«Αυξημένες θέσεις» για τις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εκτός Βρετανίας και των αναδυομένων αγορών, «ουδέτερη θέση» στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και «μειωμένες θέσεις» στην Αυστραλία και τη Βρετανία συστήνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, ενώ ειδικά από τις αναδυόμενες αγορές «συστήνουν» αύξηση θέσεων για τις αγορές της Κίνας, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Ταϊβάν.

Citigroup: Έρχονται απολύσεις ελέω αναμόρφωσης

Από τους επιμέρους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, η Citigroup δίδει τιμές-στόχους ως τα μέσα του 2024 τις 900 μονάδες (+17% από τα τρέχοντα επίπεδα) για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI ACWI Local και τις 1.100 μονάδες (+19%) για τον δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI EMF GEM. Επίσης για τον δείκτη-σηματωρό των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 των ΗΠΑ δίδει τιμή – στόχο ως τα μέσα του επόμενου έτους τις 5.000 μονάδες (+20%) έναντι των 500 μονάδων (+16%) για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, των 8.200 μονάδων (+11%) για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100, των 2.300 μονάδων (+4%) για τον ιαπωνικό δείκτη Topix και των 23.000 μονάδων (+32%) για τον κινεζικό δείκτη Hang Seng.

Τα τέσσερα σενάρια

Το τμήμα διαχείρισης πλούτου της UBS κατήρτισε επίσης τέσσερα σενάρια για το επενδυτικό τοπίο του 2024:

Στο πρώτο και βασικό σενάριο, όπου σημειώνεται «ομαλή προσγείωση» των οικονομιών (60% πιθανότητες), τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα παρουσιάζουν κέρδη το 2024. Ο δείκτης-σηματωρός των μετοχικών τάσεων παγκοσμίως S&P 500 κυμαίνεται στις 4.700 μονάδες, το δολάριο υποχωρεί ως προς το ευρώ στο 1,12 και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,5%. Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στηρίζουν τις τιμές των ομολόγων, αλλά και τις μετοχές αξίας, ενώ η αποφυγή της ύφεσης στις οικονομίες θα ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη.

Στο δεύτερο, το ανοδικό σενάριο όπου η οικονομία αναπτύσσεται (20% πιθανότητες), αναμένονται θετικές αποδόσεις για τις μετοχές, με τον S&P 500 να αυξάνεται στις 5.100 μονάδες και σταθερές αποδόσεις για ομόλογα (στο 5% η αμερικανική 10ετία), με το δολάριο να υποχωρεί στο 1,18 ως προς το ευρώ. Η ανάπτυξη ενισχύει και τα εταιρικά κέρδη βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ η ανθεκτική πορεία των οικονομιών με τον πληθωρισμό υψηλότερα του στόχου διατηρεί σταθερές τις αποδόσεις των ομολόγων.

Στο τρίτο και πτωτικό σενάριο έχουμε «σκληρή προσγείωση» των οικονομιών (15% πιθανότητες), οι μετοχές σημειώνουν απώλειες με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί στις 3.500 μονάδες, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται (οι αποδόσεις υποχωρούν), με την απόδοση της αμερικανικής 10ετίας να πέφτει στο 2,75%, ενώ το δολάριο ενισχύεται στην απόλυτη ισοτιμία ως προς το ευρώ, καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στα αποκαλούμενα «ασφαλή καταφύγια».

Στο τέταρτο και εναλλακτικό (πτωτικό) σενάριο (5% πιθανότητες), οι «τιμωροί των ομολόγων» (bond vigilantes) πουλάνε τις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα για να διαμαρτυρηθούν στις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές με την απόδοση της αμερικανικής 10ετίας να εκτοξεύεται στο 6%. Πέρα από τις ομολογιακές αγορές το υψηλότερο κόστος χρήματος πιέζει και τις μετοχικές με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί στις 3.800 μονάδες και το δολάριο να υποτιμάται στο 1,22 ως προς το ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.