Στον χάρτη των σταθερών αποδόσεων κεφαλαίου θα παραμείνει το ελληνικό χρηματιστήριο και το 2024, καθώς αναμένεται από τους περισσότερους αναλυτές ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τις διανομές, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επίπεδα που θα ξεπεράσουν στα 3,5 δισ. Άλλωστε, στο «παιχνίδι» των μερισμάτων αναμένεται να μπουν και οι τράπεζες, μετά από 16 χρόνια απουσίας, με τις διανομές να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Τα ορόσημα του 2024 και οι στόχοι για κέρδη και μερίσματα

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, άλλωστε, δεν μπορεί να μην αποτυπωθούν και σε μεγέθη των εισηγμένων, με τη μεγάλη εικόνα να δείχνει ότι οι εταιρίες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις. Ενδεικτικό των επιδόσεων είναι ότι τα μερίσματα το 2023 ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, από τα 2,4 δισ. ευρώ του 2022, που ήταν και το υψηλότερο από το 2009, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν αρχίσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

Τη μερίδα του λέοντος σαφώς θα έχει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, η οποία και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων long χαρτοφυλακίων της αγοράς, με τη μέση μερισματική απόδοση να εκτιμάται πέριξ του 4%-5%, με εξαιρέσεις τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ, ο οποίος κινείται κοντά στο 10%, ήτοι πάνω από 1,5 ευρώ/μετοχή, αλλά και η HelleniQ Energy, η οποία θα κινηθεί πάνω από το 9%, ή πάνω από 60 λεπτά ανά μετοχή.

Επιστροφή στα μερίσματα θα έχουμε φέτος και από τις Aegean και ΔΕΗ, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό το ύψος τους, αλλά η δεύτερη ανακοίνωσε ότι η διανομή θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Στους ισχυρούς των μερισμάτων θα είναι και η Jumbo, η οποία αναμένεται να δώσει περί το 1,5 ευρώ, όπως και ο Μυτιληναίος, ενώ διόλου ευκαταφρόνητες δεν είναι και οι διανομές από τους “μικρούς” της αγοράς, με αρκετούς τίτλους να δίνουν μεταξύ 2% και 3%.

Ο τραπεζικός κλάδος θα μονοπωλήσει το ζήτημα των μερισμάτων, κλείνοντας ένα ακόμη κεφάλαιο των σκοτεινών χρόνων της κρίσης. Με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μερίσματα μεταξύ 0,05 και 0,08 ευρώ, πλην της Εθνικής, το μέρισμα της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 0,30 ευρώ, οι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίζουν απόδοση μεταξύ 2% και 5,5% ανά τράπεζα.

Υψηλές ταχύτητες κερδοφορίας

Η πορεία των μερισμάτων έρχεται ως απόρροια της κερδοφορίας και των επιχειρηματικών κινήσεων αρκετών εισηγμένων, οι οποίες μπορεί στο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους να είχαν πτώση στα έσοδα, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ισχυροποίηση που επιτεύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόλα αυτά, αν και οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών είναι θετικές για το νέο έτος, δεδομένου του ότι και η κερδοφορία το 2023 συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλά πίπεδα και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά, η Societe Generale βλέπει το 2024 πτώση της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων.

Μετά την ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων το 2023, η Societe Generale δεν είναι τόσο θετική για τις επιδόσεις τους την επόμενη χρονιά, καθώς αναμένει να υπάρξει πτώση 3,48% στα κέρδη ανά μετοχή.

Η εκτίμηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το +8% που περιμένει η Goldman Sachs για τον EPS των ελληνικών εισηγμένων το 2024, αλλά και τη μηδενική ανάπτυξη που περιμένει η πλειονότητα των αναλυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις