«Η αναβολή της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο που συζητείται στο Κογκρέσο θα δημιουργήσει “μεγάλο κίνδυνο” να χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο με τη Ρωσία» δήλωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

EE: Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό απειλεί το σωσίβιο 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Οπως παρατηρεί το Reuters , οι παρατηρήσεις του Αντρέϊ Γέρμακ ήταν από τις πιο ειλικρινείς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κιέβου, καθώς διατηρειται η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον των ζωτικών πακέτων βοήθειας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εάν η βοήθεια αναβληθεί, «δίνει τον μεγάλο κίνδυνο να βρεθούμε στην ίδια θέση στην οποία βρισκόμαστε τώρα», είπε, απευθυνόμενος στο ακροατήριο στα αγγλικά. Και φυσικά, πρόσθεσε, καθιστά μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο.»

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ ξεμένουν από χρόνο και χρήματα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων – αν και με ισχνή πλειοψηφία –  απέρριψαν το πακέτο.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μπορούν ακόμη να εγκρίνουν ένα σημαντικό πακέτο μέτρων.

Ελλειμμα 43 δισ. δολαρίων

Ο  προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου ξεχώρισε ως πρόβλημα την απειλή ότι δεν θα υπάρξει πλέον άμεση δημοσιονομική στήριξη. Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει να έχει έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό της το επόμενο έτος.

«Φυσικά, χωρίς αυτή την άμεση δημοσιονομική στήριξη, θα είναι δύσκολο να παραμείνουν … στις (ίδιες) θέσεις και … για τους ανθρώπους να επιβιώσουν πραγματικά», είπε.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο να ψηφιστεί αυτή η στήριξη και να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό».

Ηταν η  δεύτερη επίσκεψή του Γέρμακ στην Ουάσιγκτον μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είπε ότι σχεδίαζε να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης για την κρίσιμη σημασία που έχει η έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας από το Κογκρέσο.

Η Ουκρανία διεξήγαγε μια σημαντική στρατιωτική αντεπίθεση φέτος, αλλά δεν η επίχειρηση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτέλεσματα καθώς δεν μπόρεσε να διασπάσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές. Η Ρωσία βρίσκεται τώρα στην επίθεση στα ανατολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή