Την ευαισθησία των Ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων αποκαλύπτουν τα νέα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου. Ένα σημαντικό ποσοστό 84% τάσσεται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων εγγυήσεων για την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων στις αντίστοιχες χώρες τους.

Από αυτούς που ζήτησαν ισχυρότερα μέτρα προστασίας, περίπου το 52% δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι «πολύ σημαντικά», ενώ το 39% απάντησε ότι είναι «κάπως σημαντικά». Μόλις το 1% έδωσε αρνητική απάντηση, ισχυριζόμενο ότι δεν είναι «καθόλου σημαντικά».

Ανοίγει η διαβούλευση για την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής

Το υψηλότερο ποσοστό όσων δήλωσαν ότι τα προστατευτικά μέτρα για την καλή διαβίωση των ζώων ήταν σημαντικά, σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία που εμφάνισαν ποσοστά που άγγιξαν το 98%, όπως και στη Φινλανδία (97%). Η πλειοψηφία αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη στη Ρουμανία (76%), τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία (και οι δύο 82%).

Επιπλέον, το 83% υποστηρίζει την επιβολή περιορισμών στη διάρκεια μεταφοράς των ζώων, σύμφωνα με τη μελέτη «Στάσεις των Ευρωπαίων απέναντι στην καλή μεταχείριση των ζώων».

Ηθικά πρότυπα

Σε άλλο σημείο, ένα συντριπτικό 90% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι οι πρακτικές εκτροφής και αναπαραγωγής πρέπει να τηρούν θεμελιώδη ηθικά πρότυπα, ενώ λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα (74%) των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ενισχυμένα μέτρα για τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοικίδιων ζώων (δηλαδή των γατών και των σκύλων).

Η στρατηγική της ΕΕ για την προστασία και την καλή διαβίωση των ζώων, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2012, έχει δρομολογήσει μια σειρά δράσεων για τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συμβατικών κλωβών για τις όρνιθες ωοπαραγωγής και των βελτιώσεων στις μεταφορές των ζώων.

Ωστόσο, μια έκθεση αξιολόγησης που διενεργήθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι, παρά τις βελτιώσεις αυτές, εξακολουθεί επί του παρόντος να υπάρχει ένα «μη βέλτιστο επίπεδο καλής διαβίωσης των ζώων στην ευρωπαϊκή επικράτεια», αναφέρει το Ευρωβαρόμετρο στην έκθεσή του.

Αναθεωρημένοι κανονισμοί

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm To Fork», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιό της να υποβάλει αίτημα για αναθεώρηση των κανονισμών της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων μέχρι το τέλος του 2023.

Η αναθεώρηση αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη διάφορων στόχων, όπως η επέκταση της εμβέλειας της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων, η εναρμόνισή της με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και τις προτιμήσεις του κοινού, καθώς και ο εξορθολογισμός των μέτρων επιβολής για την εξασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου καλής διαβίωσης των ζώων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO