REUTERS BREAKINGVIEWS

Μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ γιόρτασε νωρίς τα Χριστούγεννα κάνοντας αναφορά σε μειώσεις επιτοκίων, η ομόλογός του στην ευρωζώνη, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσίασε μια απόδοση παρόμοια με του Grinch (του κατεργάρικου ξωτικού που έκλεψε τα Χριστούγεννα).

Η περίεργη άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ακόμα και να συζητήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τις δικές της οικονομικές προβλέψεις. Ωστόσο, η ασθενής ανάπτυξη και η πτώση του πληθωρισμού θα την ωθήσουν να ακολουθήσει τη Fed το 2024.

Η Λαγκάρντ θέλει να χαλαρώσει στην παραλία λίγο ακόμα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε στους δημοσιογράφους ότι μεταξύ της φρενίτιδας των αυξήσεων που οδήγησαν τα επιτόκια της ευρωζώνης στο ιστορικό υψηλό του 4% και της έναρξης των μειώσεων των επιτοκίων, θα πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη «παραλία» ή «οροπέδιο» υψηλού κόστους δανεισμού. Την άποψή της συμμερίζεται και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία δεν πρόσφερε ούτε καν έναν υπαινιγμό την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει την πολιτική της, ιδίως επειδή ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο Τζέι Πάουελ διαφωνεί με την προσέγγιση του υψηλού οροπεδίου. Ο πρόεδρος της Fed την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον τρεις φορές το επόμενο έτος. Ο Πάουελ μίλησε για τον κίνδυνο «παραμονής για πολύ καιρό» σε μια αυστηρή νομισματική πολιτική που πνίγει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτά τα σχόλια πυροδότησαν ένα εκτεταμένο ράλι της αγοράς που οδήγησε τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 σε νέο ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδύσεων σε μερίσματα και οδήγησε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε έξι μειώσεις επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τιμές παραγώγων που συλλέγονται από την LSEG.

Ο Πάουελ επικεντρώνεται σαφώς στην αποφυγή μιας ύφεσης το 2024, έτος εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Λαγκάρντ ανησυχεί περισσότερο για τον επίμονο πληθωρισμό που οφείλεται στην ισχυρή αύξηση των μισθών.

Ωστόσο, η πρόβλεψη της ίδιας της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι θα πρέπει να αμβλύνει αυτή τη σκληροπυρηνική στάση. Ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί κατά το ήμισυ από 5,4% φέτος σε 2,7% το 2024 πριν φτάσει σχεδόν στο 2% το 2025. Εν τω μεταξύ, η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις 0,8% το επόμενο έτος, ποσοστό χαμηλότερο από το 1% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό τη σκληρή συζήτηση της ΕΚΤ. Αν και το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, οι αγορές παραγώγων στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει τη Fed και θα διατάξει την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, με περαιτέρω χαλάρωση που θα φέρει τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2,5% περίπου μέχρι το τέλος του 2024. Τα οικονομικά σύννεφα της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο σκοτεινά, η Λαγκάρντ θα πρέπει να μαζέψει τις πετσέτες αν θέλει να αποφύγει την καταιγίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners