ, Autohellas, Quest και Μυτιληναίο.

Οι απώλειες σε Εθνική, Jumbo, Cenergy, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Coca Cola και Alpha Bank ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Eurobank, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή. Σαράντης και ΟΤΕ προσπαθούν να «αντισταθούν» στο αρνητικό πρόσημο, με τον Τιτάν να είναι στο +0,48%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών