«Από το 1985 ως και το 1995, για μια ολόκληρη δεκαετία, μια ομάδα του πληθυσμού βελτίωνε σταθερά τα εισοδήματά της και διεύρυνε συνεχώς το μερίδιό της στην πίτα του εθνικού εισοδήματος. Πρόκειται για την ομάδα που ο αείμνηστος πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει ‘οι ραντιέρηδες’ και οι οποίοι έφθασαν να μοιράζονται το 13% του ΑΕΠ όταν ολόκληρη η βιομηχανία, δηλαδή επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έπαιρναν το 17% του ΑΕΠ».

Αυτά έγραφε το 2008 στο «ΒΗΜΑ» ο Νίκος Νικολάου, αείμνηστος κι αυτός αλλά της δημοσιογραφίας, όχι της πολιτικής. Αναφερόταν σε μια περίοδο κατά την οποία πρώτο μέλημα όλων των υπουργών Οικονομικών ήταν να τιθασεύσουν το «τέρας του πληθωρισμού», όπως το είχε ονομάσει ένας εξ αυτών, ο Στέφανος Μάνος.

Πληθωρισμός: Νέα όπλα στο μέτωπο της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση

Μαζί με τον πληθωρισμό βρίσκονταν και τα επιτόκια καταθέσεων στα ύψη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ζούσαν ακόμα στην εποχή της αθωότητας. Και κάποιοι κεφαλαιούχοι εκμεταλλεύονταν τη συγκυρία για να πλουτίσουν είτε από τους τόκους των καταθέσεών τους είτε από άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (θραύση έκαναν τότε τα περίφημα repos) είτε από το Χρηματιστήριο, που επίσης κάλπαζε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 παρά το διαρκές φλερτ της ελληνικής οικονομίας με την χρεοκοπία.

Τριάντα χρόνια μετά την περίφημη ρήση του Μάνου, το «τέρας» σήκωσε πάλι κεφάλι. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Και περιέργως στα χαρτιά η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τον πληθωρισμό αν συγκριθεί με τους εταίρους της στην Ευρώπη – για την ακρίβεια στην αγορά και την κερδοσκοπία δεν μιλάμε, όσοι ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές και δεν διαθέτουν μνήμη χρυσόψαρου (ή/και τσέπη ραντιέρη), έχουν τεκμηριωμένη άποψη.

Και ύστερα θα κάααθεσαι

Σε περιόδους πληθωρισμικών κρίσεων και άλλων αβεβαιοτήτων οι εθνικές λοταρίες ανθούν. Προ ημερών η Française des jeux (FDJ) και επτά ακόμα εταιρείες διοργάνωσης και διαχείρησης τυχερών παιχνιδιών και κληρώσεων λαχείων σε ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την έναρξη ενός νέου παιχνιδιού, που στόχο έχει να μετατρέψει τους νικητές του σε ραντιέρηδες για αρκετές δεκαετίες.

Το νέο τυχερό παιχνίδι ονομάστηκε EuroDreams. Ο παίκτης με ελάχιστη χρέωση 2,5 ευρώ επιλέγει έξι αριθμούς από ένα σύνολο σαράντα ενός, καθώς και έναν επιπλέον «συμπληρωματικό» αριθμό. Αν κάποιος πετύχει τους έξι αριθμούς που θα κληρωθούν συν τον συμπληρωματικό, θα εισπράττει 20.000 ευρώ το μήνα επί 30 συναπτά έτη. Συνολικά θα εισπράξει δηλαδή 7,2 εκατ. ευρώ.

Μικρότερη «σύνταξη», της τάξεως των 2.000 ευρώ μηνιαίως και μόνο για πέντε χρόνια (συνολικά 120.000 ευρώ) θα εισπράττουν όσοι προβλέπουν τους έξι βασικούς αριθμούς δίχως τον συμπληρωματικό. Μικρότερα ποσά θα κερδίζουν άλλοι, λιγότερο τυχεροί. Και όσοι προβλέπουν μόνο δύο από τους έξι βασικούς αριθμούς που κληρώνονται, θα παίρνουν πίσω τα 2,5 ευρώ που έπαιξαν αρχικά (η πληρωμή εν προκειμένω θα γίνεται ευτυχώς εφάπαξ).

Για υπερτυχερούς

Εξυπακούεται ότι αν δεν αποκλιμακωθεί τάχιστα ο πληθωρισμός ή αν έχουμε νέες πληθωριστικές κρίσεις τις επόμενες τρεις δεκαετίες, η αγοραστική αξία των 20.000 ευρώ μηνιαίως που θα εισπράττει ο μεγάλος νικητής θα φθίνει. Αλλά σε κάθε περίπτωση η μηνιαία καταβολή δεν είναι αμελητέα. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει «σύνταξη» 20.000 ευρώ από δημόσιο φορέα, όπως είναι η FDJ και οι άλλες εταιρείες που διοργανώνουν τις εθνικές λοταρίες.

Οι πιθανότητες βέβαια για να γίνει κανείς ραντιέρης για μια ζωή είναι ιλιγγιώδεις. Υπάρχει μόνο μία περίπτωση στις 19.191.900 προσπάθειες για να βει κάποιος το συνδυασμό που θα κληρωθεί. Αλλά το «ευρωόνειρο» δεν κοστίζει και τόσο ακριβά: μόνο 2,5 ευρώ. Και ξεκινά σύντομα στη Γαλλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την εκτός ΕΕ και ευρώ αλλά εντός πολλών «ευρωσυστημάτων», Ελβετία.

Από Δευτέρα

Έτσι, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ξεκινούν τα στοιχήματα μέσω Διαδικτύου και της εφαρμογής της FDJ, αλλά και δια ζώσης στα πρακτορεία κατάθεσης δελτίων του Eurodreams στις οκτώ χώρες. Η πρώτη κλήρωση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα διενεργούνται δύο κληρώσεις εβδομαδιαίως, κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.

«Η FDJ θα είναι υπεύθυνη για τις κληρώσεις σε ολόκληρη την κοινότητα του EuroDreams. Αυτές θα διενεργούνται ηλεκτρονικά και θα αποκαλύπτονται μέσω ενός μοναδικού τρισδιάστατου κινούμενου σχεδίου», διευκρινίζει η γαλλική εταιρεία. Υπερήφανος για τη δυνατότητα που προσφέρει η εταιρεία του στους πελάτες της «να παίξουν αυτό το πανευρωπαϊκών διαστάσεων παιχνίδι», δηλώνει σε γραπτή ανακοίνωση που διένειμε ο διευθύνων σύμβουλος της FDJ Στεφάν Παλέζ.

Η Française des jeux ήταν εξολοκλήρου κρατική εταιρεία έως το 2018. Τη χρονιά εκείνη η γαλλική κυβέρνηση εισήγαγε μερίδιο 50% της FDJ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού και σήμερα ελέγχει το 72% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ