Η υπόθεση της προοδευτικής – δημοκρατικής παράταξης αποτελεί ένα ευρύτερο, πιο κρίσιμο και ασφαλώς πιο διαχρονικό διακύβευμα απ’ τα εσωτερικά ενός ή δύο ή τριών κομμάτων. Η σημερινή εικόνα εσωστρέφειας και περιδίνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή η συνεχιζόμενη δημοσκοπική και εκλογική δυστοκία του ΠΑΣΟΚ είναι η μικρή εικόνα.

Η μεγάλη εικόνα είναι τί είδους δημοκρατία επιθυμούμε για τον τόπο μας, πώς θα εργαστούμε για την μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, το δημογραφικό, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα διλήμματα της τεχνητής νοημοσύνης και τις ευκαιρίες και συνάμα τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε μια κοινωνική και πολιτική ανάγκη για όλα τούτα, σε μία δύσκολη περίοδο για τον τόπο μας, με διαρρηγμένη την κοινωνική συνοχή και την χώρα πτωχευμένη, αγκαλιάζοντας όλους εμάς που ζητούσαμε αξιοπρέπεια, προτάσεις και δράση. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ, προ τεσσαρακονταετίας, ήρθε ως η ανάγκη να εκφραστούν οι μη προνομιούχοι έλληνες και να επουλωθούν οι πληγές του εμφυλίου.

Σήμερα, ξάνα, χρειάζεται ν’ ανασκουμπωθούμε. Την ώρα που εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε τα ενδοικογενειακά μας, στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη τιμή κιλοβατόρας στην ΕΕ και ταυτόχρονα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ που αγγίζουν το 1 δισ. το τελευταίο 9μηνο, αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις 4,5 δισ. μόνο το τελευταίο έτος σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 50% μείωση των γεννήσεων, την ακρίβεια να καλπάζει ανεξέλεγκτη παντού και τη χώρα δακτυλοδεικτούμενη από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για σοβαρές παραβιάσεις του κράτος δικαίου και τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Ποιόν ενδιαφέρουν όλ’ αυτά; Όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τους νέους και τις νέες μας, τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας που αναζητά διέξοδο και ελπίδα και δυστυχώς καταλήγει στην απαξίωση και τον αναχωρητισμό.
Θα τους ακούσουμε;

* Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας, Κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion