Την παραίτησή του υπέβαλε τελικά ο Paddy Cosgrave, διευθύνων σύμβουλος του Web Summit, αφού αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας απέσυραν τη συμμετοχή τους από το επερχόμενο ετήσιο συνέδριο τεχνολογίας της εταιρείας λόγω των σχολίων του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Δυστυχώς, τα προσωπικά μου σχόλια έχουν γίνει αντιπερισπασμός από την εκδήλωση και την ομάδα μας, τους χορηγούς μας, τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας και τους ανθρώπους που συμμετέχουν», ανέφερε ο Cosgrave σε δήλωσή του στο CNN. «Ζητώ και πάλι ειλικρινά συγγνώμη για κάθε πληγή που προκάλεσα».

Web Summit: Μια μετά την άλλη αποχωρούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Η παραίτησή του έρχεται λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στο X (πρώην Twitter) και καταδίκασαν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ανάμεσα στα άλλα, έγραψε στις 13 Οκτωβρίου: «Τα εγκλήματα πολέμου είναι εγκλήματα πολέμου ακόμη και όταν διαπράττονται από συμμάχους και πρέπει να λέγονται έτσι όπως ακριβώς είναι». Ο Cosgrave κατήγγειλε επίσης τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς που σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Μια ημέρα πριν από την ανάρτηση του Cosgrave στο Χ, η Διεθνής Αμνηστία είχε τονίσει ότι η «συλλογική τιμωρία» των αμάχων στη Γάζα για τις τρομοκρατικές θηριωδίες της Χαμάς ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι δεν στοχεύει αμάχους και έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν τμήματα της Γάζας.

Μια συγγνώμη

Την Τρίτη, ο Cosgrave δημοσίευσε μια δήλωση σχεδόν 600 λέξεων στο ιστολόγιο του Web Summit για να ζητήσει συγγνώμη και να διευκρινίσει τη στάση του.

«Καταδικάζω ανεπιφύλακτα την κακή, αηδιαστική και τερατώδη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ζητώ επίσης την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», έγραψε. «Υποστηρίζω απερίφραστα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Υποστηρίζω απερίφραστα τη λύση των δύο κρατών. Πιστεύω επίσης ότι, κατά την αυτοάμυνά του, το Ισραήλ θα πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης – δηλαδή, να μην διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Οι αντιδράσεις των εταιρειών

Αλλά τα αρχικά του σχόλια είχαν δεχθεί ταχύτατες αντιδράσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, μεταξύ των οποίων η μητρική εταιρεία Alphabet της Google, η Meta, η Siemens και η Amazon, οι οποίες αποσύρθηκαν από το συνέδριο. Το φετινό συνέδριο είχε προγραμματιστεί για τις 13-16 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

Δεν ήταν ωστόσο οι μόνες. Πριν από τη Siemens και την Intel, ο Garry Tan του Y Combinator, ο Ravi Gupta της Sequoia Capital, ο επενδυτής Amit Karp, του γραφείου της Bessemer Venture Partners στο Ισραήλ, και άλλοι εξέχοντες επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ακύρωσαν επίσης την παρουσία τους στην εκδήλωση, ενώ και αρκετά στελέχη τεχνολογίας με έδρα το Ισραήλ έκαναν το ίδιο.

Εκπρόσωπος της Stripe Inc., μακροχρόνιου χορηγού του Web Summit, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Chief Product Officer Will Gaybrick και ο Chief Marketing Officer Jeff Titterton δεν θα παρευρίσκονται πλέον στο συνέδριο. Ομοίως ο συνιδρυτής των AI21 Labs Ori Goshen, ο Keith Rabois από το the Founders Fund και τόσοι άλλοι.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα

To Web Summit είναι ο τεχνολογικός φορέας που διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις με κορυφαία διοργάνωση αυτή του Νοεμβρίου στη Λισαβόνα -μεταφέρθηκε εκεί από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιούνταν μέχρι το 2014-, όπου αναμένεται να δώσουν το παρών τουλάχιστον 70.000 άτομα από τη διεθνή βιομηχανία και αγορά τεχνολογίας.

Ο Cosgrave συνίδρυσε το θεσμικό φορέα το 2009 μαζί με τον David Kelly και τον Daire Hickey.

Εκπρόσωπος της Web Summit δήλωσε στο CNN ότι η εταιρεία θα διορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο το συντομότερο δυνατό. «Το Web Summit 2023 στη Λισαβόνα θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία