Σε έναν πρωτοφανή τοίχο οργής φαίνεται πως προσκρούει το Web Summit, ο τεχνολογικός φορέας που διοργανώνει εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις με κορυφαία διοργάνωση αυτή του Νοεμβρίου στη Λισαβόνα -μεταφέρθηκε εκεί από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιούνταν μέχρι το 2014-, όπου αναμένεται να δώσουν το παρών τουλάχιστον 70.000 άτομα από τη διεθνή βιομηχανία και αγορά τεχνολογίας.

Μια δήλωση ωστόσο στο X (πρώην Twitter) του Paddy Cosgrave, όπου ασκούσε κριτική δημοσίως στις δυτικές χώρες για την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Ισραήλ, αποδυναμώνουν μέρα με τη μέρα το επερχόμενο event, αφού η μία μετά την άλλη εμβληματικές εταιρείες τεχνολογίας και κορυφαίοι επενδυτές άρχισαν να ανακοινώνουν την άρση της συμμετοχής και υποστήριξής τους.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Αποσύρεται και η Google από το Web Summit

Σύμφωνα με το TechCrunch, ο Cosgrave έκανε το ποστάρισμα όσο βρισκόταν στη Ντόχα του Κατάρ, την πόλη όπου η εταιρεία του θα πραγματοποιήσει τη νεότερη εκδήλωσή της σε τέσσερις μήνες. Καθώς κάποιοι έβγαιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν το σοκ ή τη συμπάθεια ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνηγορούσαν υπέρ της αυτοσυγκράτησης, κάποιοι άλλοι έπαιρναν πιο επικριτική στάση. Ο Cosgrave, από την πλευρά του, προχώρησε σε μια σειρά από αναρτήσεις που προκάλεσε το μένος των εταιρειών, που παραδοσιακά διατηρούν άριστες σχέσεις με το τεχνολογικά προηγμένο Ισραήλ.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στο πλαίσιο αυτό η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Intel, με μακροχρόνιες δραστηριότητες στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι «αποσύρεται από το Web Summit».

Ομοίως η γερμανική Siemens, η οποία αναφέρεται ως ένας από τους κορυφαίους χορηγούς του συνεδρίου, αφού «εξέτασε την κατάσταση», ανακοίνωσε πως δεν θα είναι πλέον συνεργάτης του Cosgrave ούτε και θα παρευρεθεί στην εκδήλωση της Λισαβόνας φέτος.

Δεν ήταν ωστόσο οι μόνες. Πριν από τη Siemens και την Intel, ο Garry Tan του Y Combinator, ο Ravi Gupta της Sequoia Capital, ο επενδυτής Amit Karp, του γραφείου της Bessemer Venture Partners στο Ισραήλ, και άλλοι εξέχοντες επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων ακύρωσαν επίσης την παρουσία τους στην εκδήλωση, ενώ και αρκετά στελέχη τεχνολογίας με έδρα το Ισραήλ έκαναν το ίδιο.

Εκπρόσωπος της Stripe Inc., μακροχρόνιου χορηγού του Web Summit, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Chief Product Officer Will Gaybrick και ο Chief Marketing Officer Jeff Titterton δεν θα παρευρίσκονται πλέον στο συνέδριο. Ομοίως ο συνιδρυτής των AI21 Labs Ori Goshen, ο Keith Rabois από το the Founders Fund και τόσοι άλλοι.

Και η Big Tech

Δεν θα μπορούσαν να μείνουν… εντός οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Εκπρόσωπος της Alphabet, μητρικής της Google, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο, παρά το γεγονός ότι λίγες μόλις ημέρες πριν είχε καταχωριστεί ως εταίρος του συνεδρίου.

Και μόλις λίγες ώρες αργότερα, η Meta ακολούθησε, με την Amazon να μην έχει ακόμη πάρει θέση.

Οι ομιλητές

Εκτός από τις εταιρείες τεχνολογίας και τους επενδυτές, το Web Summit έχει προσελκύσει στο παρελθόν αρκετούς σημαντικούς πολιτικούς ομιλητές. Η συμμετοχή του Πορτογάλου υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα φέτος είναι επιβεβαιωμένη, ανέφερε το υπουργείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Παρασκευή. Ομοίως, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας, αναφέρεται ως κεντρικός ομιλητής για τον Νοέμβριο. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ωστόσο τόνισε ότι η χώρα εξακολουθεί να σταθμίζει τη συμμετοχή της.

Το κύμα οργής έγινε viral και συνεχίζει να εξαπλώνεται παρά το απολογητικό μήνυμα του Cosgrave, αναδεικνύοντας το πώς η βιομηχανία τεχνολογίας του Ισραήλ, το πολυτιμότερο και αναμφισβήτητα πιο γνωστό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που βασίζεται στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και στις σχέσεις, ήταν πρόθυμη να κόψει αυτούς τους δεσμούς στη μάχη της κοινής γνώμης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Google: Αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ – Πώς εξελίσσεται η δίκη 
Τεχνολογία |

H Google μπροστά στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ - Πώς εξελίσσεται η δίκη 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου, οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να αποδείξουν πώς ο γίγαντας των μηχανών αναζήτησης είναι μονοπώλιο που καταχράστηκε παράνομα τη δύναμή του για να αυξήσει τα κέρδη του

TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση

Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.