Οι μεγάλοι επενδυτές ξόδεψαν μεγάλο μέρος του 2023 προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν καθυστερημένα ένα ράλι στο χρηματιστήριο που λίγοι είδαν να έρχεται ή να υποστούν απώλειες καθώς το «έτος του ομολόγου» ξεφούσκωσε.

Αλλά η χρονιά πρόσφερε επίσης μεγάλα κέρδη για επενδυτές που θέλησαν να βουτήξουν σε πιο εξειδικευμένες και απόκρυφες αγορές. Εδώ είναι οι κορυφαίες εξειδικευμένες συναλλαγές μας.

Επενδύσεις: Μαθήματα… για αρχάριους και νέους (κάτω των 40 ετών)

Τα τουρκικά ομόλογα σε δολαρίο εκτινάσσονται στα ύψη

Τα ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ της Τουρκίας ανέβηκαν υψηλότερα το 2023, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιοδήποτε κορυφαίο στοιχείο του δείκτη σταθερού εισοδήματος των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν για σημάδια ότι η χώρα θα ακολουθούσε μια πιο συμβατική πορεία οικονομικής πολιτικής.

Το τουρκικό χρέος που περιλαμβάνεται στον δείκτη ομολόγων JPMorgan EMBI Global Diversified, ένα δείκτη που χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς από διαχειριστές κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών, σημείωσε αποδόσεις περίπου 16% το 2023. Τα κέρδη ξεπέρασαν την απόδοση 11% που σημειώθηκε από τον ευρύτερο δείκτη και σημείωσε την καλύτερη επίδοση από οποιοδήποτε από τα 10 κορυφαία συστατικά στο δείκτη κατά βάρος.

Οι ισχυρές αποδόσεις για το χρέος της Τουρκίας σε δολάρια ήρθαν κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης χρονιάς για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη τον Μάιο και εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους και επενδυτές όταν απομακρύνθηκε από τις ανορθόδοξες πολιτικές που οδήγησαν τη λίρα σε πτώση και άφησε επικίνδυνα εκτεθειμένο το αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα.

Διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αναλυτή ομολόγων της Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών και την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Οι Σιμσέκ και Ερκάν έχουν λάβει μέτρα για την ανοικοδόμηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και αύξησαν απότομα τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν τον πληθωρισμό που τρέχει στο 60%.

Ωστόσο, για τους Financial Times, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το εάν ο μακροχρόνιος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων Ερντογάν θα τηρήσει τη νέα στρατηγική ενόψει των βασικών τοπικών εκλογών του επόμενου έτους.

Το ουράνιο εκτοξεύτηκε σε υψηλό 15 ετών

Η πορεία του ουρανίου το 2023 ήταν προϊόν δύο μακροπρόθεσμων οικονομικών τάσεων: της ανάγκης για ενεργειακή ασφάλεια και της πορείας προς το «καθαρό μηδέν». Κάποια άλλα σημαντικά γεγονότα βοήθησαν.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ενέργειας, ενώ η αυξανόμενη πίεση για μείωση των εκπομπών άνθρακα έχει ανανεώσει την προσοχή στα πυρηνικά ως πηγή άφθονης και κυρίως καθαρής ενέργειας.

Η τιμή του στοιχείου με το παρατσούκλι «κίτρινο κέικ» [σ.σ. η πρώτη επεξεργασία του ορυκτού αποφέρει μείγμα διουρανικής αμμωνίας ή διουρανικού νατρίου κίτρινου χρώματος] λόγω του ότι έφτασε σε υψηλό 15 ετών τον Δεκέμβριο $90 ανά λίβρα σύμφωνα με στοιχεία μελλοντικής εκπλήρωσης από τον Όμιλο CME, από $50 στην αρχή του έτους.

Οι επενδυτές ουρανίου λένε ότι πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω. Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, ο οποίος κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων, προκάλεσε έναν μικρό φόβο στον εφοδιασμό τον Ιούλιο καθώς η απειλή της μειωμένης διαθεσιμότητας του υλικού αντηχούσε στη Δύση.

Τώρα η Yellow Cake, μια επενδυτική εταιρεία εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο που αγοράζει και κατέχει ουράνιο, προειδοποιεί ότι η Κίνα προσπαθεί να πολιορκήσει την αγορά για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Και η εξάρτηση από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα εμπλουτισμένου ουρανίου που χρειάζονται οι πυρηνικοί σταθμοί, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ουάσιγκτον και αλλού.

Το Solana ξαναβρίσκει το δρόμο του

Το κρυπτονόμισμα που κάποτε διαφημιζόταν ως το μέλλον της ψηφιακής χρηματοδότησης επανήλθε στη ζωή φέτος μετά την κατάρρευση του FTX που εξαφάνισε περισσότερο από το 90 τοις εκατό της αξίας του.

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Solana ήταν ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ο διευθύνων σύμβουλος του FTX. Όταν το FTX κατέρρευσε, κρατούσε ένα μεγάλο ποσό σε Solana. Μαζί με τα ζητήματα αξιοπιστίας που ταλαιπώρησαν το κρυπτονόμισμα, ώθησαν κάτω την τιμή που κάποτε έφτανε έως και $250  σε μόλις $13 στις αρχές του 2023.

Αλλά το Solana άρχισε σιγά σιγά να διορθώνει τις δυσλειτουργίες και σταδιακά αποσυνδέθηκε από τον Μπάνκμαν Φριντ στα μάτια των επενδυτών. Μέχρι στιγμής φέτος έχει αυξηθεί κατά 560% στα 87 δολάρια.

Ωστόσο, η φιλοδοξία ότι το Solana θα μπορούσε μια μέρα να γίνει η «Visa του συστήματος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων», σύμφωνα με τα λόγια μιας τράπεζας της Wall Street, παραμένει μακριά, θεωρούν οι Financial Times. Μόνο το 2% των 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτών που έχουν δεσμευτεί για έργα για αποκεντρωμένα χρηματοπιστωτικά δίκτυα έχουν σταλεί σε έργα που βασίζονται στο Solana.

Η Hidroelectrica λάμπει μέσα από τη ζοφερή εικόνα των ευρωπαϊκών IPO.

Λίγοι επενδυτές θα είχαν στηρίξει μια ρουμανική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές της Ευρώπης το 2023.

Η αρχική δημόσια εγγραφή 2 δισ. δολαρίων της Hidroelectrica στο Βουκουρέστι τον Ιούλιο – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά την Porsche τον Σεπτέμβριο του 2022 – ξεπέρασε τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Schott Pharma και τον ιταλικό όμιλο τυχερών παιχνιδιών Lottomatica, οι οποίοι συγκέντρωσαν $1 δισ. και $660 εκατ. στο χρηματιστηριακό τους ντεμπούτο, φέτος.

Οι μετοχές της Hidroelectrica, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν έκτοτε αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο, δίνοντας μεγάλα κέρδη σε θεσμικούς υποστηρικτές, όπως η M&G Investment Management, η Vanguard και η Fiera Capital, σύμφωνα με τους FT.

Η ίδια η δημόσια εγγραφή «υπολογίστηκε πολλές φορές» στην τιμή προσφοράς, σύμφωνα με την Hidroelectrica, της οποίας τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 42% και 32% από έτος σε έτος. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 38% στις 14.101 Gigawatt ώρες.

Ωστόσο, η αγορά IPO της Ευρώπης παραμένει σε ύφεση, με την όρεξη των επενδυτών να περιορίζεται από τις αυξανόμενες ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, η υπόσχεση για βαθύτερες δεξαμενές κεφαλαίων στις ΗΠΑ αποδείχτηκε πολύ δελεαστική για την κατασκευάστρια τσιπ Arm και τον όμιλο δομικών υλικών CRH, που και οι δύο εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε μόλις το 5% των παγκόσμιων εσόδων από IPO το 2023, πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ με 54% και 25%, αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η EY.

Οι τιμές του κακάο εκτινάσσονται

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν σκαρφαλώσει σε υψηλό όλων των εποχών, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, μειώνοντας τις προμήθειες και ανεβάζοντας τις τιμές της σοκολάτας για τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο του Intercontinental Exchange του Λονδίνου – ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που επιτρέπει στους εμπόρους να αγοράζουν και να πωλούν μεμονωμένες παραγγελίες έως και 1.000 τόνων – διαπραγματεύεται τώρα στις 3.570 λίρες ανά μετρικό τόνο, αυξημένο κατά 91% από την αρχή του έτους. Στον χώρο των μαλακών εμπορευμάτων, μόνο ο χυμός πορτοκαλιού έχει αυξηθεί περισσότερο το 2023.

Οι αναλυτές λένε ότι οι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Γκάνας, της Νιγηρίας και της Ακτής του Ελεφαντοστού, του βασικού προμηθευτή κακάο στον κόσμο, έχουν επιδεινώσει την εξάπλωση της νόσου του μαύρου κόκκου και έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή. Οι έμποροι ανησυχούν τώρα ότι ο ζεστός και ξηρός καιρός που ενισχύθηκε από το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να συρρικνώσει περαιτέρω την παραγωγή στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακόμα κι έτσι, είναι «δύσκολο να δικαιολογηθεί η κλίμακα της αύξησης» στις τιμές του κακάο, δήλωσε στους Financial Times ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. «Εάν η προσφορά από τη Δυτική Αφρική δεν αποδειχθεί τόσο κακή όσο αναμενόταν, η αγορά επιφυλάσσει μια επιθετική διόρθωση προς τα κάτω».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια