Από αύριο Τετάρτη ξεκινά η καταβολή απότον ΕΛΓΑ των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο σε πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ενώ από την επόμενη Παρασκευή θα αρχίσει και η διαδικασία καταβολής και για την φυτική παραγωγή.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ,  χθες μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ.

Αυγενάκης: Τι αλλάζει στον ΕΛΓΑ – Γιατί είδαν μικρότερες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες

Για τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από Ολλανδική εταιρεία, για τον τρόπο άντλησης των υδάτων, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο της αντικατάστασης των ζώων που έχουν απολέσει οι κτηνοτρόφοι και της ανακατασκευής των στάβλων τους. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Όπως είπε δίνεται μια ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητηθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αγρότη για το ζήτημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, είπε ότι έχει ετοιμασθεί φάκελος από το ΥΠΑΑΤ για να κατατεθεί στην ΕΕ και ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες μεσογειακές χώρες για την προώθηση του ζητήματος, μιας κα η χώρα μας έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της Θεσσαλίας.

Πώς θα κατανεμηθούν οι αποζημιώσεις

Στο μεταξύ, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και κατανομής από τον ΕΛΓΑ των αποζημιώσεων ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες 17 Περιφερειακών Ενοτήτων, από τις θεομηνίες Daniel και Elias το διάστημα 4-11 και 25-30 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπει η υπουργική απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής ή/και ζωικού κεφαλαίου, αφορούν τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων: Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Μεσσηνίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας.

Βασική προϋπόθεση για την καταβολή της ενίσχυσης είναι η υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής για το έτος ζημιάς 2023 και η εξόφλησή της.

Πώς θα υπολογιστούν

Η ενίσχυση ad hoc θα δοθεί, σύμφωνα με τα πορίσματα εκτίμησης ζημιάς του ΕΛΓΑ.

Το ύψος της ενίσχυσης θα υπολογιστεί ως εξής:

  • για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής σύμφωνα με τον τύπο:

Χ1= Α.Α. – Α.Μ.Ζ.Π. όπου Χ1: ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά στρέμμα, σε ευρώ  (€) Α.Α.: η ασφαλιζόμενη αξία, ανά ζημιωθέν προϊόν φυτικής παραγωγής σε €/στρ, Α.Μ.Ζ.Π.: αξία μη ζημιωθείσας παραγωγής σε ευρώ ανά στρέμμα, η οποία ισούται με το γινόμενο Α.Α.* (100 – Ψ), όπου Ψ= ποσοστό ζημιάς που υπέστη η καλλιέργεια σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛ.Γ.Α.

  •  για τη την απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου σύμφωνα με τον τύπο:

Χ2= Α * Β, όπου Χ2: ύψος ενίσχυσης δικαιούχου ανά είδος/κατηγορία ζώου, Α: ο αριθμός των ζώων που απωλέσθησαν σύμφωνα με το αντίστοιχο πόρισμα του ΕΛ.ΓΑ και Β: η ασφαλιζόμενη αξία ανά ζώο.

Να σημειωθεί ότι η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης