Η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και πιθανότατα θα συνεχίσει να παλεύει. Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, διαμηνύοντας ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν.

Ρουμπινί: Η αυτοκριτική για τις λάθος προβλέψεις και τα spoiler για το 2024

«Οι ήπιοι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε σημερινή του ομιλία. «Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές έχουν πτωτική κλίση».

Παρά την πιο ήπια οικονομική επέκταση και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024, είπε ο ίδιος.

«Ο γρήγορος ρυθμός αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο», σημείωσε ο Γκίντος σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν μια ήπια ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης, παράλληλα με μια ανώμαλη πορεία επιστροφής στον στόχο πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ.

Τελευταία στοιχηματίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν την άνοιξη – νωρίτερα από ό,τι έχουν αφήσει να εννοηθεί οι περισσότεροι αξιωματούχοι της τράπεζας.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024 — χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο στίγμα.

Ο Κροάτης Boris Vujcic δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οποιαδήποτε ενέργεια πριν από το καλοκαίρι είναι απίθανη, αν και ο Πορτογάλος Mario Centeno είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε για πλήρη αποσαφήνιση της εικόνας γύρω από τους μισθούς, επιμένοντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στο πρώτο εξάμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή