Τρία βασικά σενάρια, ένα καλό, ένα κακό κι ένα ουδέτερο «βλέπει» για την παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2024 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ο οργανισμός με έδρα το Λονδίνο κάνει τώρα τις προβλέψεις του για το επόμενο έτος που βρίσκεται προ των πυλών –και μαζί με αυτές δίνει τον τόνο για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Ως «καταλύτες» θεωρούνται τέσσερις κρίσιμοι παράγοντες. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι σημαντικές εκλογές σε πολλές χώρες περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ, η νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και ιδιαίτερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη ή όχι όρεξη κεντρικών τραπεζών για την αγορά χρυσού.

Παγκόσμια οικονομία: Τι προβλέπουν για το 2024 αναλυτές και οίκοι

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού –ο βασικός φορέας που παρακολουθεί τις εξελίξεις του πολύτιμου μετάλλου κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις σε ειδική έκθεσή του για την αγορά:

-Ομαλή προσγείωση: Με πιθανότητες να συμβεί από 45% έως 65% αφορά μέτρια ανάπτυξη της οικονομίας και μέτρια επίπεδα κινδύνου και αβεβαιότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες με τάσεις για άνοδο.

-Σκληρή προσγείωση: Με πιθανότητες 25% με 55% να συμβεί, αφορά μεγάλο κίνδυνο για την ανάπτυξη της οικονομίας με πιθανή ακόμη και ύφεση. Αφορά επίσης ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Το σενάριο αυτό περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει νέα στροφή προς το χρυσό και να κινηθούν οι τιμές σημαντικά υψηλότερα, πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ των 2.040 δολαρίων η ουγγιά που είναι σήμερα

-Καθόλου προσγείωση: Με πιθανότητες 5% με 10% να συμβεί αφορά νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης χωρίς άλλες ουσιαστικές μεταβολές. Η ανάκαμψη στην αμερικανική μεταποίηση και η ανάκαμψη των πραγματικών μισθών είναι δύο πιθανοί οδηγοί ενός τέτοιου σεναρίου, σημειώνεται στην έκθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές του χρυσού αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες με τάσεις για πτώση.

Τα επιχειρήματα για αυτό το αποτέλεσμα εστιάζονται στο γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο εντάσεως κεφαλαίου και επομένως λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια από ό,τι στο παρελθόν, σημειώνεται. Τα νοικοκυριά έχουν επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Επίσης οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ενισχυθεί ενάντια στο ρεύμα των υψηλότερων επιτοκίων με διπλασιασμό της διάρκειάς τους τα τελευταία 30 χρόνια, όπως εκτιμάται.

Οι κίνδυνοι

Η πιθανότητα η FED να κατευθύνει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ασφαλή προσγείωση με επιτόκια δολαρίου άνω του 5% δεν θεωρείται καθόλου βέβαιη. Επίσης, μια παγκόσμια ύφεση είναι ακόμα στα χαρτιά. Όλα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν πολλούς επενδυτές να διατηρήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους σημαντική και αποτελεσματική αντιστάθμιση κινδύνου όπως είναι ο χρυσός, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Ομαλή ή σκληρή προσγείωση

Ως βασικό καθοριστικός παράγοντας για το εάν οι οικονομικές συνθήκες θα μετατοπιστούν από μια ήπια σε μια σκληρή προσγείωση είναι η αγορά εργασίας, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Αν και η ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή, ορισμένοι από τους παράγοντες που τη διατήρησαν εκεί το 2023 –όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και υγιείς εταιρικοί ισολογισμοί με τη βοήθεια «παχουλού» πορτοφολιού από καταναλωτές– όχι μόνο έχουν ξεθωριάσει αλλά διατηρούν ιστορική τάση να μεταβάλλονται γρήγορα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού παρουσιάζει συγκεκριμένα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία προηγούμενες υφέσεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν κατά μέσο όρο μεταξύ πέντε και 13 μηνών αφότου η αύξηση των μισθολογίων έφτασε στο ίδιο επίπεδο με τα σημερινά επίπεδα. Επίσης δείκτης ανεργίας της FED του Σεντ Λούις αφήνει να εννοηθεί ότι απέχουμε μόλις μήνες από την ύφεση, σημειώνεται. Κατά μέσο όρο, αυτοί οι δείκτες υποδηλώνουν πιθανότητα ύφεσης 45% τους επόμενους 12 μήνες αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή