Η Γερμανία, η οικονομία της οποίας θεωρείται εδώ και καιρό ως η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης, φαίνεται ότι δεν θα γλιτώσει ένα δεύτερο τρίμηνο ύφεσης φέτος λόγω της συνεχιζόμενης βιομηχανικής αδυναμίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,1% πριν από το τέλος του 2023, δείχνει η έρευνα του Bloomberg. Οι προβλέψεις δείχνουν επίσης αδύναμη ανάκαμψη στη συνέχεια.

Η ακρίβεια «χτυπά» τα γερμανικά νοικοκυριά

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μειωθεί κατά 0,4% το 2023 και θα ανακάμψει μόλις 0,5% το επόμενο έτος. Αυτή είναι μια πολύ πιο αδύναμη ανάκαμψη από ό,τι αναμενόταν στις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της γερμανικής κυβέρνησης, για 0,9% και 1,3% αντίστοιχα.

Προβληματισμός

Όποια και αν είναι η έκβαση του επόμενου έτους, οι προοπτικές της χώρας συνεχίζουν να προβληματίζουν.

«Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι αδύναμη για πολλά χρόνια λόγω πολλών διαρθρωτικών προβλημάτων», δήλωσε ο Dennis Huchzermeier, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Handelsblatt στο Ντίσελντορφ. «Συνεπώς, η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος» και θα αντιμετωπίσει «ελλειπή ανάπτυξη» τα επόμενα χρόνια, είπε.

Οι συνολικές προοπτικές δείχνουν ότι η Γερμανία θα έχει υποστεί πέντε συνεχόμενα τρίμηνα χωρίς καμία επέκταση, αναφέρει το Bloomberg. Αυτό υπογραμμίζει πόσο η υποτονική κινεζική ζήτηση για εξαγωγές και η ενεργειακή κρίση έχουν κάνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες  «ως νεκρό βάρος».

Μάλιστα, το Bloomberg τονίζει ότι αυτή η κατάσταση  έχει αναζωογονήσει τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1990, όταν η χώρα χαρακτηρίστηκε ως ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης.

«Βλέπουμε μακροχρόνιες προκλήσεις για την ανάπτυξη», είπε ο Oya Celasun, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, σε δημοσιογράφους την Παρασκευή στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου. «Υπάρχουν αρκετά πράγματα πάνω στα οποία πρέπει να εργαστεί η Γερμανία».

Σε συνέντευξη με την Francine Lacqua του Bloomberg Television την ίδια μέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank AG Christian Sewing είπε ότι η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, όσον αφορά τις υποδομές, τη μετανάστευση κ.λπ.». «Αν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι η Γερμανία θα δει ξανά ανάπτυξη», είπε.

«Πιθανότατα όχι στα μεγέθη που όλοι επιθυμούμε το 2024, αλλά από το 2025», κατέληξε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ένας άλλος παρευρισκόμενος στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ στο Μαρακές, επέμεινε ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν λαμπρές. «Οι προφητείες της καταστροφής είναι ακατάλληλες», είπε στους δημοσιογράφους. «Η Γερμανία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης και γερές οικονομικές βάσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτές τις βάσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή